Ameriške bolnišnice se pritožujejo nad pomanjkanjem materiala za izvajanje testov. Foto: Reuters
Ameriške bolnišnice se pritožujejo nad pomanjkanjem materiala za izvajanje testov. Foto: Reuters

Ameriška administracija Donalda Trumpa se pripravlja na možnost, da bi lahko pandemija koronavirusa trajala do 18 mesecev ali dlje in "vključevala več valov bolezni", kaže krizni načrt na stotih straneh, ki ga je pridobil CNN.

Načrt navaja tudi nevarnost pomanjkanja medicinskih pripomočkov v bolnišnicah, vendar se številne s tem že spoprijemajo. Predstavniki bolnišnic in laboratorijev so za CNN povedali, da nimajo dovolj materiala za testiranje. Primanjkuje tudi osnovne opreme, kot so rokavice in zaščitne maske.

V Minnesoti so zaradi pomanjkanja kompletov za testiranje morali zapreti več točk za odvzem brisov. V Zahodni Virginiji je predstojnica bolnišnice povedala, da morajo za izvedbo testov improvizirati tudi s pripomočki iz testov za gripo. Ministrstvo za zdravje v zvezni državi Ohio je za CNN sporočilo, da se osredotočajo na testiranje najranljivejših bolnikov zaradi "svetovnega pomanjkanja zalog".

Trump zahteva odobritev zdravila za malarijo

Predsednik Trump je na današnji novinarski konferenci dejal, da bodo pospešili postopek odobritve uporabe zdravila proti malariji klorokin za uporabo proti novemu koronavirusu. Znova je poudaril, da bi lahko hitreje ukrepal proti virusu, če bi Kitajska hitreje opozorila na nevarnost.

"Predsednik nam je naročil, naj podrobneje pogledamo to zdravilo in ugotovimo, ali bo dejansko pomagalo bolnikom," je dejal vodja zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn, a poudaril, da zdravilo še ni formalno potrjeno kot učinkovito pri novem koronavirusu. Kolorikin je sintetična oblika kinina, ki se uporablja proti malariji že skoraj stoletje.

V zaporniškem kompleksu Rikers Island, kjer je nastanjen tudi Harvey Weinstein, so potrdili dve okužbi z novim koronavirusom. Foto: AP
V zaporniškem kompleksu Rikers Island, kjer je nastanjen tudi Harvey Weinstein, so potrdili dve okužbi z novim koronavirusom. Foto: AP

Izpuščanje zapornikov

Zaradi epidemije novega koronavirusa je več zaporov v ZDA začelo izpuščati zapornike. New York je napovedal izpustitev zapornikov, ki so zaprti zaradi manjših zločinov in so v slabem zdravstvenem stanju, poroča BBC.

Nazadnje so okužbo pri pazniku in enem od zapornikov potrdili v newyorškem zaporu Rikers Island, kjer je zaprt filmski producent Harvey Weinstein, ki ga bodo zdaj premestili.

Več sto izpuščenih zapornikov v Los Angelesu in Clevelandu

V Los Angelesu, kjer imajo najobsežnejši zaporniški sistem na svetu, so v zadnjih dveh tednih izpustili okoli 600 ljudi. Več sto ljudi so izpustili tudi iz zaporov v Clevelandu.

Zagovorniki zaporniških reform trdijo, da so zaporniki zaradi pomanjkanja higiene v zaporih in gneče v celicah med najbolj izpostavljenimi okužbam. Vklenjeni zaporniki ob tem pri kihanju in kašlju ne morejo zakriti ust, razkužila pa so zaradi vsebnosti alkohola pogosto prepovedana.

Senat hiti s sprejemanjem tisoč milijard dolarjev pomoči

Ameriški finančni minister Steve Mnuchin je medtem ameriški kongres pozval, naj čim prej sprejme ogromni sveženj gospodarske pomoči v vrednosti tisoč milijard dolarjev.

Republikanci v senatu bi lahko še danes dosegli dogovor, nato sledijo pogovori z demokrati. Vodja republikancev Mith McConnel je sporočil, da je v stiku z Mnuchinom in direktorjem zveznih rezerv Jeromom Powllom, z vodjo demokratske manjšine Chuckom Schumerjem pa naj bi se še danes dogovorila za sprejem ukrepa.

Nakazila državljanom, letalski industriji, majhnim podjetjem ...

Njegova osnova je 500 milijard za denarno nakazilo vsakemu ameriškemu državljanu. Prvo nakazilo je predvideno 6. aprila, drugo pa sredi maja. Denar bodo dobili le državljani, delavci z dovoljenjem za delo in bivanje bodo ostali praznih žepov, višina vsote pa bo odvisna od velikosti družin in dohodka.

V tem svežnju bo 50 milijard dolarjev pomoči letalski industriji, 300 milijard dolarjev zveznih jamstev za šest tednov plač zaposlenim v majhnih podjetjih, 150 milijard dolarjev za druga posojilna jamstva ob pričakovanju, da se posojila ne bodo odplačala in bodo v breme zveznega proračuna. Pomoč zahteva tudi Nacionalno združenje lastnikov kinodvoran, ker je 150.000 zaposlenih ostalo brez dela.

"To je vojna," je Donald Trump opisal boj za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Foto: Reuters

Trump napoveduje "popolno zmago"

Predsednik Trump je ob tem napovedal in obljubil, da bodo ZDA dosegle "popolno zmago" nad novim koronavirusom. Boj s širjenjem virusa je primerjal z vojnim časom.

V Beli hiši je Trump odgovarjal na novinarska vprašanja in med drugim dejal: "To je vojna. Na to gledam kot na predsedovanje v vojni." Ameriški predsednik ima ta teden dnevne sestanke o izrednih razmerah, potem ko so njegovi administraciji očitali, da se je prepozno odzvala po izbruhu pandemije.

"Imamo nevidnega sovražnika in tak sovražnik je vedno najtežji. Toda premagali ga bomo. Mislim, da nam bo to uspelo še hitreje, kot smo mislili. In to bo popolna zmaga," je zatrdil.

Uporaba zakona le "v najslabšem primeru v prihodnosti"

Ameriški predsednik je obudil zakon o vojni proizvodnji z začetka korejske vojne leta 1950, s katerim lahko država prisili zasebna podjetja v proizvodnjo izdelkov, potrebnih za zagotavljanje nacionalne varnosti. Zatem je prek Twitterja sporočil, da se bo na takšen ukrep skliceval le "v najslabšem primeru v prihodnosti".

Sorodna novica Birx: "Številke bodo v naslednjih dneh dramatično narasle"

Na Twitterju se je dotaknil tudi besed finančnega ministra Steva Mnuchina, ki je opozoril, da bi zaradi pandemije novega koronavirusa brezposelnost v ZDA lahko narasla na kar 20 odstotkov. Trump je zapisal, da je to ocena "scenarija v absolutno najslabšem primeru".

Že predtem je na novinarski konferenci napovedal strožje ukrepe na ameriško-mehiški meji za prebežnike in prosilce za azil. Dodal je, da se bodo sklicevali na statut, ki dovoli ustavitev novih prihodov v državo z namenom preprečitve širjenja nalezljivih bolezni.

V okrožju Orange prepovedana druženja zunaj kroga družine

Kot piše BBC, je po ocenah v ZDA okuženih z novim koronavirusom več kot 9300 ljudi, 150 pa jih je umrlo. Do srede je bilo potrjenih 7700 okužb in 118 smrti. Po državi se nadaljujejo prizadevanja za preprečevanje širitve.

State Department je prenehal izdajati vizume na veleposlaništvih ali konzulatih v tujini za nedržavljane. Zvezna služba za priseljevanja in carine je sporočila, da se bo pri deportacijah osredotočila le na tiste nezakonite priseljence, ki so kriminalci ali pomenijo nevarnost za družbo, druge pa bodo pustili pri miru.

Najbolj drastičen ukrep je v sredo uvedlo okrožje Orange v Kaliforniji, ki zajema mesto Anaheim z okolico. Prepovedana so vsa javna in zasebna druženja zunaj kroga družine oziroma gospodinjstva. Obiski sosedov ali prijateljev so prepovedani razen v izjemnih primerih, ko gre za zdravstveno pomoč, dostavo hrane in nujne storitve.

Pastor v Louisiani ne upošteva ukaza o prepovedi zborovanj

Medtem pastor ločine Binkoštne cerkve v zvezni državi Louisiani Tony Spell zavrača ukaz guvernerja Johna Bella o prepovedi zborovanj večjih skupin ljudi, ker je prepričan, da je novi koronavirus politično motiviran, zato bo še naprej daroval svoje zdravilne maše. Druge cerkve v Louisiani so zaprle svoja vrata in upoštevajo navodila oblasti v boju proti širjenju koronavirusa. Pastor iz Baton Rougea vztraja pri uveljavljanju verskih svoboščin in bo vztrajal z mašami ne glede na to, kar bo kdo odredil. Lokalnim medijem se je pohvalil, da je imel v nedeljo pri maši 1170 vernikov, ki so jih pripeljali tudi z najetimi avtobusi.

Delo v kongresu poteka le v senatu, predstavniški dom pa bo zasedal šele od prihodnjega torka. Foto: Reuters
Delo v kongresu poteka le v senatu, predstavniški dom pa bo zasedal šele od prihodnjega torka. Foto: Reuters

Pastor Spell trdi, da je njegova cerkev kot bolnišnica, kjer se ljudje zdravijo – zdravijo raka, aids in druge bolezni. Spellu pomaga zvezni republikanski kongresnik Clay Higgins, ki guvernerja Bella opozarja, da je njegov ukaz neustaven glede cerkva. Kongresnik se strinja s priporočili zdravstvenih strokovnjakov, vendar pa meni, da je odločitev o zbiranju stvar posameznika ali cerkve, ne more pa biti ukaz vlade.

Okužena dva kongresnika

Potrjeni sta okužbi dveh kongresnikov. Pozitiven je bil test demokrata iz Utaha Bena McAdamsa, ki je sporočil, da je v samoizolaciji. Potem ko so se simptomi poslabšali, saj je imel vročino, suh kašelj in je težko dihal, se je testiral. Do okrevanja bo ostal v karanteni.

Da je okužen z novim koronavirusom, je v sredo sporočil tudi Mario Diaz-Balart, republikanski poslanec s Floride. "Počutim se veliko bolje. Pomembno je, da vsi situacijo jemljemo resno," je sporočil iz karantene v stanovanju v Washingtonu.

Senat potrdil drugi finančni paket

Delo v kongresu poteka le v senatu, predstavniški dom pa bo zasedal šele od prihodnjega torka. Senat je v sredo potrdil nekaj več kot 100 milijard dolarjev vreden paket za brezplačna testiranja, bone za hrano, zdravstvo revnih, podporo brezposelnim in plačanim bolniškim dopustom za okužene in tiste, ki skrbijo zanje. Trump je predlog, ki ga je predstavniški dom potrdil že prej, v sredo podpisal.

To je doslej drugi potrjeni finančni paket kongresa, ki je najprej na začetku meseca potrdil 8,3 milijarde dolarjev nujnih sredstev v boju proti koronavirusu. Trumpova vlada je medtem v kongres poslala prošnjo za 46 milijard dolarjev za okrepitev zdravstvenega sistema za vojake in veterane.

Prav tako za proizvodnjo cepiva in zdravil, gradnjo 13 centrov za karanteno za prebežnike na južni meji, izboljšanje varnosti zveznih zgradb in 500 milijonov dolarjev železnici Amtrak zaradi izpada prihodkov. Trump prav tako odpravlja znižanje proračunskih sredstev za Center za nadzor nad boleznimi, ki jih je sam zahteval prejšnji mesec.