Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Pod izjavo, s katero se odzivajo na odziv ministrstva na nedavno javno pismo družinskih zdravnikov, so se podpisali Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Sindikat Praktikum in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

"Zdravnice in zdravniki iz celotne Slovenije javno opozarjajo na razmere v zdravstvu, ki jih dihajo in živijo vsak dan, in lahko potrdimo, da so njihova pričevanja realna," so zapisali in dodali, da je nedavno pismo 336 družinskih zdravnic in zdravnikov "razgalilo primarno zdravstvo in pokazalo, koliko dela nas v resnici še čaka, če želimo še naprej imeti dobro in kakovostno javno zdravstvo".

Odgovor ministrstva za zdravje pa po njihovih navedbah "nasprotno prikazuje na videz pozitivno sliko trenutnega stanja našega primarnega zdravstvenega sistema in domnevnih napredkov".

Vendar se, kot opozarjajo, ta upodobitev ne ujema z vsakodnevno resničnostjo, s katero se srečujejo družinski zdravniki. Podedovani model zdravstvenega varstva, ki ga oglašujejo kot uspešnega, spregleda temeljna vprašanja izgorelosti zdravnikov, administrativnih obremenitev in vse večjih zahtev brez ustrezne podpore.

V zdravniških organizacijah so prepričani, da nedavni vladni ukrepi, kot je uredba, po kateri se zdravnikom plačujejo le nadomestila za preseganje določenih kvot pacientov, ne pa tudi preventiva ali kurativa, spodkopavajo kakovost oskrbe. "Poleg tega prizadevanja za digitalizacijo, čeprav se zdijo napredujoča, uvajajo nove pritiske z grožnjami glede strogih kazni za neupoštevanje vnosa podatkov, vključno z morebitnim preklicem zdravniških licenc," so še navedli in poudarili, da takšne politike po njihovem mnenju odražajo skrb vzbujajoč razkorak "med vladnimi pripovedmi in izkušnjami ponudnikov zdravstvenih storitev na terenu, ki iz prve roke opazujejo poslabšanje kakovosti storitev in naraščajoče pritiske v svojem poklicu".

"To nesoglasje poudarja kritično potrebo, da vlada ponovno razmisli o svojem pristopu in pristneje sodeluje z zdravstveno skupnostjo, da razvije rešitve, ki resnično izboljšajo sistem, ne da bi poslabšale izzive, s katerimi se soočajo njeni najpomembnejši delavci," so še navedli v zdravniških organizacijah.