Lani med preiskavami so med drugim pridržali štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme. Foto: MMC RTV SLO
Lani med preiskavami so med drugim pridržali štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme. Foto: MMC RTV SLO

Imen policija ne razkriva, so pa lani med preiskavami med drugim pridržali štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme.

POP TV pa poroča, da so med kazensko ovadenimi zaradi korupcije v zdravstvu tudi ugledni zdravniki, ki naj bi za svoje usluge prejemali bodisi denar v gotovini bodisi z nakazili na račune, odprte na Hrvaškem, Avstriji in Nemčiji, čeprav je vpletenost večina javno zanikala.

Kot je poročala televizija, naj bi Zoran Miloševič iz UKC-ja Ljubljana prejel vsaj 100.000 evrov, poleg Miloševiča naj bi več kot 80.000 evrov gotovine prejela vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli, spornih poslov pa je osumljena tudi vodja lekarne na Onkološkem inštitutu Monika Sonc.

Različne zneske v obliki donacij naj bi za svoje usluge zahteval tudi predstojnik ortopedske klinike v Ljubljani Vane Antolič. Kot je še poročala komercialna televizija, naj bi na avstrijski račun nekaj denarja prejel še ortoped iz Valdoltre Robert Cirman, nezakonitega sprejemanja daril pa je osumljen tudi travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović.

Ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič pa naj bi skoraj 90.000 evrov dobil kar na ženin račun v Avstrijo, zato so kriminalisti poleg njega ovadili tudi njegovo ženo. Podoben primer je pri vodji oddelka za radiologijo v UKC-ju Maribor Jožefu Mateli - ta naj bi nakazilo dobil na sinov račun v Avstrijo, zato je ovaden tudi njegov sin.

Glavna oseba, ki naj bi skrbela za podkupnine, naj bi bila po informacijah POP TV-ja Jana Šturm, zaposlena v podjetju Advanta. Za darilo zdravnikom naj bi skrbel tudi osumljeni Marin Tadič, s podkupninami pa naj bi se ukvarjal tudi Darko Žafran iz podjetja Remedium.

Posebna skupina ustanovljena pred letom dni
Policija je posebno delovno skupino, organizacijsko umeščeno v Nacionalni preiskovalni urad, za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo, ustanovila konec avgusta lani. Skupina sistematično in usmerjeno zbira obvestila, dokaze in opravlja posamezna preiskovalna dejanja v povezavi s kaznivimi dejanji, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvrševanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.

Lani decembra so tako kriminalisti obiskali več slovenskih bolnišnic in tam opravili hišne preiskave, aprila in junija so preiskovali predvsem sporne posle za vzdrževanje operacijskih miz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.