Do zdaj je bilo testiranih 24.857 ljudi.

Sorodna novica V ljutomerskem domu starejših nove potrjene okužbe, skupno jih je 33

"Stanje je za zdaj v blagem porastu"

Direktor ljubljanskega kliničnega centra Janez Poklukar je v izjavi za medije dejal, da rast števila okuženih kljub postopnemu naraščanju ni tako skokovita kot v prejšnjih dneh. "Te informacije so za nas seveda spodbudne, vendar ne dajejo možnosti dokončne ocene, kje in kako smo," je dejal Poklukar in pojasnil, da se, ne glede na vse, po navodilih ministrstva za zdravje pripravljajo na naslednje korake. Kmalu naj bi tako začeli obravnavati bolnike, ki so bili za zdaj odpovedani.

"Stanje je za zdaj v blagem porastu," je povedala infektologinja Mateja Logar. Na infekcijski kliniki v Ljubljani je trenutno na navadnih oddelkih hospitaliziranih 33 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki je hospitaliziranih šest bolnikov. Štirinajst bolnikov potrebuje intenzivno nego, od tega jih je trinajst mehansko ventiliranih. "Ena bolnica je bila ponoči sprejeta zaradi opazovanja. Njeno stanje je stabilno, tako da bo verjetno lahko odšla na navaden oddelek," je povedala Logarjeva.

Med hospitaliziranimi v Ljubljani po besedah infektologinje prevladujejo bolniki, ki so starejši od 60 let in potrebujejo dodatek kisika ali pa je pri njih prišlo do poslabšanja njihovih osnovnih bolezni. "V intenzivnih enotah je večina bolnikov z vsaj eno pridruženo boleznijo, izjema je 38-letnik, ki nima resnih kroničnih bolezni," je pojasnila Logarjeva.

Direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar je povedal, da bodo glede izplačevanja dodatkov zdravstvenim delavcem v času epidemije sledili zakonskim predpisom ter nagradili tiste, ki so čezmerno obremenjeni in izpostavljeni v času epidemije. Foto: BoBo
Direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar je povedal, da bodo glede izplačevanja dodatkov zdravstvenim delavcem v času epidemije sledili zakonskim predpisom ter nagradili tiste, ki so čezmerno obremenjeni in izpostavljeni v času epidemije. Foto: BoBo

V mariborskem UKC-ju zdravljenje uspešno prestalo 19 bolnikov

Sorodna novica Z izdelavo opreme pomagajo številna podjetja, maske izdelujejo tudi na 3D-tiskalnikih

Strokovni direktor UKC-ja Maribor Matjaž Vogrin je povedal, da tudi na njihovih intenzivnih oddelkih prevladujejo starejši bolniki s pridruženimi drugimi boleznimi. Ob tem ugotavlja, da večina preostalih bolnikov z boleznijo covid-19 spada v starostno skupino med 30. in 59. letom, marsikateri od njih pri tem nima nobene pridružene bolezni.

"Do zdaj smo v domačo oskrbo izpustili že 19 bolnikov, ki so uspešno prestali zdravljenje po okužbi. Do tega trenutka v naši bolnišnici tudi še nimamo smrtne žrtve zaradi koronavirusne bolezni 19," je povedal Vogrin.

V Mariboru 30 bolnikov, v Celju 10

V UKC-ju Maribor je trenutno hospitaliziranih 30 bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, od tega je 12 bolnikov v intenzivni enoti, kar je eden več kot dan prej. Vseh 12 je intubiranih oziroma na ventilatorju, so zapisali v bolnišnici.

V celjski bolnišnici so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 10 bolnikov, od tega so trije ljudje v enoti intenzivne terapije. Enega bolnika so odpustili v domačo oskrbo, skupaj so jih do zdaj v domačo oskrbo odpustili pet, so zapisali na Twitterju. Število hospitaliziranih se je glede na sredo zmanjšalo za enega bolnika, medtem ko število oseb v enoti intenzivne terapije ostaja enako kot dan prej. Skupno število bolnikov, ki so v domači oskrbi, pa se je v primerjavi s sredo povečalo za dva.

Iz Klinike Golnik pa so sporočili, da so imeli danes ob 14.30 hospitaliziranih 13 bolnikov in še dva na intenzivnem oddelku.

Ljubljanska urgenca z novo vstopno točko za bolnike s sumom na covid-19

V UKC-ju Ljubljana so danes z Zdravstvenim domom Ljubljana vzpostavili skupno vstopno točko na urgenco za vse bolnike s simptomi ali s potencialnimi stiki. Še vedno sicer veljajo navodila, da ljudje, preden obiščejo zdravnika ali urgenco, če res niso življenjsko ogroženi, najprej pokličejo, je v današnji izjavi poudaril koordinator urgence covid-19 Peter Radšelj.

"Veliko bolnikov na urgenco prihaja zaradi svoje osnovne bolezni in tudi med njimi so tisti, ki so lahko okuženi s tem virusom, in ljudje, ki imajo zelo nizko verjetnost okužbe, zato želimo te bolnike ločiti," je pojasnil. Dozdajšnji vstop ostaja odprt za vse bolnike, ki ne kažejo znakov viroze in niso imeli tveganih stikov, pa tudi za vse življenjsko ogrožene bolnike, ki bodo pripeljani z reševalnimi vozili.

Sorodna novica Janez Lavre zaradi žaljivih tvitov ni več direktor slovenjgraške bolnišnice

Zdravnik Uroš Tominc je dodal, da bo obravnava bolnikov na urgenci za tiste, ki kažejo simptome, enaka, samo pristop bo nekoliko drugačen. "Naredila se bo prva triaža, vzel se bo bris na virus in potem bodo obravnavani v prostorih urgence, kot bi bili sicer," je pojasnil.
Enako velja tudi za zdravstvene domove. Vse, ki kažejo znake oz. sum na okužbo, prosijo, da vstopajo na zadnji vhod.

Krvodajalske akcije tečejo naprej

Krvodajalske akcije in odvzemi krvi v centrih za transfuzijo ob dodatnih obremenitvah zdravstvenega sistema zaradi novega koronavirusa tečejo naprej, a na prilagojen način. Organizatorji pozivajo javnost, da so sveže zaloge krvi nujno potrebne in da so uvedli ustrezne zaščitne ukrepe, zato naj ljudje še naprej darujejo kri.

"V UKC Maribor potrebujemo vsak teden 300 doz krvi. Krvodajalci, pridite in darujte kri, ker jo nujno potrebujemo," je med akcijo Vijol'čna kri, ki je ta teden potekala v Mariboru, pozval strokovni direktor tega univerzitetnega kliničnega centra Matjaž Vogrin.

Sorodna novica V sredo domov pripotovalo še 100 Slovencev, v petek zadnji polet iz Londona

Stalno krvodajalstvo je po besedah predstojnice centra za transfuzijsko medicino UKC-ja Maribor Bojane Bizjak pomembno, saj imajo nekatere sestavine krvi zelo kratek rok uporabnosti. "Zato neprestano potrebujemo nove zaloge," je povedala. Ob začetku epidemije so se spopadli z delnim padcem števila krvodajalcev, najverjetneje zaradi strahu krvodajalcev pred okužbo s tem virusom, a Bizjakova zagotavlja, da je poskrbljeno za varnost tako krvodajalcev kot zdravstvenih delavcev.

Odvzemno mesto so začasno preselili iz UKC-ja v prostore Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, kjer so prav tako zagotovili zadostne razdalje, primerno zračenje in vse druge higienske pogoje, je poudarila Bizjakova. Krvodajalske akcije tam potekajo vsak ponedeljek, torek in četrtek med 7.30 in 12.00

S sistemom drive-in čas testiranj skrajšali za trikrat

V Zdravstvenem domu Koper, ki je ena od vstopnih točk za testiranje okužb s covidom-19, so na predlog sodelavcev uvedli jemanje brisov po sistemu drive-in. S tem privarčujejo tako čas zaposlenih in pacientov kot tudi opremo, pravi strokovna direktorica ZD-ja Koper Ljubica Kolander Bizjak.

Po novem sistemu testiranj izbrani zdravnik, na katerega se pacient obrne, najprej vzame vse potrebne podatke, in če se odloči za testiranje na koronavirus, pokliče zdravnika, ki je v zdravstvenem domu na triaži za brise, in mu da podatke pacienta. Iz zdravstvenega doma nato pokličejo pacienta in mu povedo, ob kateri uri naj pride na odvzem brisa, je postopek opisala Kolander Bizjakova. S tem ne prihaja do zamud, bolnik pa ne čaka po nepotrebnem. Sistem je bolj racionalen tako za paciente kot za zdravstvene delavce, ne nazadnje pa z njim lahko privarčujejo tudi z zaščitno opremo.

Testiranja drive-in so uvedli prav na predlog sodelavcev, ki so delali na mestu za odvzem brisov. Pri klasičnem testiranju v zabojniku je bilo namreč treba prostor po vsakem testu prezračiti za vsaj 15 minut, ga očistiti in na koncu opraviti še razkuževanje. Tako so lahko opravili en bris na pol ure, zdaj pa so ta čas skrajšali na le 10 minut, je pojasnila strokovna direktorica.

Testiranja opravljajo na dveh lokacijah, in sicer pred enoto na koprski Bonifiki ter ob dela prostih dnevih pred urgenco v izolski bolnišnici. Število testiranj ves čas ostaja približno enako. Tako opravijo povprečno 40 brisov na dan, včasih tudi do 60. Če bi posamezno testiranje trajalo pol ure, bi se sistem "zamašil", je dodala Kolander Bizjakova. Pacienti po odvzemu brisa dobijo sicer tudi pisna navodila glede samoosamitve, dokler ne prejmejo izvida, je še navedla strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.