Beneški župan Luigi Brugnaro je dejal, da "mora biti turist v Benetkah spoštljiv in se zavedati, da bo ob neprimernem vedenju izgnan iz mesta", poroča agencija Reuters.

Benetke obišče okoli 25 milijonov turistov letno, od tega jih 14 milijonov tam preživi samo en dan. Foto: AP
Benetke obišče okoli 25 milijonov turistov letno, od tega jih 14 milijonov tam preživi samo en dan. Foto: AP

Po novih pravilih bodo kaznovani tisti, ki bodo jedli ali pili sede na tleh na javnih krajih, ki bodo ponoči na ulici pili alkohol, se kopali v kanalih ali hodili po mestu odeti samo v kopalke oziroma brez zgornjega dela obleke. Prepovedano je sedenje ali ležanje na stopnicah mostov, pred trgovinskimi izložbami in na vhodih zgodovinskih stavb.

Poleg tega bo odslej prepovedano priklepanje ključavnic na mostove. Tiste, ki huje ali večkrat kršijo pravila, bodo lahko izgnali iz mesta, na svoji spletni strani piše Telegraph.

Nova pravila predvidevajo tudi do 500 evrov kazni za prostitutke, ki zlorabljajo javni prostor in med pogajanji s strankami ovirajo promet.

Beneški mestni svet je že februarja uvedel tudi vstopnino za turiste, ki jo bodo namenili za vzdrževanje mesta. Ta znaša tri evre, prihodnje leto pa se bo cena vstopa zvišala in se bo gibala od šest do 10 evrov, odvisno od sezone.