Audi R8 ima vgrajene LED-žaromete, ki so lahko za doplačilo kombinirani z laserskim modulom za dolge luči. Foto: Audi
Audi R8 ima vgrajene LED-žaromete, ki so lahko za doplačilo kombinirani z laserskim modulom za dolge luči. Foto: Audi

Glavna zvezda Audijevega razstavnega prostora v Ženevi bo nova generacija športnega modela R8 s sredinsko nameščenim motorjem in naprednimi laserskimi žarometi z visoko svetilnostjo in dosegom.
Audi je razkril žaromete novega R8. Ta ima vgrajene LED-žaromete, ki so opcijsko lahko kombinirani z laserskim modulom za dolge luči.
Skoraj dvakrat večji doseg
Posebnost laserske tehnologije so zmogljive laserske diode, ki so iz zelo majhnega elementa sposobne ustvarjati veliko količino svetlobne energije. V primerjavi z LED-dolgimi lučmi imajo laserske luči skoraj dvakrat večji doseg.
V posameznem žarometu je vgrajen en laserski modul, ki vključuje štiri visokozmogljive laserske diode. V modulu se združijo štirje intenzivno modri laserski žarki. Fosforjev konvertor potem modro svetlobo pretvori v čisto belo svetlobo. Prepoznavni znak laserskih žarometov je moder svetlobni podpis. Novi R8 je v osnovi opremljen z LED-žarometi. Vse svetlobne funkcije so realizirane s po 37 svetlečimi diodami v posameznem žarometu.
Laserski žaromet za dolge luči je bil premierno predstavljen poleti 2014 v audiju R8 LMX, posebni predserijski izdaji modela R8. Tik pred tem so ga uporabili v dirkalniku R18 etron quattro na 24-urni dirki v Le Mansu.
Audi je LED-tehnologijo prvič predstavil leta 2004, kot del dnevnih luči za model A8 L W12. Pred lasersko tehnologijo so veliko pozornosti namenili matričnim LED-žarometom, s katerimi so opremljeni najnovejši Audijevi modeli, kot so A8, A7, A6 in tudi novi TT.