Z zagonom javnega potniškega prometa je od danes znova dovoljeno obratovanje žičniških naprav za prevoz ljudi.

Pohorje bo dočakalo tudi prve kolesarje. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Pohorje bo dočakalo tudi prve kolesarje. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Na mariborskem Pohorju so prvi dan ponovnega obratovanja krožne kabinske žičnice po prekinitvi zaradi epidemije novega koronavirusa kljub slabšemu vremenu danes dopoldne že imeli nekaj potnikov. Hkrati so v kolesarskem parku odprli rdečo progo, medtem ko na preostalih dveh progah trenutno še izvajajo vzdrževalna dela. Odprtje dodatnih prog je načrtovano v petek.

Žičnica obratuje vsako polno uro med 7. in 22. uro, zaradi problematike nalezljive bolezni covid-19 pa velja omejitev vstopa v kabine. Med potniki, razen člani skupnega gospodinjstva, je potrebna medsebojna razdalja 1,5 metra.

Kupcem marčnih mesečnih, polletnih in letnih vozovnic za gondolo bodo njihovo veljavnost podaljšali za obdobje, ko jih ni bilo mogoče uporabiti.

Poleti odvisni predvsem od tujcev

Na Voglu nihalke še niso zagnali, saj morajo pred tem opraviti remont. Kot je pojasnila Aleksandra Fiorelli iz družbe Žičnice Vogel, jim zaradi epidemije še ni uspelo narediti rednega tehničnega pregleda, ki je odvisen od tujih izvajalcev, zato so ga morali zaradi razmer z novim koronavirusom zamakniti. Upajo, da bodo obratovanje lahko začeli konec maja.

Vogel se ne more pohvaliti z dobro sezono. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vogel se ne more pohvaliti z dobro sezono. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Epidemija jim je sicer preprečila dober konec zimske sezone, ki so si ga obetali v drugi polovici marca in aprila, ko je bilo še dovolj snega. Zimska sezona je bila zaradi pomanjkanja snega v prvih mesecih in zaprtja v zadnjem obdobju zato izjemno slaba. Obiskovalcev in prihodkov je bilo pol manj kot prejšnjo sezono, ki prav tako ni bila med najboljšimi.

Tudi poleti si zaradi epidemije ne morejo obetati posebej dobrih rezultatov, saj je poletna sezona na Voglu odvisna predvsem od tujcev. "Tako predvidevamo približno 70-odstotni upad obiska," je pojasnila Fiorellijeva. Kako bodo izpolnili stroge zahteve in priporočila za preprečevanje prenosa okužb ob zagonu naprav, še ni v celoti dorečeno. Videli pa bodo, kako se bo s tem spopadli tisti, ki bodo naprave zagnali pred njimi.

Odpiranje preostale ponudbe

Na Krvavcu se o zagonu žičniških naprav in začetku poletne sezone še dogovarjajo. Razmišljajo, da bi morda krožno kabinsko žičnico zagnali ta četrtek in obratovali podaljšan konec tedna. So pa že pretekli konec tedna odprli gostinsko ponudbo na Plaži Krvavec, do katere je bilo mogoče priti peš ali z vozilom po cesti iz vasi Grad.

V kratkem napovedujejo tudi odprtje poletnega pustolovskega parka, kolesarskega parka in druge produkte, ki jih ponuja poletni Krvavec.

Tudi na Veliki Planini, kjer prav tako še niso zagnali nihalke, je ta konec tedna že zaživela gostinska ponudba. Gostilna Zeleni rob bo odprta vsak teden od srede do nedelje, vendar le v času lepega vremena, saj strežba v skladu s pravili za gostinske lokale poteka le na zunanji terasi.

Na zagon poletnih dejavnosti se pripravljajo tudi v drugih gorskih središčih, kjer so bili zimsko sezono prisiljeni končati sredi marca. Tako denimo na Rogli za petek načrtujejo ponovno odprtje vrat terase picerije Planja in Poti med krošnjami. Predvidoma od sobote pa bo znova mogoč spust po adrenalinskem sankališču Zlodjevo.

Bodo bele kaninske strmine kmalu polne smučarjev? Foto: Miloš Batistuta
Bodo bele kaninske strmine kmalu polne smučarjev? Foto: Miloš Batistuta

Smučanje ob začetku poletne sezone

Drugače kot v drugih gorskih središčih pa je na Kaninu. Na edinem slovenskem visokogorskem smučišču je namreč še vedno do tri metre naravnega snega in tudi danes tam sneži.

Zato se, kot so povedali na Občini Bovec, ob začetku poletne sezone da tam še vedno smučati in tako bo, vse dokler bo dovolj snega. Več pa bodo povedali na novinarski konferenci v četrtek.

Začetek poletne smučarske sezone bo občina Bovec predstavila v četrtek na novinarski konferenci. Na njej bodo sodelovali župan občine Bovec Valter Mlekuž, direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič, poslanec Danijel Krivec ter slovenski reprezentantki Ilka Štuhec in Meta Hrovat.

Najboljša slovenska smučarka Štuhčeva in še nekateri drugi slovenski smučarji bodo namreč predvidoma od prihodnjega ponedeljka dalje trenirali na Kaninu.