Pogled z ljubljanskega gradu. Foto: Pixabay
Pogled z ljubljanskega gradu. Foto: Pixabay

Ugledna revija Forbes se je razpisala o sedmih "zelo podcenjenih državah" s pristnimi naravnimi lepotami in bogato kulturno dediščino, za katere bi to lahko bila priložnost, da se proslavijo kot vodilna regionalna sila v turizmu.

Po njihovem mnenju so to Etiopija, Iran, Mjanmar, Gruzija, Filipini, Tunizija - in Slovenija. "Njene bližnje sosede – Italija, Hrvaška in Avstrija, če smo natančni – vsako leto pritegnejo trume turistov, ta mala gorata državica pa ostaja eden bolj pocenjenih draguljev v regiji," začenjajo opis.

"Prestolnica Ljubljana je kulturno vozlišče, ki se ponaša z umetnostjo svetovnega kova, zgodovinskimi muzeji in cerkvami ter s spektakularnim gradom nad starim mestnim jedrom. Po raziskovanju mesta pojdite nujno na sever, kjer so Julijske Alpe – osupljiva gorska veriga, poimenovana Juliju Cezarju v čast. Velik del sega v Triglavski narodni park, ker se naravne lepote Slovenije odražajo v vsej svoji veličini," zaključijo svoj hvalospev.

Zelenci in opevane Julijske Alpe. Foto: Pixabay
Zelenci in opevane Julijske Alpe. Foto: Pixabay

Bohinj na seznamu najvarnejših evropskih destinacij

Združenje evropskih destinacij odličnosti pa je na svoj seznam 20 najvarnejših evropskih turističnih destinacij po pandemiji covida-19 uvrstilo tudi Bohinj, poroča STA. Kot pravi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, je to dobra novica, ki je prišla ob pravem času, na zemljevid varnih destinacij pa dejansko postavlja celotno Slovenijo.

Sorodna novica Obeta se "vojna" za domačega gosta, brez tujega je Bled na kolenih

Združenje evropskih destinacij odličnost je Bohinj že leta 2018 uvrstilo med deset najboljših destinacij, tokrat pa tudi na seznam najvarnejših destinacij po epidemiji novega koronavirusa. Bohinj za obisk priporočajo tako iz varnostnih razlogov kot tudi zato, ker je prepoznan kot ena najbolj trajnostno naravnanih destinacij v Evropi. V izboru so zapisali, da je Bohinj mirno zatočišče za vse ljubitelje narave, zunanjih aktivnosti, lokalnih izdelkov in pravih doživetij.

Tam pravijo, da je novica prišla v pravem času, saj prav to Bohinj v tem trenutku res potrebuje. Langusa sicer za poletno sezono posebej ne skrbi. Verjame namreč v trdne temelje, ki so jih postavili na področju razvoja lokalne skupnosti – gre za razvoj trajnostne mobilnosti in spodbujanje razumevanja pomena varstva okolja skozi spodbujanje biodiverzitete, na primer skozi mednarodni festival alpskega cvetja.

Prepričan je, da so to tisti glavni temelji, zaradi katerih Bohinj tudi v Evropi prepoznajo kot vodilno destinacijo na področju trajnostnega razvoja turizma. Gre torej za priznanje pravi usmeritvi, in sicer ne le turizma, temveč celotne lokalne skupnosti, ki dela pomembne korake v smeri, da je Bohinj prijeten prostor za življenje in s tem zanimiv tudi za goste in obiskovalce.

Za Bohinj je novica prišla ob pravem času. Foto: Pixabay
Za Bohinj je novica prišla ob pravem času. Foto: Pixabay

Kriteriji za seznam

Organizacija Evropske najboljše destinacije, ki deluje v okviru mreže evropskih destinacij odličnosti, že skoraj 10 let izpostavlja izbrane najboljše destinacije za počitnice, izlete, nakupovanja, pohode in druge aktivnosti.

Pri tokratnem seznamu najvarnejših destinacij so upoštevali delež okuženih na prebivalstvo v državi, kakovost same destinacije, število bolniških postelj na prebivalca v državi, dostopnost zaščitnih pripomočkov in ustrezne varnostne ukrepe za zaščito pred širjenjem virusa.

Med najvarnejše destinacije so se poleg Bohinja uvrstila mesta Cavtat, Zagreb in Reka na Hrvaškem, Varšava in Gdansk na Poljskem, glavni mesti Litve in Latvije Vilna in Riga, glavno mesto Avstrije Dunaj, Sibiu v Romuniji, Kotor v Črni gori, Tbilisi in Batumi v Gruziji, Krf in Preveza v Grčiji, portugalski Algarve, Alantejo in Azori ter Malta in finska divja tajga.