Foto: BoBo
Foto: BoBo

V obeh primerih smrti okuženih s covidom-19 je šlo za osebi, stari okoli 90 let in z različnimi spremljajočimi obolenji, je še povedal Gantar. "V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi okužbe s covidom-19. Obe osebi, ki sta doslej umrli v Sloveniji, sta bili stari okoli 90 let in sta imeli druge spremljajoče bolezni," je pojasnil Gantar.

Ob tem je minister opozoril na rizične skupine, kot so starejši od 60 let, kronični bolniki s povišanim krvnim pritiskom, sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi in pljučnimi ter drugimi boleznimi ter tisti z oslabljenim imunskim sistemom. Zdravnikom so že izdali posebna navodila glede testiranja teh skupin. V kratkem bodo poskušali zagotoviti tudi, da se te ljudi umakne z delovnih mest, saj so tam možnosti okužbe izpostavljeni v večji meri, je še napovedal Gantar.

Sorodna novica Brise oskrbovancem bodo začeli jemati v domovih za starejše

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 414 ljudeh v Sloveniji, kar je 31 več kot v soboto. Več je tudi okuženih v domu za ostarele v Šmarju pri Jelšah. Kot so objavili na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so do zdaj opravili skupno 13.098 testiranj. Po navedbah ministra je trenutno zaradi okužbe s koronavirusom hospitaliziranih 55 oseb, kar je ena manj kot v soboto. Od teh jih je na intenzivni terapiji deset oziroma eden več kot v soboto. Prvega bolnika, okuženega z novim koronavirusom, so sprejeli tudi v Splošni bolnišnici Celje. Bolnik ne potrebuje intenzivne nege in je stabilen, je povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek.

V Ljubljani največ okužb

Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejel danes do 10. ure, 144 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 73 iz savinjske, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter po pet iz posavske in zasavske regije.

Največ okuženih med občinami je še vedno v Ljubljani, skupaj 92, sledita Šmarje pri Jelšah (45) in Metlika (25). Število okuženih se je v Ljubljani od sobote povečalo za sedem, v Šmarju pa za štiri.

Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 201 ženska in 211 moških. Do zdaj je zaradi covida-19 v Sloveniji umrl en človek, to je bil že pred dnevi starejši oskrbovanec metliškega doma upokojencev. Največ obolelih je v starostni skupini od 30 do 49 let, skupaj 138. Najmanj jih je v skupini do 15 let, in sicer 22.

V UKC-ju Ljubljana pa je trenutno hospitaliziranih 30 ljudi, okuženih z novim koronavirusom. Med njimi jih je devet v enoti intenzivne terapije, so zapisali na Twitterju.

V Mariboru hospitaliziranih deset bolnikov

Iz UKC-ja Maribor pa so prek Twitterja sporočili, da je pri njih hospitaliziranih deset bolnikov s koronavirusom, od tega sta dva na intenzivni negi. Priključena sta na respirator, njuno stanje je stabilno. Od osmih bolnikov na oddelku eden potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. V soboto so dva bolnika odpustili, enega pa na novo sprejeli.

Rezultati drugega kontrolnega testa na okužbo s koronavirusom treh njihovih zaposlenih, ki so v samoizolaciji, so bili negativni. Vsi trije se bodo lahko vrnili na delo, so še dodali.

Premier Janez Janša v Domu starejših občanov Metlika

Premier Janša v Metliki. Foto: Urad vlade za komuniciranje
Premier Janša v Metliki. Foto: Urad vlade za komuniciranje

Predsednik vlade Janez Janša se je danes seznanil z razmerami v Domu starejših občanov Metlika, v katerem je pred časom prišlo do več okužb osebja in oskrbovancev z novim koronavirusom. Odgovornim se je zahvalil za njihovo odzivnost in kooperativnost ter zagotovil, da krizni štab in vlada delata vse, da bi širjenje virusa v Sloveniji čim bolj zajezili.
Po njegovih besedah vlada dela tudi vse, da bi zdravstvenim in drugim ustanovam, med njimi tudi domovom za starejše, zagotovili dovolj zaščitne opreme, da se bodo lahko lažje spopadli z epidemijo.

Direktorica Doma starejših občanov Metlika Iva Lozar je ob tem dejala: "Za jutri je dogovorjeno, da pridejo prostovoljci, prav tako medicinske sestre, da bomo lahko začeli normalno delati. Danes sta prišli tudi dve predstavnici ministrstva za zdravje, ki sta nam na razpolago kot prostovoljki in nam bosta nudili strokovno pomoč," je dejala. Tako bodo v domu tudi vsaj nekoliko razbremenili zaposlene, ki so bili do zdaj izredno obremenjeni. Po besedah župana Darka Zevnika je stanje v Metliki trenutno primerno temu, kakršno je v celotni Sloveniji. Zdravstveni dom, kjer se je zgodil prvi izbruh okužbe v Metliki, ki je bila nato prenesena tudi v dom upokojencev, je po njegovih besedah že saniran in je že začel prilagojeni program dela. V domu za upokojence pa so razmere še vedno težke.

Šmarska občina naj deli izkušnje

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so v soboto testirali še 31 zaposlenih in pet stanovalcev, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri štirih stanovalcih, vsi testi zaposlenih so bili negativni. Število okuženih stanovalcev je tako naraslo na 18.

Kot je povedala tiskovna predstavnica šmarske občine Sergeja Javornik, so vsi oboleli razmeroma stabilni in pod stalnim nadzorom zdravnika. Trenutno v domu, v katerem imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih, dela tudi osem zaposlenih iz celjske bolnišnice s svojo opremo. Oboleli sostanovalci so izolirani v ločenih prostorih, organizacijo dela in ureditev prostorov je posebej pohvalil tudi infektolog iz celjske bolnišnice.

Šmarska občina je sicer z najmanj 45 okuženimi eno izmed žarišč okužbe z novim koronavirusom v državi.

Koronavirus v Sloveniji zahteval drugo smrtno žrtev
Druga smrtna žrtev koronavirusa v Sloveniji