Dobavitelji naj bi zdravnikom plačevali
Dobavitelji naj bi zdravnikom plačevali "nagrade", ker so uporabljali njihove izdelke. Foto: BoBo
UKC, bolnišnica, čakalne vrst
V UKCL-ju niso zaznali nobenih nepravilnosti ali izvedeli kakšnih novih dejstev, ki bi bila podlaga za dodatne ukrepe. Foto: MMC RTV SLO
Dobavitelji podkupovali zdravnike

Po pisanju Financ so v uredništvo prejeli dokumente iz leta 2013, ki so bili podlaga za odmevnih 58 hišnih preiskav pri zdravnikih, dobaviteljih medicinske opreme in v zdravstvenih ustanovah. Ker se preostali osumljeni na novinarska poizvedovanja niso odzvali, so objavili le dva primera.

Časnik tako poroča, da je zdravnik Zoran Milošević od avstrijske družbe Newport Medical Handels, ta je v lasti Urške Jurkovič, ki je bila lastnica slovenskega dobavitelja zdravstvu Emporio Medical, med letoma 2008 in 2012 domnevno prejel 101.300 evrov podkupnine.

To naj bi bila nagrada za to, ker je pri operacijah v UKC-ju Ljubljana uporabljal medicinske pripomočke GDC-10 znamke Boston Scientific, ki jih je dobavljal Emporio Medical. Za vsak uporabljeni medicinski izdelek GDC-10 mu je družba tako morala plačati 100 evrov.

Poleg gotovine naj bi Miloševič denar dobival na dva svoja tuja računa pri Erste Steiermarkische bank Rijeka in UBS Deutschland Frankfurt, del pa tudi na svoj slovenski transakcijski račun in še na račun pokojne žene, ki je bil še vedno aktiven in ga je uporabljal, ter na račune pravnih oseb, kjer je Miloševič zastopnik ali družbenik, pišejo Finance. Plačila pa so bila zavedena kot končno plačilo, stroški ali svetovalne provizije.

Iz pridobljene dokumentacije je razvidno, da je Newport Medical Handels denar nakazoval tudi radiologu iz UKC-ja Maribor Jožefu Mateli, in sicer od sredine leta 2008 do septembra 2009, ko je od njih prejel 10.559 evrov. Tudi ta nakazila so bila nagrada, ker je pri svojem delu uporabljal njihove pripomočke.

Eden zanika, drugi opozarja na posledice
Milošević je v svojem odzivu navedel, da je "vsak cent v življenju trdo prigaral", rešil ogromno življenj otrok in odraslih ter da dela ponoči, podnevi, ob nedeljah in praznikih. Zanikal je, da bi favoriziral katerega izmed dobaviteljev in da so bile vse odločitve strokovne, "ker si res ne morem privoščiti tveganja pomembnih zapletov pri svojih težkih bolnikih in zahtevnih posegih".

"Republika Slovenija je pravna država, torej država, v kateri velja vladavina prava," pa je v svojem odzivu med drugim zapisal Matela. Poudaril je, da mu ustava zagotavlja nedolžnost, dokler mu pravnomočno ni dokazano nasprotno. Dodal je, da gre pri celotni zadevi še vedno za preliminarna dejanja organov pregona in je na tej stopnji zato še vedno vprašljivo, ali se bo kazenski postopek sploh začel.

Kljub temu gre za resne obtožbe, dosedanje medijsko poročanje pa naj bi je že škodilo njegovemu delu, dobremu imenu in strokovni integriteti njegovega delodajalca, "zato bi kakršno koli stališče glede danih očitkov v danem trenutku prejudiciralo že tako "napeto" javno mnenje glede slovenskega zdravstva, meni pa onemogočalo uresničevanje ustavno zagotovljenih pravic".

Bolnišnice osumljene držijo stran od naročil
Bolnišnice, kjer delajo osumljeni zdravniki, so se na policijska dejanja odzvala različno, jih pa večinoma držijo stran od javnih naročil, je razvidno iz odgovorov za časnik. V UKC-ju Maribor so pregledali javna naročila in izločili 19 članov strokovne komisije. Na Onkološkem inštitutu so ravnali podobno in zaposlenim prepovedali opravljanje nalog, povezanih z naročanjem zdravil, in sodelovanje z zunanjimi partnerji, ki je vezano na te naloge.

V celjski bolnišnici so Miodraga Vlaovića razrešili kot predstojnika travmatologije in ga prav tako odmaknili stran od vsega odločanja o javnih naročilih ter bolj določno opredelili naloge, pristojnosti in odgovornosti vseh, ki sodelujejo v komisijah, ki sodelujejo v teh postopkih.

V Valdoltri so zgolj odpravili nekatere pomanjkljivosti in natančneje opredelili procese nabave, koruptivnih dejanj pa niso zaznali, podobno tudi v UKC-ju Ljubljana. V novomeški bolnišnici so osumljenega zdravnika izločili iz komisije za vodenje javnega naročanja.

Policija zagotavlja, da nadaljuje delo
Na policiji pa so pojasnili, da je preiskovanje kaznivih dejanj v zdravstvu še vedno prednosta naloga in da se delo na tem področju nadaljuje. Trenutno vodijo predkazenske postopke v štirih sklopih zaradi suma oškodovanja zdravstvenega sistema za okoli pet milijonov evrov.

Dobavitelji podkupovali zdravnike