Foto: EPA
Foto: EPA

Na Kitajskem so po nenadni odpravi politike ničelne tolerance do covida-19 v začetku decembra lani in z njo povezanih strogih ukrepov zaznali strm porast števila okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19. To je povzročilo strahove, da bi lahko Kitajska postala ugodno okolje za nove, bolj prenosljive ali nevarnejše seve koronavirusa.

Več kot ducat držav je nemudoma uvedlo nove omejitve za potnike iz Kitajske, kot razlog pa med drugim navedlo pomanjkanje preglednosti glede obsega izbruha, kar je sprožilo jezo Pekinga.

Toda nova raziskava kitajskih raziskovalcev, ki je analizirala 413 vzorcev iz Pekinga, sekvenciranih med 14. novembrom in 20. decembrom, navaja, da "ni dokazov, da so se v tem času pojavile nove različice", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namesto tega je bilo več kot 90 odstotkov ugotovljenih primerov BF.7 in BA5.2, podrazličic omikrona, ki sta bili že prej na Kitajskem in so ju prehitele bolj prenosljive podrazličice v zahodnih državah.

BF.7 predstavlja tri četrtine vzorcev, več kot 15 odstotkov pa BA5.2, navaja raziskava, ki je bila danes objavljena v znanstveni reviji The Lancet.

"Naša analiza kaže, da sta dve znani podrazličici omikrona, in ne katera koli nova različica, v večini odgovorni za trenutni porast okužb v Pekingu in verjetno na Kitajskem kot celoti," je povedal vodilni avtor študije George Gao, sicer virolog na Inštitutu za mikrobiologijo pri kitajski akademiji znanosti.

Virologa z južnoafriške univerze Stellenbosch, Wolfgang Preiser in Tongai Maponga, ki nista bila vključena v raziskavo, sta ob tem opozorila, da je raziskava zajela obdobje le nekaj tednov po tem, ko je Kitajska odpravila stroge koronavirusne ukrepe.

Kitajska je prav tako močno zmanjšala testiranje, kar bi lahko vplivalo na rezultate, ki prav tako zajemajo samo Peking, in ne celotne države, sta dodala. Virologa sta obenem pozdravila "več kot potrebne podatke iz Kitajske", poroča AFP.