"Gasilska" pred družinskimi počitnicami. Foto: BoBo
Turizem v tujini v času koronavirusa: v Grčijo tudi slovenski turisti

Glavnega dopusta nikoli ne preživijo na Hrvaškem, že vsa leta hodijo v Grčijo in tudi epidemija novega koronavirusa jih letos ni ustavila.

Na pot so se sprva nameravali odpraviti z avtomobilom. "A skozi preveč tveganih držav se moraš peljati, morali bi skozi Srbijo in Makedonijo, razmere tam pa so zdaj izredno slabe, vprašanje, kako bi bilo šele takrat, ko bi se vračali," nam je pod tablo, na kateri se je izpisoval odhod letala ob 9.10 začela pripovedovati mama Vanesa.

Nato pa so se v petek odločili, da gredo raje z letalom. "Rezervirati moraš vsaj dva dni prej, zaradi obrazcev, ki jih moraš izpolniti. Na hitro smo se odločili, rezervirali in odšli," nadaljuje. "Odločili smo se zato, ker je tam lepa plaža, mivka in toplo morje," dodata hčerki Lori in Neli.

Pred varnostnim pregledom. Foto: BoBo
Pred varnostnim pregledom. Foto: BoBo

"Mislim, da so razmere v Grčiji trenutno veliko boljše kot na Hrvaškem, prej si upam tja, kot pa k južnim sosedom," pojasni njuna mama, ki doda, da kljub težnjam dopustovanja doma, ko mnogi v teh koronskih časih ne želijo zapuščati Slovenije, njihovih bližnjih odhod ni presenetil. "Nas so kar vajeni takih, saj smo potepuhi. Brat mi je nemudoma za sabo dal še svojo hčerko Brino, saj sam trenutno ne more dobiti dopusta," se posmeji.

Odhajajo za teden dni, z možnostjo podaljšanja. Oba z možem Andrejem imata dopust do konca meseca, zato se ne bojita niti morebitne obvezne karantene ob prihodu domov, če bi se razmere v Grčiji nenadoma tako poslabšale, da bi se država vmes nekako znašla na rdečem seznamu.

Odletelo že več kot tisoč Slovencev

"Nikoli ne moremo preskočiti z zelene, varne liste kar na rdečo. Vmes je rumena, dodatna opozorila. Če bilo treba, pa bi seveda organizirali dodatne odhode domov," miri Leni Petek Rovšnik iz turistične agencije Palma. V Grčiji se je otoški turizem ponovno vzpostavil šele s 1. julijem, Slovenci pa smo se tja vrnili med prvimi.

Na brniško letališče se počasi vračajo povezave s svetom. Foto: BoBo
Na brniško letališče se počasi vračajo povezave s svetom. Foto: BoBo

Konzorcij turističnih agencij – poleg Palme še Kompas in Relax – je začel goste voziti tja v petek, ko je odletelo prvo letalo na otoka Kreta in Santorini, nato pa so se zvrstili še poleti na Rodos, Karpatos, Kos, Samos, Kefalonijo in Lefkas. Skupno imajo tako na grških otokih že več kot 1.000 potnikov.

"Letala so bila bolj ali manj polna, Slovenci si želijo mirnih, varnih in sproščenih počitnic. Mi pravimo, da tako, kot je letos lepo v Grčiji, vprašanje, kdaj bo spet," pravi Petek Rovšnikova. In res nekateri od turistov, ki so že tam, objavljajo fotografije, kako so v hotelu celo edini gostje.

"Po pravici povedano, bi bilo to nam za spremembo čisto všeč, saj smo sicer v Grčiji vajeni tega džumbusa. Zdaj pa smo slišali, da naj bi začeli, denimo, Avstrijci in Britanci tja leteti šele prihodnji teden, kar nas veseli, saj znajo biti Angleži precej razgrajaški. Mi gremo tja zato, da bomo uživali drug z drugim, da bomo skupaj kot družina," zaključi Vanesa Kamin, preden se odpravi skozi varnostno kontrolo.

Pilot Marko Cvijin. Foto: BoBo
Pilot Marko Cvijin. Foto: BoBo

Posadka ima rada dopustnike

Na ploščadi nanjo in na druge že čaka čartersko letalo. "Turisti so vedno dobre volje, ozračje je boljše, lepše je leteti s čarterskimi potniki," se posmeji Marko Cvijin, ki je pilot in hkrati lastnik hrvaške letalske družbe TradeAir, ki bo letos poleti z Brnika prevažala tudi slovenske dopustnike.

Stevard Tihomir Filipovski. Foto: BoBo
Stevard Tihomir Filipovski. Foto: BoBo

"Ti potniki so vedno veseli, kadar jih peljemo na dopust, običajno res vlada veselo vzdušje. Veliko tudi sprašujejo posadko, kaj jim lahko priporočimo na teh počitniških destinacijah. Ob vrnitvi pa znajo biti rahlo otožni in zamišljeni, zatopljeni v spomine," doda stevard Tihomir Filipovski, ki sicer že 20 let živi v Zagrebu, a ker sicer prihaja iz Makedonije, jim sam lahko natrosi uporabne informacije iz prve roke, saj je praktično odrasel na sosednji grški obali.

Na Brniku brez merjenja temperature

Tudi v Fraportu Slovenija, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, so zelo veseli, da se na brniško letališče vrača promet. "Predvsem čarterski, ki je namenjen slovenskim turistom in je za nas zelo pomemben. Z njim se da povedati, da lahko s povezovanjem turističnih agencij organizirajo tudi odhodi na destinacije, ki so varne, če bi se kar koli zgodilo, pa je poskrbljeno tudi za repatriacijo," je pojasnil poslovodni direktor Zmago Skobir.

Ob prihodu v Grčijo posamezne potnike naključno testirajo na morebitno okužbo z novim koronavirusom. Foto: BoBo
Ob prihodu v Grčijo posamezne potnike naključno testirajo na morebitno okužbo z novim koronavirusom. Foto: BoBo

Letos pričakujejo okoli 200 tovrstnih poletov, predvsem v Grčijo in na Hrvaško, jeseni pa tudi v Egipt in Turčijo ter Tunizijo. Trenutno imajo na letališču le malo potnikov, povezanih s turizmom. Letalske povezave se sicer spet vzpostavljajo, vendar je zasedenost letal dokaj slaba. Tako na letališču letos pričakujejo le 30 odstotkov načrtovanega prometa.

"Absolutno pa je treba spoštovati vse zdravstvene in varnostne ukrepe. Za letališče pomeni to kar velik zalogaj, saj v terminal potnike zaradi zahtevane razdalje lahko spuščajo le posamezno in je potrebnega precej več prostora. To pomeni, da je letališče tako, kot je danes, veliko premajhno," je opozoril.

"Ob odhodu je zato zdaj priporočljivo na letališče priti prej kot običajno. Ob vrnitvi ni posebnih ukrepov, razen obveznega nošenja mask v terminalu in razdalje med potniki, merjenje temperature ni več priporočilo, tudi ni učinkovito. Hrvaška in Grčija, kamor trenutno letijo turisti, nista na seznamu rdečih držav, zato tudi ni vročanja karantenskih odločb za te potnike ob vrnitvi domov," je razložil.

Če bi bil test potnika mogoče pozitiven, bi ga premestili v bolnišnico ali poseben hotel covid, ki je na vsaki destinaciji, pri čemer bi stroške krila Grčija. Foto: BoBo
Če bi bil test potnika mogoče pozitiven, bi ga premestili v bolnišnico ali poseben hotel covid, ki je na vsaki destinaciji, pri čemer bi stroške krila Grčija. Foto: BoBo

Letos prednjačijo rezervacije "last-minute"

"Do zadnjega smo spremljali stanje, odločili smo se v četrtek. Hrvaška je šla na rumeni seznam, Grčija pa je še vedno varna država, zato smo jo izbrali," pove tudi Izidor Bitežnik, ki ga prestrežemo med vkrcavanjem.

Na rezervacijo last-minute je počakala tudi družina Plešec: "Hrvaška ne, torej ni ostalo veliko drugega. Morebitnih testiranj ali karantene se ne bojimo, je pa bil marsikdo v naši okolici začuden, da odhajamo v tujino," pripovedujejo pred vstopom v letalo.

Protokoli so natančno izdelani

"Čeprav Grke pogosto doživljamo kot take, da so "narejeni bolj na počasi", pa so se tokrat z odličnim zdravstvenim ministrom res hitro in dobro odzvali," pravi Palmina komercialna direktorica.

TradeAir poleg grških otokov slovenske turiste zdaj vozi tudi v Dubrovnik. Foto: BoBo
TradeAir poleg grških otokov slovenske turiste zdaj vozi tudi v Dubrovnik. Foto: BoBo

"Več zaposlenih nas je vsak dan na zvezi z grškimi hotelirji in lokalnimi partnerji na vseh destinacijah, pa tudi s prijatelji, ki smo si jih z leti ustvarili na vseh grških otokih, tako da dnevno dobivamo informacije in nato o tem obveščamo tudi goste," doda Miha Širca iz agencije Kompas.

Vse tri agencije so letos v Grčijo poslale najbolj izkušene predstavnike, ob vsaki rezervaciji so potnike tudi opozorili, da je letošnja sezona kljub vsemu malo drugačna.

"Protokol je tak, da se o pojavu morebitnih simptomov obvesti predstavnika turistične agencije oz. lokalnega agenta, ta pa potem najprej ureja vse naprej. Vsi naši predstavniki na destinacijah so že izkušeni, nihče ni letos tam prvič, posebej pa smo jih pripravili tudi na ta scenarij, za katerega seveda sicer upamo, da se ne bo zgodil," dodaja Širca.

Na poti na počitnice. Foto: BoBo
Na poti na počitnice. Foto: BoBo

Na plečih Grčije in ob pomoči agencij

"Naši protokoli so natančno izdelani, tudi Grčija je zelo dober primer, kako dobro jih je uredila. Da bomo slovenske turiste vozili tja, smo se odločili prav zato, ker so tako natančno izdelali vse protokole, kako ravnati, če kdo zboli v hotelu. Če je treba, se mu odredi bolnišnično zdravljenje, sicer pa se ga namesti v t. i. covid-hotel, za katere je poskrbljeno na vseh turističnih destinacijah. Vse to krije država Grčija, za vrnitev domov pa nato poskrbi agencija, pri kateri je potnik opravil rezervacijo potovanja," pravi tudi Relaxov Jože Režonja.

Okuženi gost se lahko s čarterskim letalom domov vrne, šele ko ni več pozitiven na okužbo z novim koronavirusom. Bivanje v karanteni tako zanj kot družinske člane krije Grčija, če pa kdo ne bi želel zapustiti svojega okuženega spremljevalca, čeprav bi imel sam na testiranju negativen rezultat, pa bi agencija ob zgolj minimalnih stroških poskrbela, da bi lahko ostal v Grčiji z njim, dodaja Širca.

Med prvimi dopustniki v Grčijo tudi Slovenci