Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Maribor le dobil helikoptersko medicinsko pomoč

Projekt bo pol leta potekal preizkusno

18. november 2016 ob 17:04
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru je uradno začela delovati helikopterska nujna medicinska pomoč. Že med slovesnostjo je bila enota klicana na pomoč.

Medtem ko je bila ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči, ki že deset let deluje na brniškem letališču, doslej predaleč za učinkovito posredovanje v vzhodni Sloveniji, bodo z ekipo na mariborskem letališču odslej imeli tudi prebivalci vzhodnega dela države neposreden dostop do te zdravstvene storitve.

Kot je povedal vodja Centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze Maribor Štefan Mally, so pridobitve zelo veseli, saj bodo lahko hitreje prišli do ponesrečencev v odročnejših predelih. "Helikopter bo poklican na teren, če bo zdravnik nujne medicinske pomoči na terenu potreboval dodatno pomoč pri kritično obolelem ali poškodovanem. Helikopter bo izvajal tudi prevoze, ko je prevoz z reševalnim vozilom zaradi slabih cestnih povezav nemogoč ali zaradi prevelikih tresljajev ali nedostopnosti terena," je še povedal Mally.

Ekipa naj bi se danes na letališču samo predstavila ministrici, drugim gostom in medijem, a je moral helikopter resnično na teren, saj je bil klican na pomoč na območje Krškega. Kot so pozneje sporočili z ministrstva za zdravje, je morala ekipa po bolnico s poslabšanjem kronične bolezni.

Vse je v rokah policije
Helikoptersko nujno medicinsko pomoč tako kot na Brniku izvaja policija oz. njena Letalska policijska enota (LPE) z enim helikopterjem. "Za nas to pomeni določene organizacijske spremembe, med drugim selitev kadrov na to območje, zato smo se odločili, da za pol leta pristopimo k temu pilotnemu projektu, da vidimo pozitivne in negativne stvari. A mislim, da nekih težav ne bi smelo biti," je dejal vodja policije Marjan Fank. Po izteku pilotnega obdobja bo služba ostala v Mariboru, je ob tem pomirjujoča zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc.

Upa, da se bo projekt nadaljeval tudi po poskusni dobi. Težavo vidi le v starosti helikopterjev, saj imajo ti od 25 do 35 let. "So redno vzdrževani in servisirani, a se starost lahko zelo hitro izkaže kot negativen dejavnik. Ko smo se pogovarjali o helikopterski pomoči na tem območju, je nastal časovni zamik, ker smo imeli v uporabi samo dva aktivna helikopterja. Zdaj je naša flota v polni funkciji, torej šteje tri helikopterje," je pojasnil Fank.

Težava ostaja tudi pristajanje helikopterja na območju UKC-ja Maribor, saj na vrhu novega urgentnega centra še niso zgradili heliporta. Za zdaj helikopterji pristajajo na ploščadi ob kirurški stolpnici.

A. Č. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 20

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!