Po letih propadanja bohinjske hotele čaka prenova

Gre za hotele Zlatorog, Bohinj, Aparthotel Bohinj in Ski hotel na Voglu. Merlak napoveduje, da bi lahko, če ne bo večjih težav, vrata odprli že v dveh ali treh letih.

V zadnjih dneh je v Bohinju močno odmevala novica, da je štiri tamkajšnje hotele, dva sta že dolgo zaprta in v propadajočem stanju, kupil kranjski podjetnik, ki je pred časom obogatel s prodajo svojega podjetja za prodajo kriptovalut Bitstamp. V Bohinju so zadovoljni, da se je končno našel kupec, upajo le, da ob vseh birokratskih ovirah, ki zaradi lege v Triglavskem narodnem parku in spomeniškega varstva, novi lastnik ne bo obupal. Merlak sicer zagotavlja, da je hotele kupil z namenom prenove in ponovnega zagona.

Kupnina naj bi znašala dobrih osem milijonov evrov, vendar Damian Merlak, ki je trenutno v tujini, točnega zneska ne razkriva. "Sva se s prodajalcem dogovorila, da o tem ne bomo razpravljali," je na kratko povedal za Televizijo Slovenija.

Odziv lokalne skupnosti
Skrajni čas je že bil, da se zgodba o propadajočih bohinjskih hotelih konča. Odziv lokalne skupnosti je seveda temu primeren.

"To je izjemno dobra novica, saj vsi vemo, da se v zadnjih letih v te hotele ni prav nič vlagalo," je za STA poudaril predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger. "Seveda od novega lastnika pričakujemo – glede na to, da vsi vemo, da ima kapital in je šel v nakup verjetno z razlogom –, da bo hotele revitaliziral, obnovil in morda celo kakšnega na novo zgradil," je dejal Mencinger in dodal, da bo vsekakor velik plus, kar koli se bo na področju hotelskega turizma na novo zgodilo.

Trenutno je od 8.000 turističnih postelj v Bohinju v hotelih le okoli 1.000 postelj. "Hotelski segment v Bohinju nujno potrebujemo," je poudaril Mencinger, prepričan, da to prinaša tudi preskok na področju trženja destinacije. Zato upa, da se bo lastnik čim prej lotil obnove in bo Bohinj dobil nujno potrebne nove hotelske zmogljivosti ter se znova postavil na raven, ki si jo zasluži.

"Pričakujemo, da se bo ta zgodba, dolga leta neka rakrana bohinjskega turizma, zdaj resnično začela odvijati v pozitivno smer," pa je za Televizijo Slovenija povedal direktor iz Turizma Bohinj Klemen Langus.

Bohinjski župan Jože Sodja poziva javni zavod Triglavski narodni park in državo k sodelovanju, občina pa investitorju obljublja pomoč. Tako upa, da bo velika bohinjska sramota – podirajoči se hotel Zlatorog (na fotografiji) – vendarle doživela lepše čase. Merlak je povedal, da s projektanti trenutno pripravlja možnosti rešitve za hotel Zlatorog, za katerega meni, da je tudi arhitekturno neprimeren za leto 2019. Foto: BoBo
Bohinjski župan Jože Sodja poziva javni zavod Triglavski narodni park in državo k sodelovanju, občina pa investitorju obljublja pomoč. Tako upa, da bo velika bohinjska sramota – podirajoči se hotel Zlatorog (na fotografiji) – vendarle doživela lepše čase. Merlak je povedal, da s projektanti trenutno pripravlja možnosti rešitve za hotel Zlatorog, za katerega meni, da je tudi arhitekturno neprimeren za leto 2019. Foto: BoBo

Zavarovano območje: investicije zahtevnejše, omejitve strožje
Bohinjski župan Jože Sodja je povedal, da so na občini veseli, ker se je po dolgih letih težav zgodba s hoteli vendarle začela reševati. "Za nas je poglavitno, da se hoteli uredijo in začnejo živeti, kot so nekdaj," je dejal Sodja, ki verjame, da bo novi lastnik za hotele skrbel bolje, kot je bilo zanje poskrbljeno do zdaj. Boji pa se, da bi lastnik lahko pri prenovi hotelov naletel na velike težave, ker hoteli ležijo na zavarovanem območju, kjer so investicije zahtevnejše in omejitve strožje. Na to je opozoril tudi poslanec v državnem zboru in nekdanji župan Bohinja Franc Kramar: "Dejstvo je, da hoteli ležijo znotraj Triglavskega narodnega parka, dejstvo je, da so pod spomeniškim varstvom, in tukaj vidim velike težave, v kolikor se ne bojo organi odločanja znali približati investitorju."

Investicija v obnovo bo zagotovo znašala več milijonov evrov, največji zalogaj bo hotel Zlatorog, še večji pa stroge naravovarstvene in arhitekturne zahteve. Merlak se zaveda, da ga čaka veliko dela: "Zavedam se, da v to okolje spada določena arhitektura, tudi treba je pri obnovi oz. kakršni koli gradnji delati z nekim smislom za kulturno dediščino. Vesel bi bil, če bi to čez dve leti ali pa čez tri bilo."

V Bohinju so v turizmu v zadnjih letih postorili veliko, a so prav ti hoteli zavirali vzpon bohinjskega turizma. Z obnovo zdaj Merlakovih hotelov pa si bo Bohinj zagotovo spet lahko nadel ime alpski biser.