V Južni Koreji je več kot 10.000 bolnikov s covidom-19 ozdravelo. Foto: Reuters
V Južni Koreji je več kot 10.000 bolnikov s covidom-19 ozdravelo. Foto: Reuters

Obsojeni moški je bil aretiran aprila, ker je dvakrat kršil pravila karantene. Najprej je odšel od doma, čeprav je bil v 14-dnevni samoosamitvi. Nato se je vselil v karantensko namestitev, od koder je znova odšel brez dovoljenja. Z okrožnega sodišča v Uidžeongbuju so sporočili, da je bil moški obsojen zaradi kršenja zakona o nadzoru in preprečevanju nalezljivih bolezni, zaradi česar mora za štiri mesece za zapahe. Tožilstvo je zahtevalo leto dni zapora.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so na svetu potrdili že skoraj 5,5 milijona okužb z novim koronavirsom. Natačno število zaznanih okužb je 5.495.061, do zdaj pa je covid-19 zahteval 346.232 smtnih žrtev.

Sorodna novica Kako Južni Korejci sledijo virusu in potencialno okuženim?

Južna Koreja je bila ob začetku izbruha pandemije poleg Kitajske ena najhuje prizadetih držav, vendar ga je z obsežnim testiranjem, sledenjem in zdravljenjem zamejila. V državi se je življenje v glavnem vrnilo v ustaljene tirnice. V 52-milijonski državi so v zadnjem dnevu potrdili 19 novih primerov okužbe s koronavirusom, s čimer se je skupno število okužb povečalo na 11.225. Skupaj je umrlo 269 bolnikov.

Kitajska: Sedem novih okužb

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu ugotovili sedem novih okužb z novim koronavirusom. Dan predtem so jih 11. Vse so bile v državo vnesene. Obenem so zaznali še 29 novih nesimptomatičnih primerov. V državi izvora virusa so do zdaj našteli 82.992 okužb, za posledicami covida-19 pa je umrlo 4634 ljudi, poroča Guardian.

Singapur pripravljen na največjo recesijo v zgodovini države

Singapur pričakuje, da se bo gospodarstvo države skrčilo med štirimi in sedmimi odstotki. Po prvih ocenah so predvidevali, da se bo skrčilo med enim in štirimi odstotki, zdaj pa kaže, da bodo posledice novega koronavirusa za gospodarstvo hujše, kot so najprej načrtovali. Singapur se tako pripravlja na največjo recesijo v 55-letni zgodovini države.

Pakistan: Če bo število okužb naraščalo, bo znova uvedena karantena

Pakistanske oblasti so opozorile, da bodo, če bo število okužb z novim koronavirusom začelo znova naraščati, ponovno uvedle strogo karanteno. Državljane so pozvali, naj upoštevajo ukrepe omejevanja socialnih stikov. "Pakistance želim opozoriti, da se lahko kriza, če ne bodo upoštevali ukrepov, spremeni v veliko tragedijo," je dejal zdravnik Zafar Mirza. Pakistan je na začetku tega meseca postopno začel odpravljati omejitve. Za zdaj so v državi potrdili več kot 57.000 primerov okužb, covid-19 pa je zahteval 1197 smrtnih žrtev, piše BBC.

Indija: Širjenje okužb na podeželju

V Indiji poročajo o naraščanju okužb z novim koronavirusom na podeželju, potem ko so se delavci migranti vrnili domov iz večjih mest. Bojijo se, da bi se virus močno razširil po podeželju, kjer je zdravstveni sistem šibek. Do zdaj so v Indiji skupaj potrdili 145.380 okužb, umrlo pa je 4167 ljudi, kar je razmeroma nizka številka za državo z drugim največjim številom prebivalcev na svetu, toda v zadnjih dneh iz različnih zveznih držav poročajo o naraščanju števila primerov. Napovedano je tudi obširnejše testiranje.

V Indiji se je več milijonov delavcev vrnilo iz velikih mest na podeželje. Foto: Reuters
V Indiji se je več milijonov delavcev vrnilo iz velikih mest na podeželje. Foto: Reuters

Filipini: Šole bodo zaprte, dokler ne bo cepiva

Na Filipinih so v zadnjih 24 urah ugotovili 350 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu v zadnjih sedmih tednih. Umrlo je še 13 bolnikov, skupaj je do zdaj covid-19 zahteval 886 žrtev, potrdili pa so 14.669 okužb. Predsednik Rodrigo Duterte je dejal, da bodo šole ostale zaprte, dokler ne bo na voljo cepivo. Otroci naj bi se sicer v šolske klopi vrnili konec avgusta. Duterte je dodal, da je tveganje za razširitev okužb preveliko.

Savdska Arabija bo odpravila policijsko uro

Savdska Arabija bo z 21. junijem v celotni državi – izjema je Meka – odpravila policijsko uro. Z 31. majem bo odpravljena prepoved domačih potovanj, ljudje se bodo vrnili na delovna mesta, hkrati pa bodo dovoljene tudi molitve v mošejah. V Meki bo policijska ura veljala med 15.00 in 6.00, od 21. junija dalje pa bodo v islamskem svetem mestu dovoljene molitve v mošejah. V Savdski Arabiji so do zdaj našteli 74.795 primerov okužb, umrlo pa je 399 bolnikov.

V Mehiki precej več žrtev, kot kažejo uradni podatki

Raziskava je pokazala, da je v Ciudadu de Mexicu letos do zdaj umrlo 8072 ljudi več kot v mehiškem glavnem mestu v povprečju v istem obdobju v zadnjih štirih letih, piše Guardian. Zato sklepajo, da je covid-19 v državi zahteval bistveno več žrtev, kot kažejo uradni podatki. Po teh so v zadnjem dnevu zaznali 2485 novih okužb, v zadnjih 24 urah pa je umrlo 239 bolnikov. Skupaj so do zdaj potrdili 71.105 okužb, uradno število žrtev pa je 7633.