Namen tekmovanja Mehanika leta je povzdigniti poklic mehanika, ki mora postati cenjen poklic. Foto: Saša Despot
Namen tekmovanja Mehanika leta je povzdigniti poklic mehanika, ki mora postati cenjen poklic. Foto: Saša Despot
Primož Rožnik, Mehanik leta 2014 in 2015
Dvakratni zmagovalec Primož Rožnik iz Horjula se bo tudi v tretje potegoval za naziv Mehanik leta. Foto: Saša Despot

Specializirana revija Mehanik in voznik ter spletni portal Žurnal24 letos tretjič širita glas o tistih mehanikih, ki zmorejo in hočejo, ter v ta namen prirejata tekmovanje za Mehanika leta.

V okviru izbora Mehanik leta 2016, ki so ga podprle tudi Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad – Ljubljana, sekcija avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije in AMZS, iščejo dobre prakse in najboljše mehanike, ne glede na to, ali prihajajo iz pooblaščenih ali neodvisnih servisnih mrež oziroma imajo neodvisno mehanično delavnico. Tudi v izboru z letnico 2016 se bo v finalu med seboj v znanju iz teorije in prakse pomerilo deset finalistov. Zmagovalec bo znan v torek, 22. novembra.

Kaj odlikuje dobrega mehanika?
Motorna vozila današnjega časa so vse bolj tehnično in tehnološko kompleksna, zato je zelo pomembno kakovostno vzdrževanje. Tudi starejša vozila potrebujejo dobre servisne mojstre, tako za redne servisne posege kot tudi za različna popravila, saj le tako lahko ostanejo v dobri vozni kondiciji. Seveda si vsak lastnik vozila tudi želi, da so napake in okvare odpravljene v čim krajšem času.

In kaj odlikuje dobrega mehanika? Tretjeuvrščeni iz izbora leta 2015 Tomaž Zver pravi, da se je treba zaradi vse hitrejših sprememb v avtomobilski industriji vseskozi izobraževati. "Predvsem na področju elektronskih komponent in njihovega testiranja. Danes je precej več čistega dela, je pa treba zato napake iskati znotraj električnih sistemov," pravi vodja mehanične delavnice iz Murske Sobote in dodaja, da dobrega mehanika odlikuje tudi potrpežljivost, saj je treba napake, ki so za mehanika nove, najprej spoznati, odprave napake pa se lotiti mirno. Po potrebi si je treba vzeti tudi več časa za razmislek.

Za seboj je treba pustiti čist avtomobil
Drugouvrščeni Leon Cafnik pa pravi, da dobrega mehanika naredi predvsem praksa: "Čim več dela z avti in seznanjanje z novostmi. Stalno izobraževanje je pri tem bistveno.“ Dober mehanik bo za seboj pustil tudi čist avtomobil," pravi Cafnik in dodaja, da stranke dobrega mehanika prepoznajo in cenijo tudi zaradi prijaznosti: "Če stranka vidi, da si prijazen, se bo rada vračala k tebi. Pravi odnos je zelo pomemben.“

Dvakratni zmagovalec izbora Primož Rožnik, ki je vodja lastne delavnice v Horjulu, pravi, da se je delo mehanika v zadnjih letih osredotočilo na elektroniko, tudi sestavni deli avtov so precej bolj izpopolnjeni. Tudi zato mehaniki danes pogosteje zamenjujejo kot popravljajo dele.