Splošno zaprtje javnega življenja v Avstriji se bo končalo 11. decembra. Foto: EPA
Splošno zaprtje javnega življenja v Avstriji se bo končalo 11. decembra. Foto: EPA

Avstrija je uvedla 10-dnevno zaprtje z možnostjo 10-dnevnega podaljšanja, kar se je zgodilo, torej skupaj 20 dni, potem ko je število okužb s koronavirusom doseglo rekorde. Zaprti so lokali, gledališča, muzeji, restavracije in nenujne trgovine – vsi lahko ponujajo le hrano za s seboj. Hoteli so zaprti za turiste.

Že teden pred splošnim zaprtjem javnega življenja so dodatne omejitve začele veljati za necepljene. Dom lahko zapustijo le v redkih primerih, kot je na primer odhod na delo. Te omejitve trenutno veljajo za vse, a v nedeljo, kot je bilo napovedano, se bodo dejavnosti za cepljene znova sprostile.

"Zaprtje javnega življenja za necepljene bo ostalo. Imam sporočilo oziroma ponudbo zanje, če trpijo zaradi nadaljevanja lockdowna: lahko ga prekinete, če se odločite za cepljenje," je napovedal Nehammer. Dodal je, da želijo s tem necepljene prepričati, da se le odločijo za prvi odmerek cepiva.

Podrobnosti o ukrepih od prihodnjega tedna naprej se bodo dogovorili v sredo na sestanku med vlado in deželnimi glavarji posameznih dežel. Nehammer je dodal, da ostaja odprto vprašanje, kako bo odpiranje javnega življenja potekalo in kakšni bodo nadaljnji ukrepi. Pri prihodnjih protikoronskih ukrepih bo avstrijska vlada po kanclerjevih besedah delovala "previdno, kot je le mogoče". Pri tem je Nehammer kot primer "pomembnega dejavnika" omenil uporabo zaščitnih mask FFP2.

Poudaril je, da je med ljudmi čutiti, da je odprtje pomembno, saj gre za to, da zaslužijo sredstva za življenje. Pomembni so poleg tega tudi nadzor in sankcije v primeru nespoštovanja sprejetih ukrepov.

Kancler Nehammer želi biti pri sproščanju ukrepov
Kancler Nehammer želi biti pri sproščanju ukrepov "previden, kolikor je mogoče". Foto: Reuters

Ukrepi v posameznih deželah?

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein se z nadaljevanjem zaprtja javnega življenja za necepljene strinja. Obenem zagovarja stališče, da lahko posamezne zvezne države sprejmejo lastne rešitve za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Predsednik avstrijske gospodarske zbornice Harald Mahrer na drugi strani meni, da bi moralo po koncu zaprtja javnega življenja namesto previdnega odpiranja slediti "odprtje za vse panoge".

V Avstriji se je 22. novembra začelo zaprtje javnega življenja, ki bi moralo po predhodnih napovedih trajati do 13. decembra.

Sorodna novica WHO: Obvezno cepljenje naj bo resnično skrajna možnost

V Avstriji so v zadnjih dneh zaznali bistven upad števila novih okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je v času zaprtja skoraj prepolovila, in sicer z več kot 1000 na trenutno približno 600 okužb. Razmere v avstrijskih bolnišnicah sicer še vedno ostajajo napete, a so stabilne.

600 evrov kazni za vsako trimesečje

Osnutek zakona o obveznem cepljenju proti covidu-19, ki ga je pripravila avstrijska vlada, po poročanju medijev predvideva 600 evrov kazni za vsako trimesečje za tiste, ki se ne bodo želeli cepiti. Cepljenje proti covidu bo v Avstriji obvezno od 1. februarja prihodnje leto. Cepljenje glede na osnutek zakona ne bo obvezno le za mlajše od 14 let, nosečnice, tiste, ki so covid preboleli v zadnjih šestih mesecih, ter tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

Vsi necepljeni v Avstriji naj bi 15. februarja prejeli poziv ministrstva za zdravje k cepljenju, 15. marca pa naj bi začeli izdajati prve kazni za necepljene. Ministrstvo za zdravje naj bi dokončen predlog oblikovalo prihodnji teden, nato bo sledilo potrjevanje v parlamentu.

Kako bo v Avstriji videti obvezno cepljenje?