Otroci bodo morali maske nositi na hodnikih. Foto: EPA
Otroci bodo morali maske nositi na hodnikih. Foto: EPA

Pouk zaradi pandemije poteka po spremenjenih pravilih. Da bi zmanjšali možnost širjenja okužbe z novim koronavirusom, so razrede razdelili v več skupin, ki se med sabo ne smejo družiti.

Znotraj posameznih skupin sicer ne bodo veljala pravila ohranjanja fizične razdalje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Če se bo okužil kateri od učencev, bo njegova skupina morala v karanteno, ne bodo pa zaprli celotne šole.

Na hodnikih nemških šol so poslej obvezne maske, razrede morajo redno prezračevati, učenci pa se ne smejo objemati in morajo redno umivati roke.

Ravnatelj gimnazije Reutershagen v Rostocku Jan Bonin je za DPA izrazil upanje na uspešen začetek šolskega leta. Dodal je, da kršitev predpisov ne bodo dovoljevali. Povedal je še, da bodo učitelji tistim učencem, ki se bodo zaradi novih pravil počutili nelagodno, nudili podporo.

Pouk se začenja tudi na več otokih v deželi Schleswig - Holstein, v pristaniškem mestu Hamburg pa se bodo šole po počitnicah znova odprle v četrtek.

Prihodnji teden se bodo v šolske klopi vrnili tudi učenci v Berlinu in bližnji zvezni deželi Brandenburg, v Severnem Porenju - Vestfaliji in v drugih delih Schleswiga - Holsteina.

Da se bodo nemške šole po poletnih počitnicah odprle za pouk v polnem obsegu, so se dogovorili ministrski predsedniki vseh nemških dežel. Pred počitnicami je pouk ob rahljanju ukrepov potekal v močno okrnjeni obliki.

Ker število novih okužb z novim koronavirusom v Nemčiji spet narašča, mnoge skrbi, da šole ne bodo dolgo ostale odprte. A pristojni opozarjajo, da otroci ne morejo več brez pouka. "Otroci morajo priti v šole, ker ne smemo več izgubljati časa," je poudaril ravnatelj šole Jugenddorf-Christophorus v Rostocku Steffen Kaestner.

V Nemčiji so po najnovejših podatkih Inštituta Roberta Kocha doslej potrdili več kot 210.000 okužb z novim koronavirusom, od tega 509 v zadnjem dnevu. Za covidom-19 je v tej državi s 83 milijoni prebivalcev do danes umrlo 9148 ljudi.