Prizor z bolnišnice v New Yorku. Foto: AP
Prizor z bolnišnice v New Yorku. Foto: AP

V ZDA so prvič po januarju presegli število 100.000 hospitaliziranih bolnikov zaradi covida-19. Število je več kot dvakrat večje kot pred letom dni, ko cepiv še ni bilo na voljo, poroča CNN. Iz bolnišnic sporočajo, da je večina hospitaliziranih necepljenih.

"Številke so trenutno precej slabše od lanskega avgusta. Lani avgusta smo imeli dovzetno populacijo in nismo imeli cepiva. Zdaj imamo pol države precepljene, a so številke kljub temu slabše. Različica delta je spremenila pravila igre," je dejal član svetovalne skupine za cepiva pri Ameriški agenciji za hrano in zdravila (FDA) Paul Offit.

Število hospitaliziranih narašča od konca junija, ko je različica delta v ZDA postala prevladujoča. Glede na podatke zdravstvenega ministrstva pa je trenutno v bolnišnicah šestkrat več bolnikov kot pred devetimi tedni, še poroča CNN.

Prazne ulice v Aucklandu, ki bo še naprej pod strogimi omejitvami. Foto: Reuters
Prazne ulice v Aucklandu, ki bo še naprej pod strogimi omejitvami. Foto: Reuters

Nova Zelandija podaljšala zaprtje

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je ob 70 potrjenih okužbah v zadnjem dnevu ocenila, da bodo kmalu doživeli vrhunec izbruha, če se bodo držali omejitev. "Naše poslanstvo je, da si močno prizadevamo za to, da ukrivimo in sploščimo krivuljo," je dejala.

V tem izbruhu so v Novi Zelandiji skupno potrdili 347 okužb. Oblasti so preventivno podaljšale omejitve do 31. avgusta. Na območju Aucklanda, kjer so odkrili večino okužb, in sosednji pokrajini Northland bodo omejitve trajale še dodatna dva tedna, je napovedala premierka.

Nova Zelandija v okviru svoje covidne politike ob pojavu okužbe nemudoma uvede stroge ukrepe. Od srede naprej bodo lahko območja zunaj žarišča prešla na tretjo od štirih stopenj omejitev, kar med drugim omogoča delovanje restavracij brez stika s potrošniki.

Protest enega človeka

Policija v Aucklandu je medtem prekinila protest proti covidnim ukrepom, na katerega pa je prišel samo en človek, Guardian povzema navedbe portala Newshub.

Oseba se je odzvala na objavo na Instagramu, kjer so z nekega uporabniškega računa "ljudi, ki vidijo širšo sliko", pozvali na protest. Policija je na družbenih omrežjih zasledila razpravo o napovedanem protestu v Aucklandu, zato so na ulico Queen Street napotili enote.

Na protestu se je nato prikazal samo en človek. "Policija je govorila s posameznikom, ki je prišel na protest. Pozvali so ga, naj upošteva omejitve četrte stopnje, nato je zapustil prizorišče," so sporočili s policije. Prejšnji teden se je sicer na protestih na Queen Streetu v Aucklandu zbralo okoli sto ljudi, policija je aretirala četverico.

Staroselski voditelji so pozvali Havajce, naj se cepijo in nosijo maske. Foto: AP
Staroselski voditelji so pozvali Havajce, naj se cepijo in nosijo maske. Foto: AP

Havajski voditelji staroselce pozivajo k cepljenju

Okoli 20 havajskih staroselskih voditeljev, vključno s predstavniki monarhije, so ob porastu števila okužb na otoku staroselske Havajce pozvali k cepljenju.

Na otoku z 1,4 milijona prebivalci je precepljenih 60 odstotkov populacije, vendar stopnja precepljenosti v staroselski skupnosti pade na 40 odstotkov.

Staroselci predstavljajo dobro petino celotne populacije. Ob prvem izbruhu covida-19 so se porastu okužb s spoštovanjem ukrepov večinoma izognili, od majskih praznovanj pa se število okužb povečuje.

Guverner David Ige je pozval turiste in Havajce, naj se izogibajo staroselskim skupnostim. Staroselce je pozval k cepljenju, a dodal, da se "zaveda, da njegove izjave vselej ne motivirajo drugih".

Havajski staroselci so namreč še zmeraj precej nezaupljivi do ameriške oblasti, ki je leta 1893 strmoglavila havajsko monarhijo.

Oblasti jih skušajo k cepljenju motivirati tudi s kampanjo, v kateri spominjajo na epidemijo črnih koz v 19. stoletju, ki je skoraj iztrebila havajsko populacijo, poroča Yahoo News.