Porast okužb v zadnjem času je nekatere države prisilil, da so znova uvedle omejitev ali prepoved potovanj. Tako je Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske uvedlo 14-dnevno karanteno za vse potnike, ki se vračajo iz Španije.

Pomočnik direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan. Foto: EPA
Pomočnik direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan. Foto: EPA

"Samo z doslednim izvajanjem preventivnih ukrepov, od nošnje mask pa do izogibanja gneči, lahko svet obvlada pandemijo koronavirusne bolezni 19. Kjer se ukrepi izvajajo, številke padajo. Kjer se ne, številke naraščajo," je na spletni novinarski konferenci dejal direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ljudje se morajo vrniti na delo, gospodarstva odpreti, trgovina znova zagnati
Pomočnik direktorja WHO-ja Mike Ryan pa je opozoril, da je za države nemogoče, da bi za daljše obdobje ohranile zaprte meje. "Ekonomije se morajo odpreti, ljudje morajo delati, trgovina se mora nadaljevati," je poudaril Ryan in dodal, da je treba biti še posebej pozoren na mesta, kot so nočni klubi, študentski domovi in mesta, kjer so ljudje tesno skupaj, saj so to potencialna žarišča novih okužb.

Ukrepi morajo biti konsistentni in sprejemljivi za javnost
Ukrepi morajo biti konsistentni in dovolj dolgo v veljavi, da dosežejo učinkovitost. Hkrati pa morajo biti tudi sprejemljivi za javnost. Ryan je nadaljeval, da moramo hvaliti vlade, ki preiskujejo posamezna žarišča okužb, ne pa jih kritizirati.

Položaj v Španiji je obvladljiv
"Kar nas mora skrbeti, so situacije, kjer se težave pometajo pod preprogo in kjer je vse videti v redu,"
je zatrdil Ryan in dodal, da je trenutno povečanje števila okužb v Španiji obvladljivo in da položaj niti približno ni tako slab, kot je bil ob vrhuncu pandemije v tej državi marca in aprila.

 Po svetu je trenutno več kot 120 cepiv proti novemu koroanvirusu v različnih stopnjah testiranj. Komu bo uspel odločilni preboj? Foto: EPA
Po svetu je trenutno več kot 120 cepiv proti novemu koroanvirusu v različnih stopnjah testiranj. Komu bo uspel odločilni preboj? Foto: EPA

ZDA: Testiranje cepiva mRNA-1273
Medtem so v ZDA začeli s pomembno fazo testiranja cepiva proti covidu-19. V kliničnem testiranju bo sodelovalo približno 30.000 odraslih prostovoljcev, ki nimajo covida-19. Dobili bodo dva odmerka cepiva mRNA-1273 v razmiku 28 dni. Polovica prostovoljcev bo dobila pravo cepivo, ostala polovica placebo. Da bi ugotovili, ali je cepivo dejansko učinkovito, bo potrebno več mesecev. Cepivo vsebuje majhen del genske kode koronavirusa. V tej stopnji testiranja bodo proučili, ali cepivo dejansko ščiti pred okužbo z novim koronavirusom. Pri tistih, ki jih bodo cepili, cepivo ne bi smelo povzročiti bolezni, znanstveniki pa upajo, da bo pomagalo telesnemu imunskemu sistemu, da prepozna in se bori proti okužbi z novim koronavirusom. Direktor ameriškega inštituta za zdravje (NIH) Francis Collins je izrazil optimizem, da bo učinkovito cepivo kmalu na voljo. "Varno in učinkovito cepivo, ki bo na voljo do konca letošnjega leta, je velik cilj, a to je pravi cilj za ameriški narod," je dejal.