Po Fakinovih navedbah je splošni dogovor za letos tik pred koncem. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Po Fakinovih navedbah je splošni dogovor za letos tik pred koncem. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Fakin je po sestanku pojasnil, da bodo plačali prav vse opravljene prve ambulantne specialistične preglede. Pričakujejo, da bi lahko čakalne dobe za tovrstne preglede odpravili tako hitro, kot jih bo bolnišnicam in specialistom uspelo opraviti. Tako bodo po ministrovih besedah odpadli izgovori "bi več delali, pa ni denarja".

Bolnišnice bodo morale poročati o čakalnih dobah

Napovedal je sestanek z direktorji bolnišnic v roku 14 dni, s katerimi bodo analizirali rezultate poslovanja za preteklo leto. Od svetov bolnišnic pa bo zahteval, da spremljajo število čakajočih. Vsaka bolnišnica bo morala pripraviti podatke o čakajočih bolnikih na dan 31. december, nato pa bodo morali stanje mesečno spremljati.

Na ortopedske preglede po Fakinovih besedah na primer čaka približno 17.000 bolnikov, kar za vsako od nekaj več kot 30 ambulant pomeni 600 pregledov oziroma desetodstotno povečanje produktivnosti.

Samo Fakin o dvigu prispevka za zdravstvo

Minister kritičen do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Na vprašanje o zagotavljanju sredstev za zdravstvo je med drugim odgovoril, da po njegovem mnenju brez dviga prispevne stopnje za zdravstveno zavarovanje ne bo šlo. Pričakuje, da se bo letos glavna razprava vrtela prav okoli tega, in tudi sestanek je bil po njegovih besedah uvod vanjo. Določena vprašanja želi namreč razčistiti, preden bi odprli javno razpravo. Kot je ugotavljal, smo bili v preteklosti priča določenim nasprotovanjem zgolj zato, ker so predlogi prišli z druge politične strani.

Minister je dejal tudi, da bi bilo zdravstveno zavarovanje najpravičnejše, če ne bi imeli dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a je o tem treba doseči družbeni dogovor, saj si njegove ukinitve sicer ne moremo privoščiti.

Poslanci pozdravili tovrsten posvet

Po besedah Ive Dimic iz NSi-ja je minister izpostavil še nekatere že znane težave; med drugim težave z upravljanjem javnih zavodov, glede katerih bo potrebna sprememba zakonodaje. Omenil je tudi pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi in opozoril na vprašanje zagotavljanja denarja za delovanje zdravstvenega sistema. Kot je sama razumela, ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo, bo pa treba pogledati, kaj bo zajeto v obdavčitev in kako.

Jelka Godec iz SDS-a je kot pozitivno ocenila, da se je Fakin kot prvi zdravstveni minister odločil sklicati tak posvet. A je obenem razočarana, da niso slišali ničesar novega, tudi ne, kakšne so glavne prioritete. Prav tako niso dobili odgovora, kako se bo ministrstvo sistemsko lotilo skrajševanja čakalnih dob.

Igor Zorčič iz SMC-ja pa je ministra povprašal glede načrtov reorganizacije mreže v zdravstvu in ga posvaril pred reševanjem sistema na plečih manjših bolnišnic, kot so Brežice, Ptuj ali Trbovlje. Ob napovedi zvišanja prispevne stopnje pa je dejal, da pričakuje burno razpravo.

Fakin pred poslanci o splošnem dogovoru