Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je na novinarski konferenci pojasnil, da bodo t. i. četrto fazo sproščanja ukrepov z 21. junija preložili na 19. julij, poroča BBC.

Umaknili bodo sicer omejitev števila gostov na porokah, vendar bodo omejitve števila gledalcev na prireditvah in dogodkih ostale v veljavi, prav tako se še ne bodo odprli nočni klubi.

Johnson je poudaril, da bodo po dveh tednih znova preučili razmere, in izrazil prepričanje, da preložitev ne bo trajala dlje kot štiri tedne.

O podaljšanju ukrepov bo sicer moral glasovati še parlament, pri čemer je pričakovati odpor med precejšnjim delom konservativcev.

Porast okužb in hospitalizacij okuženih z različico delta

Številni zdravstveni strokovnjaki so zaradi različice koronavirusa, poimenovane delta in odkrite v Indiji, pozivali k preložitvi rahljanja ukrepov. V tem času bi lahko cepili več ljudi in ugotovili, ali cepiva prekinjajo ali zgolj šibijo povezavo med okužbami in hospitalizacijami.

Državni sekretar za zdravje Edward Argar je za BBC povedal, da je porast okužb z različico delta skrb vzbujajoč, počasi se povečuje tudi število obolelih s covidom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Najresnejše primere po njegovih besedah zaznavajo med necepljenimi ljudmi ali tistimi, ki so prejeli le en odmerek cepiva. Ob trenutni hitrosti cepljenja bi potrebovali nekaj več kot štiri tedne za razdelitev desetih milijonov drugih odmerkov.

Britanska zdravstvena skupina za analizo simptomov covida-19 je ob tem še sporočila, da so pri različici delta pogostejši simptomi glavobol, vneto grlo in zamašen nos.

Na Danskem bodo maske obvezne le še v javnem prevozu, in sicer za ljudi, ki ne sedijo. Foto: EPA
Na Danskem bodo maske obvezne le še v javnem prevozu, in sicer za ljudi, ki ne sedijo. Foto: EPA

Danska: Maske le še za stoječe potnike na javnem prevozu

Na Danskem omejitvene ukrepe, namenjene zajezitvi širjenja novega koronavirusa, postopno odpravljajo od pomladi. Spet je odprto skorajda vse javno življenje. Izjema so nočni klubi, ki naj bi vrata odprli septembra.

Do takrat naj bi popolnoma odpravili tudi obvezne maske, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Od današnjega dneva pa so maske obvezne le še v javnem prevozu, in sicer za potnike, ki ne sedijo.

V državi je ob začetku sproščanja ukrepov število potrjenih okužb nekoliko naraslo, ni pa bilo dramatičnega povišanja. V zadnjih dneh incidenca znova pada. V nedeljo so potrdili 315 novih okužb, najmanj od februarja.

Glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) ima Danska v zadnjih 14 dneh incidenco 215 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je največ med državami, zajetimi v podatke ECDC-ja.

Nemčija verjetno v postopno sproščanje pravil glede mask

Da bi lahko kmalu začeli opuščati pravila glede mask, je v danes objavljenem pogovoru za medijsko skupino Funke dejal tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Sorodna novica Štrukelj: Vsa cepiva, ki so na razpolago, so odlična

"Ob vedno nižji incidenci okužb bi lahko napredovali po stopnjah. Prva stopnja bi bila opustitev obveznih mask zunaj," je dejal. Na območjih z zelo nizkimi številkami okužb in visoko ravnjo precepljenosti pa bi nato lahko po njegovih besedah postopno prešli na opuščanje mask v notranjih prostorih.

V Nemčiji so maske obvezne v zaprtih javnih prostorih, pa tudi v javnem prevozu, v trgovinah, šolah in na nekaterih ulicah, kjer je veliko ljudi.

Ministrica za pravosodje Christine Lambrecht je nemške dežele že konec tedna pozvala, naj proučijo, ali so glede na epidemične razmere še potrebna določila glede mask, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot v številnih evropskih državah tudi v Nemčiji v zadnjih tednih število okužb upada, kar vladi omogoča nadaljevanje maja začetega sproščanja ukrepov in ponovno odpiranje javnega življenja. Povečuje se število cepljenih – vsaj en odmerek je prejelo 48 odstotkov odraslih prebivalcev.