Po besedah njegovega direktorja Milana Kreka se bo kmalu pokazal učinek hitrih testov, ki naj bi jih od ponedeljka poleg zdravstva izvajali še v večini domov za starejše. Foto: BoBo
Po besedah njegovega direktorja Milana Kreka se bo kmalu pokazal učinek hitrih testov, ki naj bi jih od ponedeljka poleg zdravstva izvajali še v večini domov za starejše. Foto: BoBo

V bolnišnicah se zaradi nove koronavirusne bolezni zdravi 1272 ljudi, 199 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnice je bilo v petek v domačo oskrbo odpuščenih 122 bolnikov s covidom-19.

V petek je torej bolnišnično zdravljenje potrebovalo 12 bolnikov manj oseb kot v četrtek. Dva bolnika več pa sta potrebovala oskrbo na intenzivnem oddelku.

Okužbe z novim koronavirusom še naprej ostajajo razpršene po državi, aktivne okužbe so prav v vseh slovenskih občinah.

Medtem ko sta v občinah Kostel in Osilnica samo po dve, jih je v Ljubljani skoraj 2000. Občina z največjim deležem okuženih prebivalcev, več kot 3,3 odstotka, pa je Kobilje.

Sorodna novica "Dejstvo je, da že en mesec stopicamo na mestu"

Stopicanje na mestu

"Dejstvo je, da že en mesec stopicamo na mestu. Zdaj smo že en mesec na precej visokih dnevnih številkah, hospitalizacije so na vrhuncu kapacitet, postelje se praznijo in polnijo dnevno. Smo v položaju, ki ni dober. Rast okužb v regiji je po navadi hitrejša, kot pa je upadanje v drugih regijah, zato se lahko hitro zgodi, da bo rast drugih regij prehitela upadajoče regije in bomo znova v splošni rasti. Tudi pogovori o sproščanju, o omejevanju ukrepov k temu ne pripomorejo. Tukaj pomaga samo to, da se odgovorneje vedemo, da zmanjšamo stike in navsezadnje zamejimo širjenje virusa," je v petkovih Odmevih poudaril Pobudnik projekta Sledilnik covid-19, ki je postal za številne državljane ključni vir podatkov, Luka Renko.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Vlada o potrebnih sklepih

Vlada bo sicer na današnji dopisni seji obravnavala sklep in ga verjetno objavila v uradnem listu, da bodo šole prihodnji teden ostale zaprte. S tem se bo odzvala na odločitev ustavnega sodišča o neveljavnosti njenih ukrepov, povezanih z izobraževanjem na daljavo.

Premier Janez Janša pa je sinoči sporočil, da je vlada sprejela nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19.