V nekaterih državah, kot je Brazilija, lovijo netopirje, saj naj bi bili prenašalci več virusov. Foto: AP
V nekaterih državah, kot je Brazilija, lovijo netopirje, saj naj bi bili prenašalci več virusov. Foto: AP

Strokovnjaki verjamejo, da virus SARS-CoV-2, ki povzroča koronavirusno bolezen 19, izvira iz netopirjev. Ena od hipotez, ki so jih proučevali, je, da je virus preskočil neposredno z netopirjev na ljudi. Ta teorija je "mogoča do verjetna", piše v končnem poročilu.

Verjetnejša hipoteza po njihovem mnenju je, da je virus najprej preskočil na drugo žival, ki je nato okužila ljudi. "Čeprav so bili najtesneje povezani virusi najdeni v netopirjih, je evolucijska razdalja med temi virusi v netopirjih in virusom SARS-CoV-2 ocenjena na več desetletij, kar kaže na manjkajočo povezavo," so pojasnili.

"Scenarij, ki vključuje prenos prek vmesnega gostitelja, je 'verjeten do zelo verjeten'," so zapisali v poročilu, ki še ni bilo uradno objavljeno. Niso sicer ugotovili, prek katere živali je virus preskočil na človeka.

Po njihovih besedah je mogoč tudi prenos prek zamrznjene hrane, saj se zdi, da lahko virus preživi na temperaturah pod lediščem.

Strokovnjaki so pozvali k nadaljnjim raziskavam na podlagi teh treh teorij. Pri tem je treba obravnavati širše območje in več držav, so poudarili.

"Laboratorijski izvor malo verjeten"

Proučevali so sicer tudi možnost, da bi novi koronavirus ušel iz laboratorija, kar je trdil nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. Pojasnili so, da pred decembrom 2019 v laboratorijih ni bilo virusa, ki bi spominjal na SARS-CoV-2. Omenili so tudi visoke varnostne standarde v laboratorijih v kitajskem mestu Vuhan. "Laboratorijski izvor virusa je zelo malo verjeten," so poudarili.

Strokovnjaki WHO-ja so bili na Kitajskem, kjer so skupaj s kitajskimi kolegi preiskovali izvor virusa, v drugi polovici januarja in na začetku februarja. Obisk je bil sicer diplomatsko zelo zapleten in so ga že pred samim začetkom spremljali pomisleki o prikrivanju in olepševanju dejstev kitajskih oblasti. Njegovo relevantnost je postavilo pod vprašaj že samo dejstvo, da je sledil več kot leto dni po izbruhu virusa, za kar naj bi bilo krivo zavlačevanje kitajske strani.