Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

V sredo so opravili tudi 34.314 hitrih testov. Aktivnih primerov v državi je trenutno 9.304, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

V bolnišnicah se zaradi nove koronavirusne bolezni 19 zdravi 636 bolnikov, 157 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19. V bolnišnici se torej zdravi 15 covidnih bolnikov več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je s torkovih 606 povišalo za 26.

Sorodna novica V rumenih regijah odslej omejitev ena stranka na 20 kvadratnih metrov

Kako kaže po regijah?

Kar zadeva naraščajoče sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, še naprej izstopata primorsko-notranjska in zasavska statistična regija, je na novinarski konferenci vlade povedala govorka za covid-19 Maja Bratuša. Na drugi strani najboljša z najmanj okužbami pa je še vedno obalno-kraška regija, sledijo pa ji pomurska, koroška, osrednjeslovenska in goriška regija, ki so vse pod slovenskim povprečjem okužb.

Pestrost potrjenih različic virusa se zmanjšuje

Angleška različica novega koronavirusa je v Sloveniji prisotna že v več kot 90 odstotkih sekvenciranih vzorcev in je dosegla plato. V jugovzhodni, pomurski in primorsko-notranjski regiji je delež te različice že 100-odstoten, je povedala direktorica NLZOH-ja Tjaša Žohar Čretnik. V jugovzhodni, pomurski in primorsko-notranjski regiji je delež te različice že 100-odstoten. Medtem pa se druge različice ne širijo tako zelo in se po njenih besedah pestrost potrjenih različic celo zmanjšuje.

"Zanimivih" različic je v Evropi kar nekaj; od njih v Sloveniji zaznavamo samo nigerijsko. Naš sistem sledenja je naravnan tako, da sem prepričana, da bomo nove različice pravočasno zasledili, če bi se pojavile pri nas.

Tjaša Žohar Čretnik

O indijski različici še ni veliko podatkov

Glede indijske različice, zaradi katere se Indija spopada s hudim razmahom epidemije covida-19, je direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pojasnila, da gre za tri sorodne različice virusa, ki verjetno res izhajajo iz Indije. Zanjo sta značilni dve kritični mutaciji, zaradi katerih se virus uspešneje veže na celični receptor in se je sposoben izogibati tudi protitelesom, ki nastanejo po cepljenju. Vendar za zdaj še ni znano, kako ti mutaciji skupaj delujeta, je dodala. Ob tem je pojasnila, da evropski center za nalezljive bolezni za zdaj nima podatkov o tem, kako ta različica pravzaprav vpliva na cepljenje. V Sloveniji te različice doslej še niso zaznali.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Pospešitev cepljenja

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo s prvim odmerkom cepljenih že 413.033 ljudi, z obema odmerkoma pa 180.084.

Pristojni napovedujejo pospešitev cepljenja, ki je tudi ključen korak k nadaljnjemu sproščanju omejitvenih ukrepov in normalizaciji življenja. Cepilni centri bodo ponekod tudi ob pomoči civilne zaščite in Slovenske vojske v prihodnjih tednih cepili od dva- do trikrat več ljudi kot doslej, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Testi za samotestiranje učencev so dovolj učinkoviti

Medtem se še vedno pripravljajo podlage za samotestiranje, najprej dijakov in starejših učencev. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je verificiral izbrane teste in ocenil, da so primerni za uporabo za predviden namen, je na vladni tiskovni konferenci pojasnila direktorica Tjaša Žohar Čretnik. Zdaj se čaka še na mnenje Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Test lahko bolnike z visokim virusnim bremenom lovi enako učinkovito, če kažejo bolezenske znake ali pa ne.

Tjaša Žohar Čretnik

V laboratoriju so naročene teste, pri katerih si posameznik sam vzame vzorec iz sprednjega dela nosu, preverili na skupini 493 sodelujočih. Med njimi so bile tudi osebe, ki so hospitalizirane zaradi resnejšega poteka bolezni, in mlajši od 15 let. S preverjanjem so želeli ugotoviti, ali je konkretni hitri test sposoben zaznati asimptomatske nosilce, ki imajo visoko virusno breme, če si posameznik vzorec odvzame sam.

Proizvajalec zagotavlja 95-odstotno občutljivost testa ob strokovnem odvzemu vzorca, pri teh primerih, ko so si vzorec jemali sodelujoči sami, pa so na NLZOH-ju ugotovili, da je občutljivost testa pri simptomatskih osebah 69,28-odstotna. Pri osebah brez simptomov 72,22-odstotna, pri otrocih 90,91-odstotna, pri otrocih s simptomi bolezni pa 88,89-odstotna. Občutljivost sicer upada glede na število dni od pojava simptomov.

Testi so primerni za samotestiranje