Foto: BoBo
Foto: BoBo

Število umrlih s covidom-19 trenutno narašča iz dneva v dan in je pretekli teden dnevno že preseglo število 40. V največjih dveh slovenskih pogrebnih podjetjih pa težav, kakršne so bile v nekaterih drugih državah, zaradi povečanega števila pokojnikov ne pričakujejo.

Medtem ko naj bi se stanje glede potrjenih dnevnih okužb s covidom-19 nekako stabiliziralo, pozitivnih je že nekaj časa okoli četrtina testov, pa je v ponedeljek umrlo rekordno število bolnikov s covidom-19, in sicer 45.

Nekateri v javnosti izpostavljeni zdravniki so ob porastu okužb opozarjali, da je "Slovenija na poti v Bergamo," in da bi se lahko v Sloveniji zgodila podobna apokaliptična situacija kot v lombardskem mestu oz. provinci, ki ju je prvi val epidemije covida-19 izjemno prizadel.

Italijanska vojaška vozila so spomladi odvažala krste iz Bergama : EPA
Italijanska vojaška vozila so spomladi odvažala krste iz Bergama : EPA

Sredi marca je bilo v Bergamu dnevno okoli 100 žrtev, povezanih s covidom-19, in okoli 2000 potrjenih okužb (provinca Bergamo ima nekaj manj kot 1,2 milijona prebivalcev). Svet pa so pretresali posnetki, kako vojaška vozila odvažajo krste iz Bergama v okoliške kraje, saj trupel tam niso zmogli več upepeljevati oz. naj bi jih na upepelitev čakalo več sto.

Nekaj podobnega se zdaj dogaja na Češkem. Konec preteklega tedna je češka tiskovna agencija ČTK poročala, da so krematoriji v več regijah na robu zmogljivosti. Upepelitev je na Češkem namreč ena najbolj priljubljenih metod pokopa. Podobno kot v Sloveniji, kjer delujeta zgolj dva krematorija, večji v Ljubljani in manjši v Mariboru.

Kot so za MMC pred prvim novembrom pojasnili v pogrebnem podjetju Maribor, je delež žarnih pokopov v urbanih okoljih že 90 ali več odstotkov, skupni delež upepelitev glede na število umrlih pa znaša v celotni Sloveniji že več kot 80 odstotkov.

Število upepelitev je nekaj višje kot lani

Letošnje število upepelitev pa je nekoliko višje kot v enakem lanskem obdobju, kar je trend že nekaj let.

"O številu umrlih na letni ravni (za leto 2020) je za zdaj še preuranjeno govoriti. V kolikor pa primerjamo letošnje leto z enakim obdobjem lani, je zaznati nekoliko povišano število pogrebov. Ob tem bi dodali, da ima v primeru morebitne povečane smrtnosti Pogrebno podjetje Maribor opredeljene zadostne kapacitete (prevoz, hramba, pokop). Veliko število umrlih je za PP Maribor kot specializirano pogrebno podjetje (opravljamo pogrebno in pokopališko dejavnost ter upepeljevanje, ki ga opravljata samo dva v Sloveniji) dejavnik, na katerega mora biti podjetje ne samo v času epidemije covida-19, ampak vselej pripravljeno," so navedli in dodali, da poleg rednega obsega dela kratkoročno lahko povečajo število upepelitev za do 35 odstotkov.

Največ upepelitev v Sloveniji pa opravijo na ljubljanskih Žalah, kjer pa prav tako (še) ne zaznavajo morebitnih težav pri upepelitvah.

"V obdobju januar–oktober 2020 smo izvedli 5,61 odstotka več upepelitev kot v obdobju januar–oktober 2019. Trenutne kapacitete naše upepeljevalnice zato še povsem zadoščajo tovrstnim potrebam. Če bi se dnevno število smrtnih primerov drastično povečalo, bi se posledično podaljšal čas čakanja na upepelitev. Predvidevamo pa, da do tega ne bo prišlo," pa so prejšnji teden za MMC pojasnili v javnem podjetju Žale.