Na Brniku je v sredo zvečer pristalo tudi letalo iz Helsinkov, ki je prek Københavna pripeljalo 45 potnikov iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Italije. Foto: Twitter/SLOEmbassyCPH
Na Brniku je v sredo zvečer pristalo tudi letalo iz Helsinkov, ki je prek Københavna pripeljalo 45 potnikov iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Italije. Foto: Twitter/SLOEmbassyCPH
Sorodna novica V sredo 56 potrjenih okužb z novim koronavirusom in nova smrtna žrtev

Polet je za svoje državljane v ZDA organizirala Madžarska, slovensko ministrstvo za zunanje zadeve ter slovenska diplomatska predstavništva v ZDA pa so organizirala prostor na letalu tudi za Slovence. Letalo je najprej v torek prispelo v Los Angeles, kjer so vkrcali prvi del potnikov, med njimi nekaj Slovencev. Letalo je v sredo pobralo še približno 70 potnikov na newyorškem letališču JFK, med njimi poleg Madžarov pet slovenskih državljanov in nekaj Slovakov. Letalo se bo ustavilo na Islandiji zaradi goriva, nato pa nadaljevalo pot proti madžarski prestolnici.

Madžarska s Slovenijo odprla dva mejna prehoda, Avstrija jih zapira

Madžarska je med ukrepi za zajezitev epidemije zaprla vse mejne prehode na Goričkem, zaradi česar so bili Porabci ‒ podobno kot v času železne zavese ‒ odrezani od Slovenije. Zjutraj pa so Madžari uresničili dogovor zunanjih ministrov ter odprli mejna prehoda Hodoš in Čepinci.


Medtem pa so na meji z Avstrijo opolnoči zaprli prehode Korensko sedlo, Holmec, Jurij in Šentilj magistrala. Koroški župani opozarjajo, da je za slovenske delavce, ki hodijo na delo v Avstrijo, problematično predvsem zaprtje Holmca, ker morajo od zdaj v službo po daljši poti skozi Vič. Doseči želijo, da bi bil prehod Vič vsaj dlje odprt, saj je trenutno med 23. in 5. uro zaprt.

V sredo se je v državo vrnilo okoli 100 Slovencev

V Slovenijo se je v sredo z različnimi poleti vrnilo okoli sto Slovencev, med njimi tudi 25, ki so v sredo zvečer prispeli na Brnik z izrednim letalom iz Helsinkov. Na izrednem poletu so bili poleg Slovencev še tudi trije državljani Madžarske, trije iz Italije ter dva iz Hrvaške.

Tuje državljane so prevzeli predstavniki njihovih držav. Slovenske državljane, ki so jih ob prihodu zdravstveno pregledali in jim odvzeli bris za test na okužbo z novim koronavirusom, pa so napotili v 14-dnevno domačo samoizolacijo.

Sorodna novica Število okuženih se bliža milijonu; poslanci o protikoronskem zakonu

Šter je ta polet izpostavil kot pomemben rezultat sodelovanja, saj so se z njim vrnili državljani več držav. Isto letalo je predtem v Helsinke odpeljalo 29 državljanov iz skandinavskih in baltskih držav ter Islandije.

V sredo se je vrnilo tudi več deset Slovencev iz Lizbone ter prek züriškega letališča iz Tajske, Filipinov in Švice, kot tudi posamezniki s komercialnimi ali zasebnimi poleti. Skupno naj bi jih bilo okoli sto.

V petek zadnje letalo iz Londona

Iz Londona pa bo v petek popoldne poletelo večje letalo s 180 sedeži za tiste slovenske državljane iz Velike Britanije in Irske, ki se želijo vrniti v domovino. Vodja konzularnega oddelka na MZZ -juAndrej Šter je poudaril, da je tudi ta polet, kot tudi drugi dosedanji repatriacijski poleti in prevozi, ki jih organizira slovensko zunanje ministrstvo, brezplačni.

Šter je ob tem dejal, da intenzivno kontaktirajo s tamkajšnjimi Slovenci, ki jih je v Londonu okoli 240, da bi se odločili za polet, saj bo to zadnji izredni polet iz Londona. To bo po besedah Štera predvidoma tudi zadnja repatriacija večje skupine Slovencev iz tujine, tako da bodo odslej večinoma še naprej reševali morebitne posamezne primere. Danes so tako iz Pariza na zdravstvenem poletu pripeljali otroka z mamo in teto, ki je imel v Parizu operacijo in zdaj nadaljuje zdravljenje v Sloveniji.

Šter je še dodal, da so repatracije, ki potekajo v organizaciji slovenskega zunanjega ministrstva, brezplačne. Če prevoz organizirajo druge države, je včasih treba kaj prispevati. Zanje so doslej namenili okoli 300.000 evrov.

Sorodna novica Posebna letala za organizirano vračanje Slovencev v domovino le do 6. aprila

Izredno letalo iz Stockholma

Ministrstvo za zunanje zadeve je medtem na Twitterju objavilo informacijo o sobotnem izrednem, komercialnem poletu družbe Airplane iz Stockholma v Zagreb. Odhod letala iz Stockholma je predviden ob 18. uri. Na MZZ-ju, ki si še naprej prizadeva za vrnitev slovenskih državljanov, ki so po svetu obtičali zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa, sicer opozarjajo, da od 6. aprila ne bo več posebnih letal za zagotavljanje organiziranih vrnitev slovenskih državljanov iz oddaljenih krajev in bodo pomagali le prek diplomatske izmenjave in evropske pomoči.

Okoli 500 organiziranih vrnitev v domovino

V Slovenijo se je po navedbah MZZ-ja doslej z izrednimi poleti vrnilo okoli 450 državljanov Slovenije. MZZ na spletni strani še navaja, da so s posebnimi avtobusnimi prevozi domov doslej pripeljali okoli 120 državljanov. Okoli tisoč državljanov se je s pomočjo sodelavk in sodelavcev slovenske diplomatsko-konzularne mreže po svetu v domovino vrnilo samostojno. Posebna letala za zagotavljanje organiziranih vrnitev bodo po navedbah ministrstva na voljo do 6. aprila. Pozneje bo pomoč mogoča le prek diplomatske izmenjave in evropske pomoči

Madžari odprli dva mejna prehoda, Avstrijci zaprli štiri

Pomen solidarnosti med ljudmi in med državami

"V teh časih je izjemno pomembna solidarnost, tako med ljudmi kot med državami. Hvaležni smo Madžarski, da je pomagala do doma tudi našim državljanom," je o organizaciji poleta iz ZDA dejal diplomat slovenske misije pri Združenih narodih v New Yorku Miha Erman, ki je na prošnjo veleposlanice Darje Bavdaž Kuret pričakal Slovence na zbirališču v poslopju madžarske misije pri ZN-u in jih pospremil na avtobus do letališča. Madžarska je za vse potnike priskrbela tudi prigrizke in vodo.

"Mislila sem ostati v New Yorku, kjer sem preživela dosedanje katastrofe, saj sem tu že 15 let. Prepričalo me je to, da naj bi šlo za zadnji polet iz ZDA proti Sloveniji in seveda, ker sem pred kratkim izgubila službo, pa da bom bližje družini," je povedala Alenka Prah iz Ljubljane, ki upa, da se bo lahko kmalu spet vrnila, čeprav ne ve kdaj.

Veleposlanica pri ZN-u Darja Bavdaž Kuret je dejala, da polete Slovencev iz ZDA pomaga organizirati veleposlaništvo v Washingtonu, njena misija pa je seveda pri tem pripravljena sodelovati. "Pri vračanju Slovencev v domovino deluje celotne slovenska diplomacija in tokrat se je vključila tudi naša misija z diplomatom, ki jih je pospremil z madžarske misije," je dejala veleposlanica, ki prav tako dobiva klice Slovencev v Ameriki za pot domov, sama pa vzdržuje stik s slovensko skupnostjo v New Yorku in okolici.

Sorodna novica Ministrica: Eseja v maternem jeziku zagotovo ne bo na začetku maja

To ni kriza ene države, ampak celotnega človeštva

Diplomatska predstavništva držav članic ZN-a so te dni v New Yorku večinoma popolnoma zaprta in delo diplomatov se nadaljuje od doma s pomočjo sodobne tehnologije. Nekatere večje misije imajo v poslopjih kakšnega človeka, vendar največ po enkrat le enega. Diplomati so sicer izključeni iz ukrepov držav proti pandemiji novega koronavirusa, vendar jih upoštevajo.

"V tem trenutku potrebujemo globalno politično vodstvo za rešitev krize, vsi pa skušamo po svojih močeh pomagati ZN-u k relevantnosti. To ni kriza le ene države ali določenega dela sveta, ampak kriza celotnega človeštva, ki jo lahko premagamo le skupaj," je še dejala slovenska veleposlanica. Dodala je, da ima vsaka kriza tudi priložnosti in sedanja ponuja priložnost hitrega prehoda na uporabo novih tehnologij, digitalizacije in umetne inteligence.

Delo diplomatov poteka z videokonferencami in sestanki, pri čemer uporabljajo aplikacije, kot je zoom. Za ZN je velik problem, kako na isto digitalno konferenco spraviti naenkrat več ljudi. "Prehajamo na popolnoma novo rutino od doma z majhnih računalnikov in vse skupaj vzame več časa, kot bi sicer," je še dejala veleposlanica.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.