Bolnišnice dobijo plačan pavšal, a poudarjajo, da cena odraža ogromen vložek v povečanje kapacitet, opreme in kadra. Foto: BoBo
Bolnišnice dobijo plačan pavšal, a poudarjajo, da cena odraža ogromen vložek v povečanje kapacitet, opreme in kadra. Foto: BoBo
Sorodna novica Koliko Slovenijo stane bolnik s covidom-19?

Oddaja Tarča na Televiziji Slovenija je pred dnevi poročala, da bolnišnica za bolnika s covidom-19, ki ni imel nobenih zapletov, prejme 8000 evrov, kar pa presega stroške marsikatere zelo zahtevne operacije.

Sušelj: Cene ni oblikoval ZZZS

Generalni direktor ZZZS-ja Marjan Sušelj je na novinarski konferenci o prvi oceni poslovanja zavoda za lani pojasnil, da te cene ni oblikoval ZZZS, ki je sicer zadolžen za določanje cen zdravstvenih storitev in obračunske modele. Zakon dopušča, da ceno določi vlada, kar se je zgodilo pri oblikovanju te cene. Kot je pojasnil Sušelj, jo je predlagalo ministrstvo za zdravje ob predlogu Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. "To ni protizakonito, je pa nesistemsko. Nesistemske rešitve pa niso rešitve za daljši rok," je poudaril.

Prvi mož ZZZS-ja Marjan Sušelj. Foto: BoBo
Prvi mož ZZZS-ja Marjan Sušelj. Foto: BoBo

"Kot plačnik storitev bi bili bolj veseli, da bi se upoštevalo tisto določilo iz zakona, da ZZZS s svojim znanjem in strokovnjaki v sodelovanju z medicinsko stroko določa ceno. Slej kot prej se pokaže, da vzdržijo tiste kalkulacije, ki so narejene na temeljiti stroškovni analizi," je še dodal.

ZZZS je zato partnerjem v okviru pogajanja za splošni dogovor v zdravstvu in ministrstvu predlagal ponovni izračun cene na podlagi aktualnega stanja in dejanskih stroškov, ki so vključeni v bolnišnično zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Sorodna novica Bolnišnicam 8.000 evrov pavšala, DSO-jem 81 evrov dnevno za najtežje bolnike

Kaotične razmere pri spopadanju z novim sovražnikom

Spomnil je, da so bile razmere v spomladanskem valu epidemije zaradi novih situacij relativno neobvladljive, cene oskrbe pa so se določale v bolnišnicah, ki so obravnavale prve bolnike in pri čemer je sodelovalo veliko zdravstvenega osebja. "Tudi Slovenija se je morala nekje naučiti. Če bi bi bili spomladi taki znalci, kot smo zdaj, bi takrat lahko bili bolj premišljeni, ampak saj se učimo," je dejal.

Na ZZZS-ju ocenjujejo, da so cene neprimerljive z drugimi. Ob tem je navedel primer porodnice, za oskrbo katere za dva oz. tri dni bolnišnica prejme od 1000 do 1500 evrov, odvisno od zahtevnosti. Za oskrbo porodnice s potrjeno okužbo z novim koronavirusom pa bolnišnica zdaj prejme 8000 evrov. Po oceni Sušlja kljub dodatnim stroškom zaradi zaščitne opreme in preostalega ne more biti taka razlika v ceni.

Lani je ZZZS pridelal 87 milijonov evrov minusa

ZZZS je po prvih podatkih o poslovanju lansko leto končal s primanjkljajem v višini 87 milijonov evrov, ki ga je zavod pokril iz lastnih virov sredstev. Sušelj je ob tem ocenil, da je ZZZS kljub zahtevnim pogojem poslovanja v epidemiji covida-19 uspešno končal leto. ZZZS je namreč poravnaval vse svoje obveznosti do izvajalcev zdravstvenih storitev, za uresničevanje pravic zavarovanih oseb iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in za obvladovanje epidemije covida-19. Končni rezultati poslovanja bodo znani okoli 10. februarja, preliminarni rezultati pa po besedah Sušlja kažejo, da smo v primerjavi z letom 2019 lani za zdravstvo plačali 30,9 milijona evrov manj.