Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Sloveniji lahko samoplačniško testiranje, ki dokazuje vsebnost protiteles, opravimo za najmanj 25 evrov že bolj ali manj povsod – v zdravstvenih domovih, zasebnih ambulantah, bolnišnicah. Gre za običajen odvzem krvi, a kaj nam ta test sploh pove? "Če je rezultat pozitiven na prisotnost specifičnih protiteles proti virusu SARS-CoV-2, to pomeni, da smo se z virusom okužili simptomatsko ali asimptomatsko," je pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Sorodna novica Infektolog Tomažič: Cepivo bolje ščiti pred okužbo, prebolelost pa pred hudim potekom bolezni

Nekakšna informacija torej je in pove, da je koncentracija protiteles v krvi 50, 600, 2000 ali kaj drugega. Toda stroka še ne ve, koliko protiteles je pravzaprav dovolj, da smo varni pred okužbo. Gre torej lahko tudi za lažen občutek varnosti. "Za zdaj dinamike nastajanja in izzvenevanja protiteles ne poznamo dovolj dobro, da bi lahko iz ene meritve protiteles sklepali, koliko časa bo še oseba zaščitena pred okužbo," je dejala Tjaša Žohar Čretnik.

Bodo torej testi protiteles sploh kdaj pomembni pri upravljanju pandemije? Lani je potekala nacionalna raziskava, ki je ugotavljala prekuženost prebivalstva. Letos se za to nismo odločili. "Tako raziskavo je sorazmerno težko izvesti. Kot vemo, zbolevajo ljudje z visoko koncentracijo protiteles, pa tudi tisti, ki imajo nizko koncentracijo protiteles," je dejala vodja svetovalne skupine za cepljenje in predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović.

Sorodna novica Britanci bodo množično preverjali raven protiteles: prvi test ob okužbi, drugi 28 dni pozneje

Po mnenju slovenske stroke so – vsaj na tej stopnji – takšne preiskave neuporabne in nepotrebne.

Kako pa je v drugih državah?

Edina država v Evropi, ki priznava potrdilo o testu na protitelesa kot pogoj prebolevnosti, je Avstrija, a v omejenem obsegu. Potrdilo o testu na protitelesa velja 90 dni. Tej osebi se torej tri mesece ni treba testirati, če želi vstopiti v trgovine, na prireditve in podobno, saj velja, da je virus prebolela. Po teh treh mesecih lahko ponovi tak test, in če ta odkrije, da je protiteles dovolj, se lahko to obdobje podaljša za dodatnih 90 dni. Tako ima lahko v Avstriji šest mesecev status prebolevnika – tako kot pri nas s PCR-testom.

Zakaj potrdilo o protitelesih ne zadošča za pogoj PCT?