Za celotno odpravo čakalnih vrst bi po oceni ZZZS-ja potrebovali nekaj več kot 100 milijonov evrov, pri čemer bi 35 milijonov predstavljalo tretjino tega zneska in bi pomembno prispevalo k skrajševanju vrst, kjer je problem najbolj pereč. Foto: BoBo
Za celotno odpravo čakalnih vrst bi po oceni ZZZS-ja potrebovali nekaj več kot 100 milijonov evrov, pri čemer bi 35 milijonov predstavljalo tretjino tega zneska in bi pomembno prispevalo k skrajševanju vrst, kjer je problem najbolj pereč. Foto: BoBo
Presežek v zdravstveni blagajni

Generalni direktor ZZZS-ja Marjan Sušelj je pojasnil, da se uresničujejo napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), da bodo prihodki ZZZS-ja letos višji, kot so jih načrtovali s finančnim načrtom. Če se bo trenutno gibanje nadaljevalo, bo ZZZS letos razpolagal s 35 milijoni evrov več, kot so pričakovali.

A da bi lahko porabili ta sredstva, morajo spremeniti odlok DZ-ja, ki določa najvišji mogoči obseg izdatkov zdravstvene blagajne v letošnjem letu. Tako je upravni odbor in tudi skupščina že pozvala vlado, naj čim prej pošlje zahtevo za spremembo odloka, a prejeli so odgovor, da bo ministrstvo o tem razmislilo po polletnem poročilu o poslovanju ZZZS-ja in septembrski novi napovedi Umarja, je pojasnila predsednica upravnega odbora ZZZS-ja Tatjana Čerin.

"Imamo denar, a ga ne moremo porabiti"
Čerinova in Sušelj sta opozorila, da to onemogoča smotrno porabo sredstev v korist bolnikov in za krajšanje čakalnih vrst. Kot je dejal Sušelj, bi za celotno odpravo čakalnih vrst po oceni ZZZS-ja potrebovali nekaj več kot 100 milijonov evrov, pri čemer bi torej 35 milijonov predstavljajo tretjino tega zneska in bi pomembno prispevalo k skrajševanju vrst, kjer je problem najbolj pereč.

"Na žalost smo v situaciji, ko imamo denar, a ga ne moremo porabiti. Pri tem pa bodo najkrajšo potegnili bolniki," je opozoril in dodal, da bo upravni odbor ZZZS-ja polletno poročilo o poslovanju obravnaval 8. avgusta, nove napovedi Umarja pa je pričakovati konec septembra. Zato se lahko zgodi, da teh dodatnih 35 milijonov evrov, kolikor se jih bo steklo v zdravstveno blagajno, letos sploh ne bo prišlo v zdravstveni sistem, torej do bolnikov in zavarovancev, ki vplačujejo premije.

"Interes politike, vlade in DZ-ja bi moral biti, da ta sredstva, ki obstajajo, namenijo za to, za kar so zbrana," je poudarila Čerinova in napovedala, da bodo poskušali malo lobirati pri novih poslanskih skupinah, da bi do tega prišlo.

Za določene skupine bele zalivke na stroške ZZZS-ja
Sicer pa bo zdravstvena blagajna po novem v celoti krila bele zalivke otrokom do 15. leta, nosečnicam in doječim materam. ZZZS bo tako v prihodnjih dneh izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslal navodila o novostih glede uporabe belih zalivk, je povedal Sušelj.

Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela.

ZZZS s tem sledi evropski uredbi, ki se je začela uporabljati 1. julija letos. Omenjena evropska uredba pa državam tudi nalaga, naj do 1. julija 2019 naredijo načrt, kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk. A nosilec tega je ministrstvo za zdravje, je dejal Sušelj.

Presežek v zdravstveni blagajni