BMW koncept limuzine compact sedan je napoved skorajšnjega prihoda serijskega modela. Foto: BMW
BMW koncept limuzine compact sedan je napoved skorajšnjega prihoda serijskega modela. Foto: BMW

BMW je na avtomobilskem salonu v Guandžovu, ki velja za enega največjih mednarodnih salonov vozil na Kitajskem, razkril koncept limuzine, poimenovane compact sedan, ki naj bi bila osnova za novo generacijo limuzinskega modela serije 1 ali serije 2.
Z novincem bi pri BMW radi izvali Mercedes-Benz, ki ima model CLA, oziroma Audija z limuzinskim modelom A3. Prihodnja bavarska štirivratna limuzina bo imela pogon na prednji par koles, tako kot serija 2 active tourer, tudi nova generacija kombilimuzinske serije 1 bo imela pogon spredaj. Pri BMW-ju pri bolje opremljenih modelih omenjajo možnost doplačila za vsekolesni pogon xdrive.
"S konceptom smo dali jasno vedeti, da še naprej vidimo potencial v malih limuzinah," je ob razkritju povedal vodja oblikovanja pri BMW-ju Adrian van Hooydonk.
Potovalni prostor že znan
Koncept sledi aktualnemu oblikovalskemu jeziku z masivnim prednjim delom, ostrimi linijami, ozkimi polnimi LED-žarometi, unikatne so odprtine za zrak. Posebnost koncepta je bronasta "liquid metal" barva s pigmenti, ki odvisno od svetlobe, ki obseva vozilo, dajejo vtis svetlejšega ali temnejšega avtomobila. Okviri stekel so narejeni iz brušenega aluminija, kolesa so 20-palčna.
Potovalni prostor je skrojen po vzoru na aktualno BMW-jevo ponudbo, s prepoznavno armaturno ploščo, ki so jo okrasili z imitacijo lesa in brušenim aluminijem. Sedeži so oblečeni v usnje napa, voznik podatke o vozilu razbira tudi s pomočjo zaslona head-up. Konceptu so namenili panoramsko stekleno streho, stikala, občutljiva na dotik, in zabavno-informacijski sistem z zaslonom velikosti 8,8 palca.

Za zdaj še ni znano, ali bodo pri BMW-ju po vzoru serija 3 in serija 4 naredili dva različno poimenovana modela, pričakuje pa se, da bo motorna paleta enaka modelom serije 1, kar pomeni prisilno polnjene trivaljne in štirivaljne bencinske ter dizelske motorje.