Skupaj so do zdaj potrdili 10.683 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 176 bolnikov s covidom-19. Foto: Shutterstock
Skupaj so do zdaj potrdili 10.683 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 176 bolnikov s covidom-19. Foto: Shutterstock

Po rekordnem prirastu okužb v sredo je skupno število potrjenih primerov preseglo 10 tisoč. Do zdaj je bilo v Sloveniji ob 273.608 testiranjih potrjenih 10.683 primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 222 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi jih je 40, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Okužbe zadnjih sedem dni:

Torek: 707
Ponedeljek: 398
Nedelja: 169
Sobota: 411
Petek: 380
Četrtek: 363
Sreda: 387

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po zadnji oceni NIJZ-ja je trenutno v državi 4818 aktivno okuženih, število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je povzpelo na 230. Delež pozitivnih testov je v sredo znašal 14,09 odstotka.

Torkov poskok dnevnih okužb tako ni bil enkraten dogodek, temveč se trend nadaljuje, če bo tako šlo naprej, rdeča faza ni več daleč. V torek je bilo potrjenih 707 novih primerov okužbe s koronavirusom, testirali so največ ljudi do takrat: 4902. Pozitivnih je bilo 14,4 odstotka testiranih.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Največ okužb v prestolnici

V sredo so največ okužb z novim koronavirusom potrdili v starostni skupini 35–44 let, in sicer 161. 150 primerov so našteli med starimi od 45 do 54 let, 124 med v skupini od 25. do 34. leta in 105 med mladimi od 15. do 24. leta. Pod sto okužb pa so potrdili v starostnih skupinah od 55 do 64 let (84 primerov), od pet do 14 let (46 primerov), od 65 do 74 let (36 primerov) in v skupini od 75 do 84 let (22 primerov). Med starejšimi od 85 let so našteli 22 okužb, med malčki do četrtega leta starosti pa štiri.

V sredo so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 134 občinah. V Ljubljani je bilo 119 primerov, delež trenutno okuženih v prestolnici je 0,271 odstotka. V Kranju so potrdili 34 okužb, v Domžalah 25. Najvišji delež aktivnih okužb imajo sicer občine Črna na Koroškem (0,914 %), Šentjernej (0,852 %), Mežica (0,731 %) in Sodražica (0,730 %).

Zdravstveni delavci v karanteno le ob pojavu simptomov

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v sredo med zaposlenimi v zdravstvu potrdili 26 okužb, 13 med zaposlenimi in 18 med oskrbovanci v domovih za starejše občane. Ob slabšanju epidemiološke slike v državi so se pristojni sicer odločili za spremembo pogojev, pod katerimi bo zdravstvenim delavcem odrejena karantena. Do zdaj je veljalo, da so bili v karanteno napoteni vsi s tveganim stikom z okuženo osebo, zdaj pa bo za zdravstveni kader karantena veljala ob stiku in pojavu simptomov, značilnih za okužbo z novim koronavirusom.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je ob tem poudarila, da zaposleni v zdravstvu med delovnim časom nosijo zaščitno opremo. Pozvala je, da moramo narediti vse, da zajezimo vstop virusa v zdravstvene ustanove, in opozorila, da zdravstvenih delavcev ni dovolj.

Zdravstvenim delavcem ne bo treba v karanteno zgolj zaradi tveganega stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, temveč ob pojavu simptomov. Foto: BoBo
Zdravstvenim delavcem ne bo treba v karanteno zgolj zaradi tveganega stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, temveč ob pojavu simptomov. Foto: BoBo

Okužbe v domovih za starejše občane

Domovom za starejše, ki so soočeni z okužbo z novim koronavirusom pri stanovalcih, se je ta teden pridružil mariborski Dom starejših občanov Tezno. Prvo okužbo so zaznali v torek in dan pozneje še dve. Vse tri stanovalke so premestili, in sicer eno v UKC Maribor in dve v bolnišnico Brežice. V sredo so testirali še 43 stanovalcev in 12 zaposlenih v tem domu, pri tem pa so bili vsi odvzeti brisi negativni, je danes na spletni strani doma zapisala direktorica Jasna Cajnko.

Največji dom za starejše v Mariboru in državi je Dom Danice Vogrinec, kjer so prve okužbe z novim koronavirusom pri stanovalcih odkrili na začetku septembra v enoti na Taboru. Zdaj se tam položaj umirja. V zadnjih 17 dneh so zaznali zgolj eno novo okužbo pri stanovalcu, ki so jo glede na začetno epidemiološko stanje tudi predvidevali, in dve okužbi zaposlenih, ki ne izvirata iz domskega okolja. "Obe okužbi se zaradi pravočasnega umika zaposlenih iz delovnega procesa in po rezultatih odvzetih brisov v njunem delovnem okolju nista prenesli. V rdeči coni je samo še sedem od prvotnih 38 stanovalcev," so sporočili iz doma. V delovni proces se je vrnila večina sodelavcev, v samoizolaciji je le še sedem zaposlenih.

V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan, so rezultati testiranj v sredo pokazali eno novo okužbo pri zaposlenih. "Tako je na današnji dan skupaj 39 okuženih, od tega 12 zaposlenih in 27 stanovalcev. En stanovalec je nameščen v bolnišnici Murska Sobota, preostali stanovalci z okužbo so nameščeni v rdeči coni, zaposleni pa so v karanteni," je danes sporočil direktor Zoran Hoblaj. Ob tem je navedel, da bodo zaradi splošnih epidemioloških razmer v petek do preklica zaprli za obiske tudi matično enoto v Rakičanu in enoto Elizabeta pri Svetem Juriju.

Zaščitimo sebe in druge!