Foto: BoBo
Foto: BoBo

V četrtek je bilo pozitivnih 24,55 odstotka testov. 14-dnevno število okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) je zraslo za 12,8 odstotka in znaša 546.

1656 okužb je drugo največje dnevno število potrjenih okužb od začetka epidemije koronavirusne bolezni 19, več jih je bilo le v sredo (1663).

Na vrhu Ljubljana in Odranci

Okužbo z novim koronavirusom so v četrtek potrdili v 176 občinah. Največ primerov je bilo v Ljubljani (177), kjer je trenutno okuženih več kot 1500 občanov, delež okuženih pa je 0,537.

Daleč najvišji delež okuženih je v občini Odranci (3,102 %), sledijo Kuzma (1,715 %), Sodražica (1,689 %), Železniki (1,597 %), Škofja Loka (1,439 %), Mežica (1,433 %).

Pozitivna minister Logar in poslanka Šuštar

Zunanji minister Anže Logar je bil na rutinskem testu za novi koronavirus pozitiven. Za zdaj ne kaže simptomov covida-19, a v skladu s priporočili NIJZ-ja bodo minister in njegovi ožji sodelavci, ki so bili z njim v stiku, od danes naprej v desetdnevni samoizolaciji, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Poslanka NSi-ja Tadeja Šuštar pa je na svojem profilu na Facebooku potrdila, da je v četrtek prejela pozitiven izid testa za novi koronavirus. V DZ-ju sicer danes seja poteka normalno. V poslanski skupini NSi-ja pojasnili, da drugi poslanci niso v karanteni. Tudi v času stika s Šuštarjevo so strogo upoštevali predpisane zaščitne ukrepe, med drugim so nosili maske in ohranjali medsebojno razdaljo.

UKC Ljubljana: Za 14 dni zaustavitev elektivne dejavnosti

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je soglasno sprejel sklep, da za 14 dni zaustavijo elektivno dejavnost največje slovenske bolnišnice. Še naprej bodo izvajali urgentne, nujne in zelo hitre obravnave, brez omejitev pa bodo obravnavali onkološke bolnike, nosečnice in porodnice.

Na pediatrični kliniki bodo dejavnost omejili "po presoji stroke", so še sporočili iz UKC-ja Ljubljana.

Omejitve so začasne, veljajo torej 14 dni, potem pa bo strokovni svet znova presojal o izvajanju elektivnega programa, torej za nenujne posege.

V UKC-ju Ljubljana je po sledilniku covid-19 hospitaliziranih 113 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni enoti 24, umetno jih predihavajo 19. Na novo so jih sprejeli 14, v domačo oskrbo pa odpustili sedem.

Specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko je v izjavi na Twitterju UKC-ja Ljubljana dejal, da imajo na intenzivni terapiji infekcijske klinike trenutno 23 bolnikov, večina jih potrebuje umetno predihavanje, dva bolnika pa nista na ventilatorjih. Prazne so še tri postelje. V UKC-ju sicer ventilirajo še enega bolnika, ki pa ima tudi covid-19 in bo kmalu premeščen k njim. Medtem so dva bolnika, ki še potrebujeta umetno predihavanje in nista več kužna, prestavili na druge intenzivne oddelke.

Težava pa je v kadru. Že danes jim pomagajo anesteziologi in specializant intenzivne medicine, sicer kardiolog. "Na tej točki smo uspeli, ne vem pa, kako bo ob koncu tedna," je opozoril, saj pričakujejo priliv več ljudi na dan. Že v četrtek so jih sprejeli sedem v približno enakem času. "Lahko bomo odprli še dve dodatni postelji ob koncu tedna, če bo treba, bomo še dodatno 'stisnili' bolnike," je navedel.

UKC Maribor opozarja, da kadrovskih rezerv ni več

V mariborskem kliničnem centru zaradi povečanja števila obolelih s covidom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, prehajajo v tretjo fazo širitve zmogljivosti. Tako bodo zagotovili zdravljenje za 105 bolnikov na navadnem oddelku in 24 postelj na intenzivni negi. Ob tem pa opozarjajo, da kadrovskih rezerv ob nenehnem prerazporejanju zaposlenih že zdavnaj ni več. To pomeni, da bo z najhuje bolnimi delal tudi neustrezno izobražen kader, je poročala novinarka TV Slovenija Saška Jazbec.

S širitvijo covidnih oddelkov, ti bodo zdaj delovali še v stavbi infekcijske in še eni etaži ginekološke klinike, so bili prisiljeni prerazporediti več kot 110 medicinskih sester in več 10 zdravnikov. A kadrovskih rezerv za delo na intenzivni negi ni več.

Razmere v bolnišnicah se zaostrujejo
Število okužb se v Sloveniji še naprej povečuje. Foto: Pixabay
Število okužb se v Sloveniji še naprej povečuje. Foto: Pixabay

Murskosoboška bolnišnica na robu zmogljivosti

V murskosoboški bolnišnici imajo od danes na voljo 38 postelj za zdravljenje bolnikov s covidom-19 in šest za intenzivno terapijo. Trenutno zdravijo 38 bolnikov, njihovo zdravstveno stanje je zelo resno. Nekateri bodo potrebovali intenzivno zdravljenje, so sporočili iz bolnišnice.

Na intenzivni terapiji je trenutno pet bolnikov. Bolnike z novim koronavirusom zdravijo v poslopju nekdanjega Ginekološko-porodnega oddelka, od srede tedna pa tudi na Infekcijskem oddelku, ki so ga v celoti namenili bolnikom s covidom-19. V največji pomurski zdravstveni ustanovi je vse več okužb tudi med osebjem, kar 21. 60 zaposlenih je na bolniškem dopustu.

Na pomoč so jim že priskočili nekateri zunanji sodelavci, za kar se jim zahvaljujejo, so zapisali, še vedno pa pozivajo, da se jim pridružijo vsi, ki so se v teh težkih razmerah pripravljeni vključiti v delo bolnišnice. Od novembra pa bodo v bolnišnici obravnavali le bolnike s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro.

V Mestni občini Murska Sobota so na novo potrdili 21 primerov okužbe z novim koronavirusom. Zato je občina sprejela dodatne ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Župan Aleksander Jevšek je že med tednom aktiviral občinski štab civilne zaščite, odpovedali so vse javne dogodke v občini in njenih javnih zavodih. Zaprt je tudi Expano. Še vedno je dovoljena uporaba zunanjih javnih športnih površin, telovadnih naprav in otroških igrišč. Nemoteno delujeta tudi tržnica in prodaja cvetja.

V šempetrski bolnišnici pripravljajo prostor za povečano število bolnikov

Šempetrska bolnišnica, v kateri trenutno zdravijo devet bolnikov, zadnji hospitalizirani so predvsem iz severnoprimorske regije, ima še nekaj prostora za covidne bolnike, ki ne potrebujejo intenzivne nege. Trenutno imajo na voljo 25 postelj na covidnem oddelku, pripravljajo pa se tudi na sprejem bolnikov, ki bodo potrebovali intenzivno nego. Na oddelek bi lahko sprejeli do 35 bolnikov.

Nekaj zaposlenih je sicer odsotnih zaradi karantene ali okužbe, vendar večjega števila niso zaznali. Prav v četrtek pa jih je poklical bolnik, ki se je do pred nekaj dnevi zdravil na internističnem oddelku bolnišnice, da je zbolel za covidom-19. Posledično so zato odvzeli brise več kot 20 ljudem, tako bolnikom kot zaposlenim, ki so bili s tem bolnikom v tesnejših stikih. Rezultatov do tega trenutka še niso dobili.

Šempetrska bolnišnica širi covid oddelek

Resne razmere v DSO-jih

"Razmere v domovih za starejše so resne, so pa za zdaj pod nadzorom in niso kritične. S svojimi strokovnimi sodelavci sem v rednem stiku s terenom, z našimi izvajalci socialnega varstva in se vključujemo v pomoč, kjer koli je to mogoče. Naraščanje števila obolelih s covidom-19 zahteva okrepljeno medsebojno sodelovanje domov z lokalno skupnostjo. Navodila zdravstvene stroke ostajajo ključno vodilo ob vseh ukrepih," je na vladni novinarski konferenci povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Včeraj je minister obiskal Center slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki in se seznanil z razmerami in s potekom vzpostavitve zunanje rdeče cone.

"Ugotovili smo, da je bil ta postopek lep primer dobre prakse takšnega sodelovanja vseh lokalnih akterjev. Naj spet poudarim, da imajo vsi domovi vsa potrebna navodila in protokole in ob morebitnem pojavu virusa takojšnjo strokovno pomoč ekipe ministrstva za zdravje in delo. Vsak dom ima organizirane rdeče cone, kolikor je to prostorsko in ekipno mogoče. Obvezna je tudi siva cona za uporabnike s sumom na covid-19 in rdeča cona za stanovalce, kjer je okužba potrjena. Vsak direktor ima pripravljen tudi krizni načrt za organizacijo rdeče cone," je opisal Cigler Kralj.

Tudi dom Škofja Loka je ob prvi okužbi nemudoma vzpostavil rdečo cono znotraj svojih prostorov, a ker je število okužb hitro naraščalo, ta ni zadoščala. Na nepredvidljivost širjenja okužbe so zato na ministrstvu v petem protikoronskem svežnju odgovorili tudi z določbo, ki mi Ciglerju Kralju kot pristojnemu ministru omogoča določitev zunanjega prostora, v katerem se lahko izvaja rdeča cona za socialnovarstvene zavode. Zato se že izvajajo razne dejavnosti na različnih koncih Slovenije.

"Naj poudarim, da ustreznost teh zunanjih prostorov z rdečo cono ni prepuščena subjektivnim mnenjem posameznikov, ampak ustreznost vedno pregleda in odobri strokovna skupina koordinatorjev za obvladovanje covida-19. Za Gorenjsko to skupino vodi Aleš Rozman. Včeraj smo se na terenu seznanili tudi s kadrovsko in prostorsko podhranjenostjo. Od prvega dne svojega mandata odgovarjamo na najnujnejše potrebe s poskusom hitrih in učinkovitih rešitev," je še pojasnil minister.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije poziva ministra za zdravje, da se s takojšnjimi prerazporeditvami zdravstvenih delavcev iz manj nujnih in manj obremenjenih zdravstvenih programov aktivno vključi v reševanje izjemne kadrovske stiske v domovih za starejše, ki se soočajo z izbruhi okužb s koronavirusom.

Skupnost tudi ocenjuje, da je v tako zaostrenih razmerah neprimerno, da se zdravstvene delavce zaradi zmanjševanja nenujnih zdravstvenih programov pošilja na čakanje na delo, hkrati pa so njihovi poklicni kolegi v socialnovarstvenih zavodih izgoreli in na robu zmožnosti.

Skupnost prav tako prosi zdravilišča, hotelirje in vse, ki razpolagajo z nastavitvenimi zmogljivostmi, ki bi jih bilo mogoče uporabiti za vzpostavitev zunanjih enot, da čim prej stopijo v stik s strokovno službo Skupnosti na e-poštnem naslovu info@ssz-slo.si.

Nove okužbe v DSO-jih v Celju in Žalcu

V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so se pojavile nove okužbe s koronavirusom tako pri stanovalcih kot pri zaposlenih. V celjskem domu je tako okuženih 24 stanovalcev in 12 zaposlenih. Na Grmovju pa so okuženi štirje stanovalci in šest zaposlenih. V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanemu Mostu je okuženih 124 ljudi.

Kot je na spletnih straneh Doma Nine Pokorn zapisal direktor doma Tomaž Lenart, viri okužb pri zaposlenih izvirajo izključno iz ožjega domačega okolja in potekajo zelo nesimptomatsko ali z zelo blagimi simptomi, nekateri od njih pa v tem času tudi niso bili v delovnem procesu in stiku s stanovalci oz. sodelavci.

Vse štiri stanovalce, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, so že premestili v rdečo cono, kjer se počutijo dobro in imajo blage simptome. Vzpostavili so redni stik z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vsemi pristojnimi institucijami ter sledijo ukrepom, opredeljenim v njihovem kriznem načrtu, je še zapisal Lenart.

Septembra so v Domu Nine Pokorn zaznali prve okužbe z novim koronavirusom. Takrat so bili okuženi dva zaposlena in osem stanovalcev. Medtem pa so takrat imeli v Domu sv. Jožefa okužbo pri zaposleni osebi.

93 okuženih v Trubarjevem domu

Trenutno število stanovalcev z okužbo v Trubarjevem domu v Loki pri Zidanemu Mostu je 93, okuženih je tudi 31 zaposlenih. Nekaj stanovalcev je zaradi covida-19 umrlo, vendar na natančne informacije glede vzrokov smrti v domu še čakajo.

Kot je zapisal direktor doma Robert Potočnik, so okuženi stanovalci prostorsko ločeni od stanovalcev, pri katerih okužba ni bila potrjena, z enimi in drugimi pa delajo ločene skupine zaposlenih. V rdeči coni je tako nastanjenih 90 stanovalcev, trije pa so na zdravljenju v bolnišnici.

Stanje okuženih stanovalcev je še vedno precej različno, saj imajo nekateri blažje bolezenske znake v obliki kašlja, povišane telesne temperature in podobnega, stanovalci z zahtevnejšim zdravstvenim stanjem pa so bili premeščeni v bolnišnico. Večina okužbo prestaja brez zdravstvenih težav in se počuti dobro.

Konec tedna bo sledil nov obsežnejši krog testiranja stanovalcev, pri katerih okužba doslej ni bila ugotovljena, je še navedel Potočnik.

Starostnike bodo preselili v velnescenter

Stanovalce slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, bodo preselili v Terme Topolšica. Vodstvo term je namreč za njihovo začasno bivanje ponudilo velnes Zala, bodo pa zanje tam skrbeli zaposleni iz doma starostnikov.

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov so doslej v 11 dneh okužbe z novim koronavirusom potrdili pri 38 stanovalcih in treh zaposlenih. V sredo so skupno 18 okuženih stanovalcev, ki niso kazali znakov bolezni, prepeljali v Bolnišnico Topolšica, kjer je od prejšnjega petka urejen negovalni oddelek za nesimptomatske bolnike iz domov starejših.

V slovenjgraški enoti, kjer sicer skupno prebiva 92 stanovalcev, bodo vzdrževali belo cono, medtem pa ves čas redno testirali tako stanovalce kot zaposlene. Naslednje obsežnejše testiranje stanovalcev in zaposlenih v domu v Slovenj Gradcu načrtujejo za to nedeljo.

Za tiste stanovalce, ki bodo v termah, pa velja, da jih bodo v Slovenj Gradec znova preselili, ko bodo imeli dva negativna brisa na novi koronavirus.