V sindikatu Fides opozarjajo na plačna nesorazmerja, do katerih bo prišlo zaradi nacionalnega inštituta za otroško srčno kirurgijo. Foto: Pixabay
V sindikatu Fides opozarjajo na plačna nesorazmerja, do katerih bo prišlo zaradi nacionalnega inštituta za otroško srčno kirurgijo. Foto: Pixabay
Fides opozarja na preplačane tuje zdravnike

Ameriški otroški kardiolog, ki je ta teden spoznaval delo na otroški kardiologiji, se poslavlja, namesto njega bosta prihodnji teden v Ljubljani otroški kardiolog in kirurg iz Amerike in Španije. "Vsi ti zdravniki bodo sklenili pogodbe z našim inštiutom, ne s kliničnim centrom, tako da za klinični center to ne bo pomeilo dodatnega stroška, mi pa bomo zagotovili plačila iz zagonskih sredstev, ki jih imamo še na voljo," pojasnjuje direktor inštituta Brane Dobnikar. Ti zdravniki pa bodo prejemali 10 tisoč evrov neto na teden.

To plačno nesorazmerje pa je vznejevoljilo sindikat Fides: "Logično je, da so cene zdravniškega dela pri nas verjetno dvajsetkrat nižje in na to mi ves čas opozarjamo. To je tudi eden od mnogih razlogov, da je do te situacije na oddelku tudi prišlo, in prišlo bo, če se ne bo nič naredilo, tudi na mnogih drugih oddelkih," poudarja predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Inštitut si želi domačih zdravnikov
Direktor inštituta Dobnikar pa odgovarja, da "trenutno rešujemo krizno situacijo, kasneje bomo imeli svoje ekipe, ki bodo plačane kot domači zdravniki, po enakih merilih in kriterijih. Seveda računamo, da bomo lahko te zdravnike čim prej nadomestili z rednimi domačimi zdravniki oziroma s slovenskimi zdravniki, ki še delajo v tujini".

Inštitut je že sklenil pogodbe s tremi domačimi zdravniki (ena pogodba pa je pravkar v podpisu), ki bodo podlaga za to, da bo ministrstvo v ponedeljek inštitutu izdalo dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Pripravljajo tudi vse potrebno za prevzem programa. Dobnikar ob tem dodaja, da bodo v nadaljevanju "poskušali zagotoviti varnost programa tako, da bosta tu redno prisotna [zdravnika], kajti to je v svetu standard". A tega zagotovo ne moremo pričakovati prej kot čez nekaj mesecev.

Fides opozarja na preplačane tuje zdravnike