Večina asteroidov, ki pridejo v stik z Zemljino atmosfero, je majhnih in zgorijo, še preden padejo na površje. Težava so asteroidi, ki merijo več kot 200 metrov. Foto: EPA
Večina asteroidov, ki pridejo v stik z Zemljino atmosfero, je majhnih in zgorijo, še preden padejo na površje. Težava so asteroidi, ki merijo več kot 200 metrov. Foto: EPA
Crowther pravi, da so znanstveniki že dosegli soglasje glede asteroidne grožnje - zdaj so na vrsti politiki. Foto: EPA

Eden izmed vodilnih znanstvenikov pri ZN-u Richard Crowther je dejal, da mora biti mednarodna skupnost pripravljena na ukrepanje za zaščito Zemlje pred trčenjem z asteroidom. Opozarja, da je treba grožnjo jemati resno, saj lahko samo en tak dogodek zahteva veliko število žrtev.

Združenje raziskovalcev vesolja (ASE) meni, da bi misija za prestrezanje asteorida potrebovala svetovno soglasje, in poziva k usklajenemu znanstvenemu delovanju za odziv na asteroidno grožnjo. Združeni narodi naj bi o tem razpravljali februarja prihodnje leto, poroča BBC.

Apophis najbližja nevarnost
Po mnenju skupine znanstvenikov in nekdanjih astronavtov bi lahko v prihodnjih 20 letih sledilo katastrofalno trčenje. Asteroid Apophis naj bi se leta 2029 nevarno približal Zemlji, možnosti trčenja z našim planetom pa znanstveniki ocenjujejo na 1 proti 45.000.

Znanstveniki pri svojih napovedih opozarjajo na dogodke v zgodovini Zemlje. Pred 65 milijoni leti naj bi bilo trčenje asteroida krivo za izumrtje dinozavrov, medtem ko se za zadnje trčenje ni treba ozirati tako daleč v preteklost, saj je leta 1908 domnevni padec asteroida ob reki Tunguska v Sibiriji povzorčil opustošenje na več kot 2.000 kvadratnih kilometrih. Padec Apophisa naj povzročil najmanj 100-krat večjo eksplozijo, kot je bila tista v Sibiriji.

Z jedrsko bombo nad asteroid?
In kako se lotiti asteroida, ki se nevarno približuje Zemlji? Znanstveniki so predlagali več načinov, med katerimi sta najbolj skrajna strmoglaviti vesoljsko ladjo ob asteroid in mu tako spremeniti smer ter sprožitev jedrske eksplozije na asteroidu.

Kakor koli - prej kot se bomo lotili grožnje, opozarjajo znanstveniki, k manj drastičnim ukrepom se bomo morali zateči. Crowther med takimi načini spomni na naravne sile gravitacije, saj bi lahko asteroid s smeri proti Zemlji skrenil s pomočjo vesoljskega plovila, ki bi ga približali dovolj blizu. Že majhen odmik od siceršnje poti asteroida lahko Zemljo reši usodnega trčenja.

G. V.