V Avstriji zaznavajo skrb vzbujajoč trend. Na fotografiji kancler Sebastian Kurz. Foto: Reuters
V Avstriji zaznavajo skrb vzbujajoč trend. Na fotografiji kancler Sebastian Kurz. Foto: Reuters

Po besedah ministra za zdravje Rudolfa Anschoberja gre za skrb vzbujajoč trend, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V primerjavi z nedeljo pred tremi tedni je število okužb naraslo za okoli 800. Nazadnje so v Avstriji na nedeljo več kot 2000 primerov okužbe, in sicer 2641, potrdili 13. decembra lani.

Reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, je poskočilo na 1,16, je še dejal Anschober. Sedemdnevna incidenca na 100.00 prebivalcev je danes narasla na 158.

Od sobote so v državi opravili 156.014 testov na novi koronavirus. Od teh je bilo 26.838 PCR-testov, pozitivnih jih je bilo 7,9-odstotka. Število aktivno okuženih znaša 20.464, s covidom-19 je do zdaj umrlo 8561 ljudi.

Porast števila novih okužb se je zgodil dan pred tem, ko naj bi avstrijska vlada na pogovorih o nadaljnjih ukrepih glede zajezitve širjenja novega koronavirusa določila, ali se lahko v državi rahljajo ukrepi.

Rusija EU-ja ni zaprosila za odobritev njenega cepiva Sputnik V. Foto: EPA
Rusija EU-ja ni zaprosila za odobritev njenega cepiva Sputnik V. Foto: EPA

Češki premier Babiš napovedal možnost uporabe ruskega cepiva

Češki premier Andrej Babiš je dejal, da bi lahko začeli uporabljati rusko cepivo proti covidu-19 tudi brez odobritve agencije EU-ja za zdravila (EMA).

V zadnjih tednih je Češka ena najbolj prizadetih držav zaradi pandemije na svetu. Razmere so še poslabšale nove različice novega koronavirusa.

V državi so do zdaj cepili okoli 650.000 ljudi, večinoma s cepivom Pfizerja in BioNTecha, uporabljajo pa tudi cepivi Moderne in AstraZenece.

Kot je dejal Babiš za ameriško televizijo CNN, ne morejo čakati na odločitev EME, saj Rusija še ni zaprosila za odobritev. Po besedah premierja bo zadostovala odobritev češke agencije za zdravila SUKL. Še 10. februarja je sicer Babiš dejal, da bodo glede uporabe Sputnika V na Češkem počakali na odobritev EME.

"SUKL mora pregledati dokumentacijo, če cepivo odobrijo, mora ministrstvo za zdravje določiti izjemo, nato pa se lahko, kdor se želi, cepi," je dejal Babiš.

Dodal je, da bi lahko Češka podobno storila tudi s cepivom kitajskega Sinopharma, pri čemer je navedel primer Madžarske. Tamkajšnji premier Viktor Orban se je namreč cepil ravno s kitajskim cepivom.

Orban prejel odmerek kitajskega cepiva

Medtem je madžarski premier Orban sporočil, da je prejel prvi odmerek cepiva, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinopharm.

"Cepljen sem," je zapisal Orban na Facebooku, kjer je objavil tudi fotografije in videoposnetek, s katerih je razvidno, kako mu zdravnica vbrizgava cepivo. Objavil je tudi fotografijo s škatlico, v kateri je steklenička s cepivom.

Madžarska je v sredo postala prva članica EU-ja, ki je začela množično cepljenje s kitajskim cepivom, predtem pa je v program cepljenja že vključila tudi ruski Sputnik V. Nobeno od teh dveh cepiv nima dovoljenja EME za uporabo v Uniji.

Na Madžarskem sicer poteka kampanja cepljenja s cepivi, ki že imajo dovoljenje za izredno uporabo v EU-ju, torej s cepivi proizvajalcev Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca.

Orban, ki je kritičen do EU-ja, ker ni dovolj hitro zagotovil dovolj cepiva, je pozval državljane, naj se znebijo pomislekov glede kitajskega cepiva, o njegovih pozitivnih učinkih pa poročajo tudi provladni mediji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Brez kitajskega in ruskega cepiva bi bili v velikih težavah," je v petek dejal Orban.

Napovedal je, da bo 2,6 milijona državljanov, ki so se do zdaj prijavili za cepljenje proti covidu-19, do začetka aprila cepljenih z vsaj enim odmerkom cepiva.

Do zdaj je bilo na Madžarskem z vsaj enim odmerkom cepiva cepljenih pol milijona ljudi, med njimi največ s Pfizerjevim cepivom.

Britanska vlada si prizadeva, da bi vsi starejši od 50 let prejeli prvi odmerek cepiva do 15. aprila. Foto: Reuters
Britanska vlada si prizadeva, da bi vsi starejši od 50 let prejeli prvi odmerek cepiva do 15. aprila. Foto: Reuters

Združeno kraljestvo: Cepljenih več kot 20 milijonov ljudi

V Združenem kraljestvu je prvi odmerek cepiva do zdaj prejelo več kot 20 milijonov ljudi, je sporočil britanski minister za zdravje Matt Hancock. Vsem, ki so se prijavili za cepljenje, se je zahvalil, saj "z vse večjo gotovostjo vemo, da vas cepivo ščiti, varuje našo družbo in pomeni izhod" iz pandemije. "Pot je še dolga, vendar delamo velike korake," je dodal.

V okviru kampanje cepljenja, ki se je začela na začetku decembra, si vlada v Londonu prizadeva, da bi vsi starejši od 50 let prejeli prvi odmerek cepiva do 15. aprila, nato pa vsi odrasli do konca julija.

Prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu je do zdaj v Združenem kraljestvu prejelo približno 30 odstotkov prebivalcev, višji odstotek cepljenih imata le Izrael (vendar ta podatek upošteva le izraelske državljane, ne pa vseh prebivalcev pod izraelskim nadzorom, torej več milijonov Palestincev na zasedenih ozemljih, ki bi jih Izrael v skladu z mednarodnim pravom prav tako moral cepiti) in Združeni arabski emirati, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Združenem kraljestvu, ki je kampanjo cepljenja na začetku lanskega decembra začelo kot prva država na svetu, se dnevno število novih okužb, hospitalizacij in smrti zaradi covida-19 zmanjšuje od konca januarja. V četrtek so v državi najvišjo raven ogroženosti zaradi novega koronavirusa znižali za eno stopnjo, saj je padec števila primerov okužbe zmanjšal tveganje za preobremenitev nacionalnega zdravstvenega sistema.

Kljub uspešni kampanji cepljenja pa država ostaja ena najbolj prizadetih držav v Evropi zaradi pandemije. Do zdaj so našteli več kot štiri milijone okužb, umrlo pa je približno 123.000 covidnih bolnikov.

Vlada v Londonu je danes tudi sporočila, da bodo vse družine s šoloobveznimi otroki prejele brezplačen pribor za testiranje na novi koronavirus na domu. V Angliji se bodo namreč vse šole znova odprle 8. marca.

Te teste bodo poslali otrokom in njihovim staršem, pa tudi tistim, ki delajo ali se srečujejo z učenci, na primer voznikom avtobusov. Vsak bo dobil dva testa tedensko, predvideva vladni načrt. Testiranje doma sicer ne bo obvezno.

Odločitev vlade o testiranju učencev in dijakov na domu je del prizadevanj, da bi preprečili širjenje virusa zaradi tistih, ki ne kažejo simptomov okužbe. "Vemo, da ena od treh oseb s covidom-19 nima nobenih simptomov, zato bo ciljno in redno testiranje pomenilo, da se bodo okuženi lahko izogibali šolam in fakultetam," je dejal Hancock. Vsak, ki bo na tem testu pozitiven, bo moral opraviti še PCR test, je priporočila vlada.

Iran prejel kitajsko cepivo

Medtem je Kitajska Iranu donirala 250.000 odmerkov cepiva Sinopharma. Iran je cepivo prejel na dan, ko so v državi potrdili, da je število covidnih bolnikov, ki so umrli, preseglo 60.000. V Iranu so potrdili več kot 1,6 milijona okužb.

Pred kitajskim cepivom je Iran ta mesec prejel že rusko cepivo Sputnik V, s katerim cepi najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. V državi so sicer v sredo začeli cepiti tudi preostale ranljive skupine prebivalcev, poroča Al Džazira.

Pred koncem marca želijo v Iranu začeti cepljenje 1,3 milijona ljudi, ki naj bi jih nato cepili v enem mesecu.

Iran naj bi prejel tudi 4,2 milijona odmerkov cepiva AstraZenece, in sicer v okviru programa Covax, pobude Svetovne zdravstvene organizacije.

A da bi zajezili novi koronavirus, v državi s 85 milijoni prebivalcev stavijo predvsem na doma proizvedena cepiva. Drugo iransko cepivo oziroma kandidat zanj, Razi COV-Pars, je vstopil v fazo preizkusov na ljudeh.

Četrti val epidemije v Iranu

Oblasti medtem opozarjajo, da se država spoprijema s četrtim valom epidemije, še zlasti pa so zaskrbljene zaradi britanske različice virusa.

V zadnjih 24 urah je v Iranu zaradi covida-19 umrlo 93 ljudi, skupaj pa je do zdaj zaradi novega koronavirusa umrlo 60.073, je v televizijskem nagovoru dejala tiskovna predstavnica ministrstva za zdravje Sima Sadat Lari.

Do zdaj so potrdili, da se je z britansko različico novega koronavirusa okužilo 112 ljudi, med katerimi jih je osem umrlo. To različico, ki je bolj nalezljiva, so potrdili v več pokrajinah, pa tudi v Teheranu.

V Iranu so po podatkih ministrstva od začetka pandemije potrdili 1.631.169 okužb. Vendar pa so nekateri predstavniki oblasti, med njimi tudi zdravstveni minister Said Namaki, v preteklosti priznali, da je dejansko število okužb večje.

Nemška strategija rahljanja ukrepov
Število okuženih v Avstriji narašča