Foto: EPA
Foto: EPA

Številke so nedvoumne, pravi stroka. Cepljenje rešuje življenja in preprečuje težji potek bolezni. A med okuženimi je cepljenih precej. To so zadnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): približno tretjina okuženih je cepljenih z vsemi odmerki – med 26.000 okuženimi je cepljenih skoraj 9000.

Sorodna novica Raziskava: Stopnja protiteles višja pri ljudeh, ki so bili okuženi in nato cepljeni

A prednosti cepljenja je še vedno ogromno. "Cepljeni imajo krajšo kužnost, hitreje se zmanjša vsebina virusov. Zato so cepljeni, če se okužijo, pa se okužijo v manjšem delu, krajši čas kužni," je pojasnil strokovnjak Roman Jerala.

Da število cepljenih s potrjeno okužbo ni neznatno, je krivo tudi to, da so bili številni z vsemi potrebnimi odmerki cepljeni že pred meseci, njihova zaščita zdaj pa je že občutno manjša.

Pomemben dejavnik tveganja je tudi starost. "Če primerjamo: 75-letnik, ki je cepljen, ima takšno zaščito oz. takšno verjetnost bolezni kot 50-letnik, ki ni cepljen," je pojasnil Jerala.

A lanska žarišča okužb – domovi za starejše – so ravno najboljši dokaz učinkovitosti cepljenja. Med oskrbovanci je več kot 95-odstotna precepljenost.

Kaj povedo številke? Med v ponedeljek potrjenimi 1136 okužbami so bile le štiri okužbe v domovih za starejše. Pa številke za zadnji teden: med 15.324 potrjenimi okužbami jih je bilo med oskrbovanci le 119. Med vsemi okuženimi torej ni niti odstotek tistih, ki prebivajo v domovih za starejše. Če bi bila precepljenost v populaciji takšna, kot je v domovih starostnikov, danes ne bi govorili o omejitvah, ampak o običajnem življenju v družbi, ki smo jo tako dolgo poznali.

Zakaj se cepljeni okužijo?