Vlake, ki se vijejo skozi ozke hanojske ulice, v zadnjem času vsak dan pričaka množica obiskovalcev. Foto: Reuters
Vlake, ki se vijejo skozi ozke hanojske ulice, v zadnjem času vsak dan pričaka množica obiskovalcev. Foto: Reuters

Železniški tiri stranske ulice vietnamske prestolnice sekajo že zelo dolgo. Železniška proga, po kateri poteka potniški in tovorni promet, je bila zgrajena leta 1902, ko so Vietnamu vladali francoski kolonialisti. Skozi desetletja so se domačini naučili sobivati z vlaki, ki se počasi vijejo skozi ozke ulice, v zadnjih mesecih pa so se začele pojavljati težave. Nenavadno speljana proga je namreč začela privabljati vse večje število tujih turistov, ki želijo prizore vlakov sredi ulic ujeti v objektive svojih mobilnih naprav.

Na povečano zanimanje so se hitro odzvali tudi nekateri domačini, ki so ob železniški progi odprli lokale, v katerih si lahko obiskovalci privoščijo kozarec piva ali skodelico kave, medtem ko manj kot meter stran od njih vozijo vlaki. Zaradi odprtja barov in kavarn se je ob progi začelo zbirati še več obiskovalcev, turistična zanimivost pa je začela vplivati na promet in varnost ljudi ob progi.

Prejšnji teden je moral strojevodja enega od vlakov zasilno ustaviti, saj bi sicer zbil skupino neprevidnih turistov, ki se jim ni uspelo pravočasno umakniti s tirov. Po dogodku so se odzvale tudi hanojske oblasti, ki so lastnikom lokalov, ki so se v zadnjih mesecih odprli ob progi, postavile rok za njihovo zaprtje.

Skozi mesto speljani železniški tiri so postali najbolj vroča točka za fotografiranje v Hanoju. Foto: Reuters
Skozi mesto speljani železniški tiri so postali najbolj vroča točka za fotografiranje v Hanoju. Foto: Reuters

"Odlično je. Noro in popolnoma drugačno od vsega, kar sem obiskala do zdaj," je za Reuters povedala avstralska turistka Laura Metze, ki je med ogledom Hanoja obiskala tudi eno od kavarn ob železniški progi. "Razumem sicer, zakaj želijo te lokale zapreti, saj je vse skupaj precej nevarno," je dodala Avstralka.

Mestne oblasti, na katere je pritisnilo tudi ministrstvo za promet, pričakujejo, da bodo lokali ob progi zaprti do konca tedna. "Čeprav lokali ob železnici privabljajo turiste, v bistvu kršijo nekatere predpise," je v izjavi za medije povedal vladni uradnik Ha Van Sieu. Dodal je, da je razvoj turistične ponudbe zaželen, vendar mora biti v skladu z zakonskimi predpisi.

Vietnam je v prvih devetih mesecih letošnjega leta obiskalo skoraj 13 milijonov turistov, kar je skoraj 11 odstotkov več kot v istem obdobju lani.