Opel je insignii in mokki namenil nova dizelska motorja. Foto: Opel
Opel je insignii in mokki namenil nova dizelska motorja. Foto: Opel
Oplovi motorji
Jeseni prenovljena insignia je z motorjem 2,0 CDTI dobila korenito posodobljen pogonski stroj. Foto: Opel
Oplovi motorji
Mokkin motor 1,6 CDTI je znan že iz zafire tourer, merive in astre. Foto: Opel

V okviru temeljite posodobitve ponudbe bo Opel do leta 2018 pripravil 27 novih modelov, 17 novih motorjev in nove menjalnike. Prvi rezultati prenove že prihajajo na trge.

Pri Oplu so tudi mokki namenili novi motor 1,6 CDTI, ki od jeseni 2013 sicer že poganja zafiro tourer, izpeljanko z različnimi močmi pa ga vgrajujejo tudi v merivo in astro.
Temeljita konstrukcijska prenova
V mokki zmore 100 kW moči med 3500 in 4000 vrtljaji na minuto ter navor 329 Nm že pri razmeroma nizkih 2000 vrtljajih na minuto. V primerjavi z dosedanjim motorjem 1,7 CDTI ob boljših zmogljivostih porabi pol litra goriva na sto kilometrov manj in v zrak namesto 120 izpusti 109 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, kar ga uvršča v okvir meril Euro 6.

Inženirji so napredek dosegli s popolnoma aluminijasto gradnjo motorja, vključno z blokom, natančno z računalniškimi simulacijami podprto nastavitvijo delovanja, turbinskim polnilnikom z nastavitvijo geometrije, visokotlačnim sistemom vbrizgavanja goriva z delovnim tlakom 2000 barov in 10 vbrizgi na delovni takt ter učinkovito obdelavo izpušnih plinov.

Novinec najprej v insignii
Pri popolnoma na novo zasnovanem motorju 2,0 CDTI, ki so ga za začetek namenili jeseni prenovljeni insignii v vseh karoserijskih izvedbah, so se inženirji osredotočili predvsem na prožnost pri nizkih vrtljajih, doseganje čim večje moči in navora, čim manjši hrup in manj tresljajev ter na nizko porabo goriva in manj izpustov ogljikovega dioksida.

Štirivaljnik s po štirimi ventili na valj ima turbino s prilagodljivo geometrijo in električnim aktuatorjem, aluminijasto motorno glavo in blok, ki je v nasprotju z 1,6-litrskim motorjem ulit iz litega železa, ročično gred z dvema umirjevalnima gredema, ki z vrtenjem v nasprotno smer izenačujeta tresljaje motorja, visokotlačni sistem vbrizgavanja z delovnim tlakom 2000 barov in 10 vbrizgi goriva na delovni takt ter učinkovito obdelavo izpušnih plinov, ki jo izboljšujejo tudi z vbrizgavanjem sečnine v katalizator dušikovih oksidov.

Motor je tišji in lažji
V prizadevanjih po zmanjšanju hrupa motorja so se inženirji osredotočili predvsem na spodnji in zgornji del motorja, kjer ga menda nastane največ. Plastičnemu pokrovu motorja so dodali posebno oblazinjenje iz pene, ki blaži tresljaje, podobno učinkovito zvočno izolacijo so zagotovili tudi sesalnemu razdelilniku. Spodnjemu delu motorja so namenili karter z dvojnim dnom, ki ga tvorita spodnji del iz pločevine in zgornji del iz visokotlačnega aluminija. Konstrukcijo so okrepili še z dodatnimi nosilnimi rebri.

Po zaslugi izboljšav je motor za 5 odstotkov lažji od predhodnika z enako delovno prostornino, po lastnostih pa se precej približa tudi motorju 2,0 Bi-Turbo CDTI, zato na neki način nadomešča kar oba. Zmore 125 kW moči in 400 Nm navora, kar je 7 oziroma 14 odstotkov več kot pri predhodniku in zadošča za pospešek v 9 s do 100 km/h in največjo hitrost 225 km/h. Povprečna poraba goriva naj bi bila po zagotovilih izdelovalca 4,3 litra na sto kilometrov, izpusti ogljikovega dioksida pa 114 gramov na kilometer.