Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Iz cepilnih centrov sporočajo, da številni ne pridejo

V ponedeljek je bilo po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predvidoma dobavljenih 56.160 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizerja in BioNTecha, v četrtek pa pričakujejo 14.400 odmerkov cepiva Moderne.

V torek bodo v cepilne centre dostavili 70.000 odmerkov cepiva za cepljenje oseb, starejših od 50 let. V tem tednu bo po napovedih tako realiziranih 85 odstotkov naročil za starejše od 50 let za cepivo Pfizerja in vsa naročila za cepivo AstraZenece.

Ta teden cepijo tudi preostale prednostne skupine skladno s cepilno strategijo, vključno z zaposlenimi pri upravljavcih kritične infrastrukture. Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana, naj se upravljavci kritične infrastrukture iz osrednjeslovenske statistične regije za izvedbo cepljenja dogovorijo s cepilnim centrom obrambnega ministrstva.

Po zadnjih dobavah in naročilih cepilnih centrov ima NIJZ na zalogi še 76.000 odmerkov cepiva AstraZenece in 10.600 odmerkov cepiva proizvajalca Johnsona & Johnsona, so sporočili z NIJZ-ja.

V Slovenijo je bilo doslej dobavljenih skupno 803.850 odmerkov cepiva, porabljenih pa 640.902, je razvidno s portala NIJZ-ja za informacije o cepivih in cepljenju.

Zadostna precepljenost do sredine junija?

V nedeljo 208 okužb

V nedeljo so med 1380 PCR-testi odkrili 209 okužb, kar je 15,1 odstotka. Sedemdnevno povprečje okužb je 661.

V bolnišnicah se zdravi 608 bolnikov s covidom-19, 147 jih potrebuje intenzivno nego. V nedeljo je umrlo šest bolnikov s koronavirusno boleznijo.

Število aktivno okuženih je po podatkih sledilnika za covid-19 trenutno 9.503. "Spodbudno je, da smo od 27. aprila dalje pod 10.000 okuženih oseb v Sloveniji, kar je prvič od 20. oktobra," je na vladni tiskovni konferenci povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Jih pa vseeno skrbi, da je v prejšnjem tednu v primerjavi s tednom pred tem znova višja številka okuženih in delež pozitivnih na PCR-testih. "To pomeni, da je virus še vedno med nami."

"V bolnišnicah hodimo še vedno po robu – ne gre le za proste postelje, temveč predvsem za zdravstveno osebje. Ker niso mogli na prave dopuste ali aktivni počitek, saj jih lahko tudi na proste dneve pokličemo nazaj, so utrujeni, povečuje se število bolniških odsotnosti. Zaradi tega trpijo družinski odnosi in zato tudi pozivamo ljudi, da pomislijo tudi na zaposlene v bolnišnicah," je opisala stanje na terenu.

V nedeljo so opravili tudi 7.144 hitrih antigenskih testov na novi koronavirus. Foto: BoBo
V nedeljo so opravili tudi 7.144 hitrih antigenskih testov na novi koronavirus. Foto: BoBo

14-dnevno število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom kaže, da je epidemiološko stanje najslabše v primorsko-notranjski regiji, kjer imajo 646 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih, najboljše pa v obalno-kraški regiji z 230,2 okužbe.

Mariborčanom se mudi s Pfizerjevimi odmerki

Največ cepljenih s cepivom Pfizer-BioNTech

Število cepljenih z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je sicer doseglo petino prebivalstva Slovenije. Polovica od teh je cepljena z dvema odmerkoma. Največ, 255.258 ljudi, je prejelo en odmerek cepiva proizvajalca Pfizer-BioNTech, 128.431 jih je cepljenih s cepivom AstraZenece, 43.700 z Moderninim cepivom, začelo pa se je že tudi cepljenje s cepivom podjetja Janssen.

Najboljša precepljenost je med ljudmi v starostni skupini 70‒74 let. Med regijami prednjači zasavska. "Ponovno pozivam vse, ki se še niste cepili, da se za to odločite. Slišimo, da so se ponekod cepili mlajši, drugje pa še vedno ne tisti, ki so na prednostnih listih, zato priporočam, da še enkrat kontaktirate osebnega zdravnika. Šele ko vas on uvrsti na seznam, vas lahko pokličejo iz cepilnega centra," poudarja infektologinja Logar.

Delež pozitivnih izvidov se povečuje
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Premier Janša napoveduje zadostno precepljenost do sredine junija

"Epidemija še ni končana. Glede na optimistične najave dobav cepiv za prihodnje tedne lahko realno računamo, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli v sredini junija," je napovedal premier Janez Janša ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. A ta luč na koncu predora nas po njegovih besedah ne sme pripeljati do tega, da opustimo zaščitne ukrepe, saj so še vedno nevarne različne nove različice tega virusa. "Do 15. junija prosim vse, da upoštevamo preventivne ukrepe NIJZ-ja, da znamo prisluhniti zdravstvenim delavcem, ki dnevno opazujejo tragične posledice epidemije in bolezni covid-19, in se ne prepustimo misli, da je vse končano. Ker še ni. Vendar bo."

"Če bomo vsi naredili, kar je v naši moči," je po njegovih besedah pred nami poletje, ki bo podobno lanskemu z relativno majhnim številom omejitev. Napovedal je tudi nadgradnjo slovenskega zdravstvenega sistema, da bo v prihodnosti pripravljen, če se znova zgodi kakšna pandemija.

Janša napoveduje precepljenost do sredine junija
Ob uvedbo nove aplikacije za prijavo na celjenje se bo sprostilo cepljenje za vse, ne bo več starostnih omejitev. Foto: BoBo
Ob uvedbo nove aplikacije za prijavo na celjenje se bo sprostilo cepljenje za vse, ne bo več starostnih omejitev. Foto: BoBo

Nova aplikacija predstavljena še v tem tednu?

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar pa je povedala, da se veliko pričakuje od nove aplikacije za prijavo na cepljenje, ki jo trenutno testirajo strokovnjaki z Nacionalnega instituta za javno zdravje. Predstavljena naj bi bila v tem tednu. "Upamo, da bo z zagonom nove aplikacije odpravljena tudi težava podvajanja – da je bil nekdo cepljen, ker je bil nekje na prednostnem seznamu, a ga potem znova kličejo z drugega seznama. V tem primeru bodo v sistemu podatki o vseh cepljenih in vseh, ki še čakajo," je opisala.

S tem pa se bo cepljenje sprostilo za vse zainteresirane, ne glede na starostno skupino. Tudi cepilni centri so po njenih besedah ministru za zdravje Janezu Poklukarju zagotovili, da zmorejo cepiti dva do trikrat toliko ljudi, kot jih do zdaj.

Zakaj se ljudje ne želijo cepiti? Infektologinja Logar našteje, da nekateri še vedno verjamejo, da covida-19 ni, drugi verjamejo v zarote čipiranja s cepljenjem, tretji so skeptični, da so cepiva učinkovita. "A imamo preprečljive dokaze tudi pri nas, da skupina, ki smo jo cepili najprej in je prej pogosto zbolevala in žal tudi umirala – starostniki nad 80 let – zdaj ne zbolijo oziroma zbolijo z blago obliko, ko ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja." Potem je skupina mladih, ki verjamejo, da bodo covid-19 preboleli v blagi obliki, kar po besedah Logarjeve v določeni meri drži, ne drži pa pri posledicah po covidu-19, saj jih imajo lahko tudi mlajši.

Zato znova poziv vsem, naj se odločijo za cepljenje, ko bodo na vrsti. "Če bodo dobave cepiv takšne, kot je predvideno, je možno, da bi do konca junija imeli cepljene 60 % odrasle populacije," dodaja.

Poteka testiranje nove aplikacije za cepljenje

Ko bo višja precepljenost, za cepljene maske ne bodo obvezne

Številne svetovne zdravstvene organizacije so po njenih besedah že začele izdajati priporočila glede nošenja mask pri cepljenih ljudeh. Kadar so v družbi tistih, ki so prav tako cepljeni, so lahko brez mask tudi v notranjosti, medtem ko so pa zaščitne maske še vedno obvezne na večjih prizoriščih, je povzela. O tem se bodo v svetovalni skupini začeli pogovarjati, ko bo tudi pri nas dosežena večja precepljenost.

Sorodna novica Poklukar: Status cepljenega se pridobi že po prvem cepljenju z AstraZeneco po tretjem tednu

Čez mejo po enem odmerku AstraZenece?

Se pa Slovenija dogovarja s sosednjimi državami, da bi prehod meje dovolile tudi cepljenim z enim odmerkom AstraZenece, "saj sicer naše sosednje države v nasprotju z nami in nekaterimi drugimi evropskimi državami, tega niso sprejele". Po prvem odmerku cepiva AstraZenece namreč po pojasnilih Logarjeve nastane močnejši imunski odziv in boljša zaščita kot po enem odmerku cepiva Pfizerja in Moderne. "Zato je po treh tednih od cepljenja z enim odmerkom AstraZenece imunost že tako razvita, da lahko te ljudi štejemo kot zaščitene."

Za prehod meje je nekje dovolj tudi potrdilo o prebolelem covidu-19. O potrjeni bolezni govorimo, nadaljuje Mateja Logar, ko je okužba potrjena s PCR-testom oziroma ob določenih epidemioloških pogojih – ko je nekdo iz družine imel potrjeno okužbo ter so s klasično klinično sliko zboleli tudi preostali člani in je to zavedeno v medicinski dokumentaciji. Za zdaj potrdila izdajajo izbrani zdravniki, z uvedbo evropskega potrdila pa bo drugače.

Za prebolelo okužbo pa ne veljajo potrdila z določitvijo protiteles. In to se po besedah Logarjeve verjetno ne bo izenačilo niti v prihodnjih mesecih.