Število bolnikov z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se povečuje. Foto: BoBo
Število bolnikov z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se povečuje. Foto: BoBo

"Končuje se četrti teden epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. Situacija je nekoliko ugodnejša, kot je v delih Italije, kjer je največja prizadetost. Številke nikakor ne vlivajo optimizma," je poudarila vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović.

"Število bolnikov, ki potrebujejo običajno bolnišnično zdravljenje, se je podvojilo v zadnjih sedmih dneh, število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, so neposredno življenjsko ogroženi, pa se je podvojilo v petih dneh. Sami lahko izračunamo, kaj nas čaka, če se bodo številke povečevale s tem tempom. Trenutno zdravljenje na intenzivnih oddelkih odraža situacijo pred 14 dnevi, ko so se začeli prvi ukrepi in ko so bili kar dobro upoštevani. V naslednjih dneh to upoštevanje ni bilo tako intenzivno. Zato zdravniki pozdravljamo nove ukrepe, ki bodo zmanjšali možnosti prenosa med ljudmi. Predstavljati si morate, da slovensko zdravstvo ni bilo nikoli dobro preskrbljeno, ne s stavbami ne z ljudmi. Že leta razlagamo, da smo na repu po številu zdravnikov na milijon ali tisoč prebivalcev. Slabše smo opremljeni kot marsikatera evropska država. Tega se moramo zavedati, zato moramo še posebej poskrbeti, da je okužb čim manj," je pojasnila.

Ocenila je tudi učinkovitost ukrepov, ki jih je sprejela Slovenija. Tako se po njenih besedah izvajajo različni modeli, ki upoštevajo različne lastnosti bolezni. "Rezultati kažejo, da je kar nekaj učinkov ukrepov. Najbolj me veseli, da so bili ukrepi sprejeti in sorazmerno dobro izvedeni," je dejala, saj to kaže primerjava z italijanskimi razmerami.

"Če bi pri nas epidemija potekala, kot je potekala v prvem mesecu v Bergamu, bi imeli bistveno večje število bolnikov. Ukrepi se v vsakem primeru obrestujejo," je poudarila in dodala, da aprila pričakujejo izsledke velike raziskave za zdravilo rendisivir in upajo, da bodo rezultati pozitivni.

Minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: Televizija Slovenija
Minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: Televizija Slovenija

Počasnejše naraščanje epidemije

Epidemija v Sloveniji narašča počasneje kot na začetku, kar je posledica ostrih ukrepov. Relativno dobre novice pa nas ne smejo uspavati, sploh ob dejstvu, da se stanje po svetu slabša, je poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar. 21.349 testiranj je bilo opravljenih, od tega je bilo 756 pozitivnih, kar je 26 več kot ob prejšnjem štetju, je sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. 115 ljudi je hospitaliziranih, od tega 28 v enotah za intenzivno terapijo. Smrtnih primerov je bilo 11, v zadnjem dnevu nobenega novega. 108 je pozitivnih zdravstvenih delavcev, od tega v domovih za ostarele 24.

"Ob podatkih, ki jih dobivam, sem delno optimističen," je komentiral minister. Na začetku se je številka potrjeno okuženih praktično na dva dni podvojila, zdaj je krivulja položnejša.

Poudaril je, da nas ti podatki ne smejo uspavati – so namreč posledica strogih ukrepov. Spomnil je na Vuhan na Kitajskem, kjer so po izboljšanju stanja ukrepe omilili, nakar se je težava znova povečala. Glede na to, da se marsikdo v Sloveniji ukrepov ne drži, bodo morda potrebni še ostrejši, tudi ob dejstvu, da se razmere drugje po svetu poslabšujejo.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom ni enako številu vseh okuženih s tem virusom v Sloveniji. Ne testirajo namreč vseh sumov okužbe. Na primer: če nekdo v družini kaže simptome okužbe, ga po zastavljeni metodologiji ne testirajo, temveč mora ostati doma v samoizolaciji skupaj z družinskimi člani (razen če je v rizični skupini, npr. kronični bolnik, in obstaja možnost zapletov). Strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko okuženih najmanj petkrat več.

Nekaj ukrepov ministrstva za zdravje

Predstavil je tudi nekatere ukrepe iz zakonodajnega svežnja (pa tudi širše), ki zadevajo njegov resor.

Poleg zdravstvene inšpekcije bodo nadzor ukrepov opravljale tudi druge pooblaščene službe, globe za kršitve se povečujejo.

Sorodna novica Predlog širjenja pooblastil policiji in prepoved zapuščanja občine

Zavod za zdravstveno zavarovanje bo zagotavljal nadomestilo za čas odsotnosti od dela od prvega dne dalje (do zdaj je veljalo po 30. dnevu). S tem bodo razbremenjeni tako delodajalci kot samozaposleni, je pojasnil Gantar. Denar za to bo ZZZS-ju zagotovil državni proračun.

Omejeni so redni operativni programi v zdravstvu, tudi preventivne dejavnosti na področjih, kjer "to ne bo imelo posledic". S tem se zagotavljajo rezerve za spopad z epidemijo.

Vzpostavljene so vstopne točke za izvajanje nujnih zobozdravstvenih pregledov.

Ministrstvo poskuša za pomoč v domovih za ostarele in drugje, kjer je to potrebno, angažirati tudi študente višjih letnikov medicine in s področja zdravstvene nege.

Imenovani so regijski koordinatorji, predvsem med primarno, sekundarno ravnjo in domovi starejših občanov, pa tudi preostalih socialnih zavodov.

Začasno je prekinjeno izvajanje vseh pripravništev in specializacij. Vse te zdravnike in zdravstvene delavce se usmeri v izvajanje operativnih ukrepov za obvladovanje bolezni covid-19.

Z odlokom je ministrstvo "predlagalo" večkratno vsakodnevno razkuževanje stanovanjskih stavb, je naštevanje končal minister za zdravje.

V ljubljanskem UKC-ju je po zadnjih podatkih hospitaliziranih 53 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. Foto: BoBo
V ljubljanskem UKC-ju je po zadnjih podatkih hospitaliziranih 53 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. Foto: BoBo

Število hospitaliziranih rahlo naraslo

Po zadnjih podatkih imajo v UKC Ljubljana zaradi okužbe s covidom-19 hospitaliziranih 53 pacientov, tri več kot v nedeljo zvečer. V enoti intenzivne terapije jih je 15 oz. dva več kot v nedeljo.

V UKC Maribor je hospitaliziranih 34 bolnikov, štirje več kot v nedeljo, devet jih je v intenzivni enoti. Kot so še sporočili iz mariborske bolnišnice, je med devetimi bolniki v intenzivni enoti osem takih, ki so priključeni na respirator.

Na Univerzitetni kliniki Golnik se zdravi 15 bolnikov, okuženih s covidom-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku, so sporočili z Golnika, kjer so v petek imeli 13 bolnikov, od tega dva v intenzivni negi.

Iz celjske bolnišnice so sporočili, da je bilo zjutraj pri njih hospitaliziranih 16 bolnikov, od tega so trije v enoti intenzivne terapije. Število hospitaliziranih bolnikov se je tako glede na nedeljo povečalo za enega, prav tako za enega v enoti intenzivne terapije.

Tudi v slovenjgraški bolnišnici vdor okuženega v območje brez okužb

Potem ko so prejšnji teden v UKC Maribor imeli t. i. vdor okuženega z novim koronavirusom v belo cono, se je podobno zgodilo tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Sprejeli so bolnika, pri katerem je bil rezultat testiranja na okužbo najprej negativen, pozneje pa pozitiven. Zato je 25 zaposlenih v samoizolaciji. "Njihovi prvi izvidi so bili negativni," je glede omenjenih zaposlenih v samoizolaciji danes sporočil direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre.

V slovenjgraški bolnišnici so ob koncu tedna opravili 68 testov, pri čemer so bili pri zaposlenih vsi negativni. Hospitalizirali so dva bolnika, pri katerih je bil test pozitiven, in ju v skladu s protokolom premestili v UKC Maribor.

Kako dela vodstvo doma v Šmarju pri Jelšah

Dom za ostarele v Šmarju pri Jelšah, kjer je več oskrbovancev umrlo. Foto: Televizija Slovenija
Dom za ostarele v Šmarju pri Jelšah, kjer je več oskrbovancev umrlo. Foto: Televizija Slovenija

Na novinarski konferenci je bilo na ministra za zdravje naslovljeno tudi vprašanje, ali je bila pri upravljanju doma za ostarele v Šmarju pri Jelšah storjena strokovna napaka, saj se okužba širi.

Gantar je odgovoril, da je ta dom obiskal in na podlagi videnega ocenil, da delajo dobro.

"Toda pri naraščanju števila okužb se ne da nadomestiti tistega začetnega obdobja. Mislim, da je to število okuženih posledica obdobja, ko še ni bilo sprejetih ukrepov, predvsem, ko še ni bilo omejitve obiskov v domu starejših. Če upoštevamo eno normalno dinamiko te bolezni covid-19, tistih v povprečju sedem dni inkubacijske dobe plus razvoj bolezni, pridemo na 14 dni. Kar pomeni, da to sega v obdobje, ko dejansko ni bilo še veliko stvari jasnih in je lahko prihajalo do okužb v tem času."

Šest okužb v ljutomerskem domu starejših

Z okužbami se spopadajo tudi v drugih domovih za starejše po državi. V ljutomerskem domu starejših občanov so po petkovi potrditvi dveh okužb z novim koronavirusom v nedeljo zvečer potrdili štiri dodatne okužbe. Zdaj testirajo tiste, ki so bili v stiku z okuženimi, županja Olga Karba pa je odredila zaprtje obeh ljutomerskih parkov in javne površine pred domom.

Direktor doma Tomislav Nemec je povedal, da so nove okužbe posledica širjenja virusa v hiši. Zdaj potekajo testiranja, da bi zajeli čim več ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi, je dodal. Po besedah županje redarska služba spremlja razmere in strogo nadzoruje tudi prostor okrog doma starejših. "Naša civilna zaščita je pripravljena tudi na najslabše scenarije in – kar se nas tiče – je vse pod kontrolo," pravi Olga Karba. Po njenih besedah je iz doma starejših prišla ideja, da bi bolne premestili v drugo stavbo in jih tako ločili od neokuženih, vendar po navodilih NIJZ-ja za zdaj ostajajo v domu.

Razkuževanje po večstanovanjskih stavbah

Po poročanju medijev nastajajo pri odloku, ki določa redno razkuževanje po večstanovanjskih stavbah, zapleti. Primanjkovalo naj bi namreč razkužil, njihova cena naj bi se precej povečala, poleg tega imajo upravniki težave z zagotavljanjem kadra.

Gantar je v odgovoru poudaril, da je ukrep v prvi vrsti nujen. V interesu tako javnosti, stanovalcev kot samih upravnikov je, da se virus po stavbah ne širi. Smisel ukrepa ni v tem, da bi takoj začeli iskati kršilce in kaznovati, temveč da se upravniki in stanovalci nekako znajdejo in poskrbijo za razkuževanje v dobro vseh.

V karanteni v postojnskem hotelu jemljejo brise

Karantena v hotelu Epic. Foto: BoBo
Karantena v hotelu Epic. Foto: BoBo

Pri 40 Slovencih, ki so jih po prihodu iz Španije namestili v karanteno v hotelu Epic v Postojni, so danes začeli jemati brise, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal župan Občine Postojna Igor Marentič. Vsi se počutijo dobro, nihče med potjo ni kazal znakov okužbe.

"Imajo vse, kar potrebujejo, trikrat na dan dobijo hrano, ki jo kuhajo v tamkajšnji kuhinji. Danes jim bodo dostavili še manjkajoče televizije, saj so bile štiri sobe brez njih," je povedal Marentič. Vsi se dobro počutijo, še vedno pa so nekoliko utrujeni od dolge in za mnoge tudi naporne poti iz Španije.

Lokalno okolje se na prišleke ni odzvalo nenaklonjeno. Nekateri občani po županovih besedah na družbenih omrežjih izražajo celo ponos, da lahko na tak način pomagajo sodržavljanom. V skupini so predvsem mladi, pet je starejših in ena mladoletna oseba, s katero je v karanteno odšel oče.

V kuhinji hotela Epic bodo poleg za ljudi v karanteni skrbeli tudi za hrano zasebnega doma starejših občanov Talita kum. Tam je trenutno 45 starostnikov, kuhinjo v domu pa so zaradi tam zaposlene, ki je okužena z novim koronavirusom, zaprli. Stanovalce doma so testirali, vendar so bili doslej vsi negativni.

V Občini Postojna je trenutno skupaj 16 okuženih z novim koronavirusom.

Kako in koliko časa se bo virus širil?
Število pozitivnih testov nekoliko pada

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.