Novi papamobil je Benediktu XVI. osebno predal prvi mož Daimlerja Dieter Zetsche. Foto: Daimler
Novi papamobil je Benediktu XVI. osebno predal prvi mož Daimlerja Dieter Zetsche. Foto: Daimler

Novi papamobil je izdelan na osnovi SUV-ja razreda M, ki so mu dodali posebno nadgradnjo prilagojeno za potrebe prevozov papeža na javnih prireditvah. Za voznikovim in sovoznikovim sedežem se začne velika oklepljena steklena kocka, ki ima pri novem vozilu večje steklene površine kot pri predhodniku. Poleg tega je tudi prostornejša in zagotavlja lažji dostop za potnika, ki zaseda osrednji sedež, ali še bolje rečeno, prestol v zadku vozila. V zgornji okvir strehe pa so vgradili tudi dodatna svetlobna telesa, ki osvetlijo potnika.

Vozilo v tradicionalni beli barvi karoserije in prevladujočo belino v notranjosti so začeli izdelovati pred približno osmimi meseci. Čeprav podobnosti o pogonu in dodatni zaščiti ne izdajo, pa je povsem jasno, da je tudi novi papamobil oklepljen in ima pogonski agregat, ki zmore dodatno težo, ne le pri nizkih hitrostih na prizoriščih javnih dogodkov, ampak tudi pri višjih, če bi bilo treba potnika hitro odpeljati na varno.

Mercedes-Benz dostavlja vozila Vatikanu že več kot osem desetletij. Prvo vozilo znamke Mercedes-Benz v službi Vatikana je bila limuzina nürburg 460 pullman za Pija XI., ki jo je dobil leta 1930. Od sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja pa je papež Janez Pavel II. uporabljal predelano različico terenca razreda G, ki je prva dobila ime papamobil.