Ni jasno, koliko kitajskih vojakov bo prejelo odmerek cepiva. Foto: EPA
Ni jasno, koliko kitajskih vojakov bo prejelo odmerek cepiva. Foto: EPA

Kot poroča britanski Guardian, je podjetje s sedežem v Hongkongu sporočilo, da podatki kliničnih preizkusov kažejo, da je cepivo dovolj varno in ima zadosten potencial za preprečevanje bolezni, ki jo povzroča koronavirus.

Podjetje je sporočilo, da je vojaška komisija 25. junija za leto dni odobrila uporabo cepiva. Tega sta skupaj razvila omenjeno podjetje in Pekinški inštitut za biotehnologijo, ki deluje v okviru Akademije vojaških medicinskih znanosti.

V razvoj več kot polovice od 17 potencialnih cepiv, ki jih kot take označuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in so v postopku klinične evalvacije, so vključena kitajska podjetja ali inštituti.

Ni jasno, kako razširjena bo uporaba cepiva znotraj velikanske kitajske vojske.
Podjetje CanSino je sporočilo, da ne more zagotoviti, da bo njihovo cepivo na voljo tudi na trgu.

WHO navaja še 131 potencialnih cepiv, ki so v predklinični stopnji razvoja.

Nobeno cepivo proti novemu koronavirusu še ni dostopno na trgu.

Ruska vojska poroča o pozitivnih rezultatih

Medtem se Rusija pripravlja na dobavo svojega cepiva svetovnemu trgu, saj iz vojske poročajo o pozitivnih rezultatih med vojaki, ki so se javili za testiranje cepiva.

"Nismo zaznali zapletov ali stranskih učinkov," je poročal ruski vojaški časnik Krasnaja zvezda. Rusija tako načrtuje, da bo klinične preizkuse sklenila do konca julija.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je prejšnji konec tedna sporočil, da se Rusija že pripravlja na prodajo cepiva in drugih relevantnih medicinskih potrebščin, poroča nemška tiskovna agencija DPA.