Hiše P. A. T. H. so zasnovane tako, da se lahko vklapljajo v najrazličnejša naravna okolja in kulturne krajine; kot plus energijske hiš same proizvedejo več energije, kot je lahko porabijo. Foto: Promocijsko gradivo
Hiše P. A. T. H. so zasnovane tako, da se lahko vklapljajo v najrazličnejša naravna okolja in kulturne krajine; kot plus energijske hiš same proizvedejo več energije, kot je lahko porabijo. Foto: Promocijsko gradivo
Prihodnji stanovalci lahko izbirajo tudi med različicami rešitev za interier. Foto: Promocijsko gradivo
Naročnik lahko dejavno sodeluje pri snovanju končne podobe prihodnjega doma. Foto: Promocijsko gradivo

S temi besedami znani francoski oblikovalec Philippe Starck opisuje linijo hiš P.A.T.H., ki so nastale v sodelovanju s slovenskim podjetjem Riko.

Nedaleč od Pariza v vasici Montfort Lꞌ Amaury, kjer stoji prva hiša Starck with Riko, sta Starck in Janez Škrabec, direktor Rika, javnosti premierno predstavila P. A. T. H. (kratica za Prefabricated Accessible Technological Homes). Hiše združujejo prepoznavno Starckovo oblikovanje in Rikove izkušnje z najnaprednejšo tehnologijo v gradnji plus energijskih hiš.

P.A.T.H. je edinstvena rešitev gradnje na ključ (od naročila do prevzema preteče zgolj šest mesecev), saj povezuje dosežke visoke tehnologije z udobjem, brezčasno obliko in trajnostno naravnane odgovornosti do okolja, so zapisali v sporočilu za javnost ob začetku prodaje linije hiš, ki združujejo najnaprednejšo tehnologijo in metode industrijske prefabrikacije, ki v primerjavi s klasično gradnjo popolnoma zmanjša vsakršne možnosti napak in je tudi do okolja prijazna.

Pestre možnosti personalizacije
Na voljo so štiri družine hiš: dve enonadstropni hiši, ena dvonadstropna hiša in družina dopolnjujočih se enot, ki se lahko uporabljajo kot garaže, ute, studii. Za vsako družino hiš je Starck oblikoval več tlorisov. Prilagodljivi kupčevim potrebam, življenjskim razmeram in osebnim zahtevam prihodnjih stanovalcev modeli P.A.T.H. ponujajo nadaljnje možnosti personalizacij hiše. Vsaka je namreč na voljo v treh tipih konstrukcijskih sistemov (popolnoma steklen ovoj, kombinacija lesenih sten in steklene fasade ter ovoj iz lesene konstrukcije). Naročniki se lahko odločijo, da v svojo hišo vključujejo različne ekotehnološke sisteme, kot so fotovoltaika, solarni paneli, vetrne turbine, sistemi za učinkovito rabo deževnice, toplotne črpalke ... Ti sistemi so zamišljeni tako, da se lahko neopazno vključujejo v obliko in celostno funkcionalnost hiš.

Prav tako lahko kupci izbirajo med različnimi tipi streh ter med pestro izbiro visokokakovostnih oblikovalskih zunanjih zaključkov in rešitev za interjer, tj. talnih oblog, notranjih vrat, sanitarne opreme, tipov kopalniških in kuhinjskih ploščic, itd., ki jih je izbral Philippe Starck. Tako hiše P.A.T.H. omogočajo lastnikom, da si sami ustvarijo optimalen prostor, prilagojen njihovim željam in okusu, še piše v promocijskem gradivu.