V zadnjih letih narašča delež mladih žensk, ki tvegano pijejo. Foto: Pixabay
V zadnjih letih narašča delež mladih žensk, ki tvegano pijejo. Foto: Pixabay
Alkohol, alkoholizem, pitje, popivanje
Slovenija je po obsegu posledic škodljive rabe alkohola v samem vrhu Evrope, ugotavlja raziskava. Foto: EPA
Alkohol, alkoholizem, pitje, popivanje
V Sloveniji je 81 odstotkov 15-letnikov že poskusilo ali pilo alkoholne pijače kljub zakonski prepovedi prodaje alkohola mlajšim od 18 let. Foto: Reuters

Raba alkohola je v Sloveniji še vedno resen problem, škoda, povezana z alkoholom, pa močno prizadene javno blagajno. Sprejetje dokazano učinkovitih ukrepov alkoholne politike državi koristi, slovenska javnost pa ob tem močno podpira že uveljavljene ukrepe kot tudi uvedbo še neizkoriščenih možnosti alkoholne politike, so še navedli avtorji raziskave v publikaciji Alkoholna politika v Sloveniji, ki jo je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Slovenija v sprejemanju učinkovitih ukrepov alkoholne politike zaostaja za najnaprednejšimi državami v Evropi, pri čemer je po obsegu posledic zaradi škodljive rabe v samem evropskem vrhu, so navedli. Ocena letnih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, je tako v Sloveniji v letih od 2011 do 2014 v povprečju znašala 153 milijonov evrov letno. Če pa prištejemo še grobo oceno nekaterih drugih stroškov, povezanih z nasiljem v družini in vandalizmom, se ta številka povzpne na 234 milijonov evrov letno. Dodamo lahko še stroške zmanjšane produktivnosti in duševno trpljenje bližnjih, predvsem otrok, so opozorili.

Najučinkovitejši ukrepi po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, omejevanje dostopnosti do alkohola, omejevanje oglaševanja alkoholnih pijač, povečevanje odgovornosti strežnega osebja, zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev ter zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj ter drugih bolezni in stanj zaradi pitja alkohola.

Vse več mladih žensk se opija
Podatki, ki jih iz različnih virov navaja publikacija, kažejo, da je v Sloveniji 81 odstotkov 15-letnikov že poskusilo ali pilo alkoholne pijače kljub zakonski prepovedi prodaje alkohola mlajšim od 18 let, pri čemer sta bila dva od petih najstnikov že vsaj dvakrat opita. V zadnjih letih narašča delež mladih žensk, ki tvegano pijejo, in sicer 16 odstotkov žensk v starosti od 25 do 34 let se opija enkrat do trikrat mesečno ali še pogosteje. Odstotek moških v tej kategoriji je sicer pri 28 odstotkih precej višji, a ne narašča, so še ugotovili v raziskavi.

Zaradi vzrokov, povezanih z alkoholom, v Sloveniji vsak dan sprejmejo v bolnišnico deset ljudi, zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in prometnih nesreč, ki jih povzročijo pijani vozniki, pa vsako leto v povprečju pri nas umre 956 ljudi.

Omenjena publikacija, ki je namenjena vsem soustvarjalcem alkoholne politike v Sloveniji, ponuja jedrnat pregled najsodobnejših izsledkov glede alkoholne problematike v Sloveniji, so še sporočili z NIJZ-ja.