iOS 7 se ponaša s ploščatim dizajnom, lastnostjo, ki ji je pokojni vodja Appla Steve Jobs dolgo nasprotoval. Foto: www.apple.com
iOS 7 se ponaša s ploščatim dizajnom, lastnostjo, ki ji je pokojni vodja Appla Steve Jobs dolgo nasprotoval. Foto: www.apple.com

V sobi je slon, ki ga vsi ignorirajo. Kako mu je ime? Microsoft. iOS 7 občasno spominja na Microsoftov operacijski sistem Vista.

TechCrunch
Prstni odtis
Nova tehnologija Touch ID omogoča prepoznavo uporabnikovega prstnega odtisa, ki lahko (namesto besedilnega gesla) služi za odklepanje in zaklepanje telefona. Foto: EPA
Domen Ožbot, producent in dolgoletni uporabnik Applovih naprav, niti pomisli ne na menjavo znamke
Lumia 1020, Nokia
Windows Phonom (na čelu z Nokiino Lumio) prodajni preboj (za zdaj) ni uspel. Foto: EPA
Jong Kjun Šin, Samsung, Galaxy s4
Samsung se zanaša na Googlove Androide, Apple se Googlu odpoveduje in za privzeti brskalnik nastavlja Microsoftov Bing. Foto: Reuters
BlackBerry
BlackBerry bo letos izdal enega svojih ključnih projektov, novi operacijski sistem Blackberry 10. Vložki so veliki, saj je podjetje v milijardni izgubi in sredi velikih odpuščanj. Foto: EPA
Google
Google bo še to jesen splovil konkurenco iOS-u 7, novi Android operacijski sistem po imenu Kit Kat. Foto: EPA


Sliši na ime iOS 7 in, kot zagotavlja Apple, gre za "največjo spremembo na iOS-u od same uvedbe iPhonov".

Z njo namerava ubraniti in vzdržati prevlado nad Windows Phoni, Blacberryji in drugimi manjšimi konkurenti, obenem pa ustaviti pohod Googlovih androidnih naprav, pogosto precej cenejših od iPhonov.
Kot namreč kažejo podatki mednarodnega analitičnega podjetja Gartner, se prodaja naprav, ki jih poganja Googlov Android, strmo povečuje. Na začetku leta 2010 so med pametnimi telefoni držali petinski delež, ki se je do konca leta 2012 povečal na dvetretjinskega. V drugem četrtletju letos se je postavka še dvignila, in sicer na skoraj 80 odstotkov.

V primerjavi z Googlovimi napravami Applov tržni delež (glede na suho število prodanih pametnih telefonov) skoraj stopica na mestu. Leta 2010 je znašal dobrih 15 odstotkov, do leta 2013 pa se je povečal (šele) na figuro Androidov iz leta 2010 - skoraj petino. V drugi četrtini letošnjega leta prodaja iOS-ovih naprav sicer znaša 14 odstotkov, a se bo zaradi dveh novih Applovih naprav v tretji četrtini verjetno precej povečala.
Vsi proizvajalci capljajo daleč zadaj. S počasnim zatonom običajnih telefonov se krči tudi Nokia, zapoznelec na "pametnem" področju. Kritiki njihovim Lumiam, ki jih proizvaja v sodelovanju z Microsoftovim sistemom Windows Phone, redno namenijo številne dobre besede. Največ jih vznikne na račun Lumiine kamere, ki je med pametnimi telefoni brez konkurence.

Del Nokie kupuje Microsoft
Prodajne številke razkrivajo drugačno sliko. V dveh letih so Nokiine pametne naprave zavzele kvečjemu dva odstotka svetovne tržne pogače, kar je za ščepec več od propadajočega BlackBerryja. Nekoč cvetoče podjetje je prav te dni naznanilo, da bo odpustilo polovico zaposlenih, Nokiino mobilno telefonijo pa je pred kratkim za 5,4 milijarde evrov kupil Microsoft.
Apple vodi po dobičkih
Ko je govor o denarju, kljub zaostanku v suhem številu prodanih izdelkov močno vodi Apple. Vsako četrtletje v povprečju nagrmadi za vsaj polovico več čistega dobička v primerjavi z Microsoftom in večkratnik Googlovega.

Tudi novi mobilni operacijski sistem iOS 7 se je pri uporabnikih hitro prijel. V roku 48 ur je že bil nameščen na tretjini vseh kompatibilnih naprav in sodeč po izkušnji prejšnje različice ga bodo kmalu prevzeli (skoraj) vsi, poroča Bloomberg.
Za tehnološkega giganta je to dobra novica, saj uporabniki sledijo uniformirani različici sistema, čemur je lažje prilagajati množice aplikacij kot denimo Googlu, ki ima po raznolikih napravah raztresene številne nove in stare operacijske sisteme.

"Apple ponovno izumil svoje kolo"
Številni tehnološki portali so spremembe v iPhonih pozdravili. TechCrunch je šel celo tako daleč, da jih je označil kot dramatične. "Apple je znova izumil svoje kolo," je dejal TechCrunchev pisec Matthew Panzarino. "To spremembo bo občutilo več ljudi in v krajšem času kot katero koli drugo v zgodovini računalništva." Apple je videz svojega operacijskega sistema povsem prenovil, pravijo, in "kdor je zadnje tri mesece ignoriral medmrežje, bo šokiran".
Videz namizja je po novem sploščen in svetlejši. Številne ikone so zamenjali napisi.

Med pomembnejše novosti se uvršča t. i. Command center, kjer so z enim dotikom na voljo vse bistvene funkcije in prilagoditve telefona.

"Ni ti treba recimo brskati po menijih, da izklopiš brezžično povezavo. To je zakon," je dejal dolgoletni uporabnik Applovih naprav in iPhonov, avdio-video producent Domen Ožbot.

Pod Command centrom je hitro na voljo funkcija AirDrop, ki izjemno pospeši in poenostavi deljenje datotek z uporabniki znotraj istega omrežja. En sam dotik na eni strani in strinjanje na drugi strani, in datoteka je prenesena.

Polnoletna Siri
Slavna poslušalka Siri je končno dospela do polnoletnosti. Aplikacija, ki omogoča glasovno komunikacijo med uporabnikom in operacijskim sistemom, je bila dolga leta "pospravljena" pod betarazličico. V iOS 7 se je s precej izboljšavami oznake znebila in omogoča številna opravila - denimo med vožnjo.

Tudi Apple se pajdaši z Microsoftom
Siri skriva podrobnost, ki je na videz majhna, a razkriva precejšen premik v industriji. Uporabnik lahko z glasovnim ukazom izvede iskanje po medmrežju. Do zdaj je Siri po vsej mreži brskala s pomočjo Googlovega iskalnika. Po novem je to Microsoftov Bing, kar kaže, da Apple svojega največjega "sovražnika" ne vidi več neposredno v Microsoftu (in Nokii), temveč v Googlu in Androidih.
Druge spremembe v iOS 7 vključujejo izboljšano večopravilnost (poenostavljeno, prelaganje med različnimi aplikacijami glede na pogostost uporabe), izboljšan in olepšan spletni brskalnik Safari ter nepogrešljivi pripomoček "vintage" instagramovcev: kamero s široko paleto morebitnih dodatnih učinkov.

Vsedostopen iTunes Radio
Pomembna točka Applovega udejstvovanja je že dolgo - glasba. iTunes je pomembno razširil kupovanje in uporabo zakonitih glasbenih datotek mp3, iCloud je omogočil, da ima poslušalec vse kupljene datoteke vedno dostopne s katere koli naprave. Zdaj pa prihaja iTunes Radio, brezplačna storitev pretočnega predvajanja glasbe (financira se z oglasi), na voljo vedno in povsod. No, za zdaj samo v ZDA, Apple pa napoveduje širitev vzporedno s pridobivanjem licenc po drugih državah.

"Priporočila, ki jih iTunes Radio ponuja na podlagi meni ljubih zvrsti in izvajalcev, so strah vzbujajoče natančna," je dejal TechCrunchev preizkuševalec Darrel Etherington.

Seznam sprememb je predolg za članek, drama okoli njih pa ni prepričala vseh. Razen preurejenega dizajna in Control centra je zelo malo pravih, pionirskih sprememb, so ocenili na CNetu, medtem ko na ZDNetu v iOS 7 vidijo "staro dušo z novim slogom". TechRadar meni, da je iOS 7 priložnost, da stare Applove napravite "po občutku in videzu" kot povsem nove iPhone.

Ožbot je s prej omenjenima novostma (Command Center, ploski dizajn) zelo zadovoljen, a previdno dodaja: "Druge stvari se pa niso veliko spremenile. Skoraj vse enako deluje, le nekoliko drugače je videti," je dodal.

Če je torej to Applova "največja sprememba od uvedbe iPhonov", lahko sklepamo, da se ti skozi šest let niso veliko spreminjali. "Pravzaprav da," se strinja Ožbot. Bistvo je vedno ostajalo enako. Opozoril pa je na (manj oglaševano) dejstvo, da novi iOS7 na novem iPhonu 5S deluje na 64- bitnem sistemu, edinem med mobilnimi.

Zvesta baza odjemalcev
Zanesljivost in predvidljivost sta tudi med razlogi, da imajo Applovi izdelki na splošno in iPhoni v konkretnem primeru zelo zahtevno bazo odjemalcev, ki po priljubljenosti pogosto precej preseže tehnično plat uporabnosti izdelka. Poleg tega, da se ob čakanju na novi izdelek marsikdo odpravi na dopust in dneve tabori pred trgovino (da bi le bil med prvimi v vrsti), na zvestobo kaže tudi (sicer dve leti stara) raziskava podjetja Zokem. iPhoni se kitijo s kar 73-odstotno zvestobo obstoječih kupcev, Androidi so pri 40 odstotkih, vsi drugi pa nižje (med pametnimi telefoni).

Tudi producentu Ožbotu menjava še na misel ne pride. "Ah, kje. Pred šestimi leti sem kupil prvi iPhone in od takrat jih pač imam. To je to," je dejal. Zato je Android lahko na velikem pohodu, vendar predvsem na račun izginjajočih BlackBerrijev, starih nokij in drugih proizvajalcev. Apple ostaja pri svojih zvestih kupcih in zlagoma pridobiva nove.

Predvsem Nokia pa se še ne da. Med drugim je ob izidu iPhona prek Twitterja sporočila: "Hvala, Apple :) Posnemanje je najslajša oblika laskanja." Marsikateri poznavalec je namreč v novem iOS-u našel številne podobnosti z Lumiami ter njihovo barvitostjo in ploskostjo.

Marsikoga izmed uporabnikov pametnih telefonov pa utegnejo odvrniti povsem nove morebitne nevarnosti znotraj iPhonov.

"Priložnost" za vohljače
Kot poroča portal The Verge, lahko radovedna dekleta (ali drugi oportunisti) izkoristijo trenutek nepozornosti in na preprost način vdrejo v sicer zaščiteno napravo. Telefon je zaščiten z geslom ali s prstnim odtisom. Obide se ju lahko tako, da nepridiprav naredi gesto za Command center, od tam odpre budilko, nato pa drži gumb za izklop. Izklop razveljavi, nato pa z dvakratnim pritiskom na gumb Domov (Home) odpre večopravilni vmesnik. Od tam lahko nepovabljeni uporabnik dostopa do številnih aplikacij, si ogleduje fotografije ali prebira sporočila. Apple je že obljubil, da bo luknjo zakrpal s prvo sledečo osvežitvijo programa.

Druga morebitna zloraba omogoča klicanje z zaklenjene naprave.

Alu Franknu ni do šale
Precej večje morebitne zlorabe pa pridejo na dan zaradi zaščite s prstnimi odtisi. Medtem ko so na TechCrunchu za šalo zaklenili (in odklenili) napravo s pomočjo mačje tace, ameriškemu senatorju Alu Franknu ni do humorja. Kot poroča Forbes, je Franken poslal pismo predsedniku Applove uprave Timu Cooku in mu dal mesec dni časa za odgovore.

Nova iPhonova tehnologija skeniranja (in posledično shranjevanja) prstnih odtisov Touch ID v digitalni obliki po Franknovem mnenju odpira prostor povsem nove vrste zlorab.

Prstni odtis, življenjski spremljevalec
Gesla je sicer sorazmerno zlahka mogoče zaobiti ali zlomiti, meni Franken, so pa obenem dinamična, hitro spremenljiva. Prstni odtisi so - razen ob morebitnih neizrekljivih telesnih nesrečah - za osebo življenjski spremljevalec. Če se hekerji in krekerji do njih dokopljejo, bi jih lahko zlorabljali do konca življenja.

Na iPhonu 5 so podatki o prstnem odtisu uporabnika shranjeni lokalno, na čipu A7, so šifrirani in do njih aplikacije nimajo dostopa, poudarja Apple.

V hekerski skupnosti so od prvega dne, odkar so novi Applovi modeli na voljo javnosti, na voljo tudi nagrade tistemu, ki bo Applove zaščite zlomil.

V sobi je slon, ki ga vsi ignorirajo. Kako mu je ime? Microsoft. iOS 7 občasno spominja na Microsoftov operacijski sistem Vista.

TechCrunch
Domen Ožbot, producent in dolgoletni uporabnik Applovih naprav, niti pomisli ne na menjavo znamke