V Velikem kanalu, glavni prometni poti Benetk, je vedno pestro. Foto: Reuters
V Velikem kanalu, glavni prometni poti Benetk, je vedno pestro. Foto: Reuters

Benetke si vsako leto ogleda okoli 25 milijonov turistov, a 14 milijonov med njimi v mestu preživi le en dan. Mnogi s seboj prinesejo hrano, zato tamkajšnjim turističnim delavcem ne prinašajo nikakršnih prihodkov, ampak le slabe strani, kot so gneča, varnostno tveganje in onesnaževanje.

Mestni svetniki so zato na seji, ki je bila v torek zvečer, z veliko večino podprli uvedbo vstopnine. Vsi dnevni obiskovalci bodo morali od zdaj naprej za vstop v Benetke plačati tri evre, ta znesek pa se bo z začetkom leta 2020 zvišal na od šest do deset evrov, odvisno od visoke oziroma nizke sezone.

Župan Luigi Brugnaro, ki je predlagal novost, je zadovoljen: "Uvedba vstopnine pomeni veliko prelomnico, saj bo prinesla spremembe v upravljanju navala turistov."

Vztraja jih samo še 50.000

Domačini se iz Benetk, ki spada tudi na seznam svetovne kulturne dediščine, vse bolj umikajo. Po drugi svetovni vojni je v mestu živelo 175.000 ljudi, zdaj jih vztraja le še 50.000. Pritožujejo se nad zelo slabimi bivalnimi razmerami, neznosno gnečo in nevzgojenimi turisti.

Trg sv. Marka v poletni turistični vročici. Foto: Reuters
Trg sv. Marka v poletni turistični vročici. Foto: Reuters

Mestni veljaki še niso pojasnili, kako in na katerih točkah bodo vstopnino pobirali. Župan je predlagal, da bodo sprva, dokler sistem ne bo zaživel, znesek dodali k stroškom ladijskega prevoza za prihod v staro središče mesta.

Vstopnine ne bo treba plačati obiskovalcem, ki bodo vsaj eno noč preživeli v kakšnem izmed množice hotelov v središču mesta, saj ob prenočitvi že plačajo davek, ter otrokom, mlajšim od šest let.

"Benetke si zaslužijo spoštovanje. Podobno kot muzeji, kino, športni dogodki morajo sprejeti razumno število obiskovalcev. Nismo muzej na prostem, Benetke morajo imeti trajnostni razvoj, kar bo pomagalo tako turistom kot domačinom," je dejal guverner regije Veneto Luca Zaia.