Široka uporaba brezpilotnih letal se je v zadnjem obdobju razmahnila. Foto: EPA
Široka uporaba brezpilotnih letal se je v zadnjem obdobju razmahnila. Foto: EPA

Ko ljudje pomislijo na trote, pomislijo na izstrelke. Doseči pa želimo to, da bodo nekega dne ob omembi trotov pomislili na kabernet sovinjon.

Juan Sainz
Brezpilotno letalo
Uporabljajo jih za nadziranje požarov, iskanje arheoloških najdišč, nadzor oddaljenih območij ... Foto: EPA

Trote vidimo kot nekaj nujno potrebnega za zaščito naše dediščine.

Ana Maria Hoyle, arheologinja s perujskega kulturnega ministrstva
Brezpilotno letalo
Izraz drone (po slovensko trot) ima negativen prizvok predvsem zaradi množične uporabe v ameriški vojski. Foto: EPA

Nihče ni pomislil na to, da ga bo lahko en sosed izkoristil za vohunjenjem za drugim.

Informacijski pooblaščenec avstralske zvezne države Queensland o pasteh trotov
Brezpilotno letalo
Nekateri modeli prenesejo tudi ekstremno nizke ali visoke temperature. Foto: EPA

"Ko ljudje pomislijo na trote, pomislijo na izstrelke. Doseči pa želimo to, da bodo nekega dne ob omembi trotov pomislili na kabernet sovinjon," je na sejmu industrije brezpilotnih letal, ki je pred kratkim potekal v Washingtonu, novinarju britanskega Telegrapha pojasnil Juan Sainz, vodja družbe Idetec Unmanned Systems, ki se ukvarja predvsem z izdelavo in prodajo brezpilotnih letal za južnoameriške vinogradnike. Ti lahko zdaj svoje prostrane nasade vinske trte nadzorujejo iz domačega naslanjača in redno spremljajo stopnjo zrelosti grozdja, morebitne izbruhe bolezni in podobno.

Za podobne namene ga uporabljajo tudi severnoameriški kmetje, ki lahko zdaj zorenje svojih žit in koruze spremljajo na daljavo. V ZDA je uporaba t. i. dronov (gre za angleško besede, ki pomeni trot - brezpilotna letala so tako poimenovali, ker so slišati kot brenčanje čebel) sicer precej omejena, a obenem vse bolj razširjena.

Policija oz. FBI jih (pod, vsaj uradno, strogimi in natančno opredeljenimi pogoji) uporablja za vzpostavljanje varnosti ter javnega reda in miru, omenja pa se tudi možnost rednega nadzora meje z Mehiko, s čimer bi omejili nezakonite prestope meje.

Nova uspešnica filmske industrije
Vse pogostejša je tudi njihova uporaba v filmski industriji - namesto dragih poletov s helikopterji lahko zdaj filmski ustvarjalci kamere namestijo na majhne helikopterčke ali letala, jih kot otroške igrače z daljinskim upravljanjem dvignejo v zrak, in že imajo svoje zračne posnetke. Pisali smo že o tem, da se za čim prostejšo uporabo trotov že zavzemajo medijske hiše, ki so s troti našle način, kako posneti svetovne zvezdnike v zasebnosti njihovih domov - težave s tem je imela pred kratkim tudi legendarna glasbenica Tina Turner, ki je želela poroko skriti pred mediji, pa ji to, tudi zaradi brezpilotnih letal, ni uspelo.

Na videz igračka, a rešuje življenja
Brezpilotna letala - ta izraz je predvsem ameriškim družbam, ki se ukvarjajo z njihovo proizvodnjo in prodajo, ljubši, saj nima tako slabega prizvoka kot izraz drone (trot) - pa bi lahko tudi pomagala reševati življenja, je prepričan nemški izumitelj, ki je na sejmu predstavil trota, ki lahko do oddaljenih krajev ponese defibrilator. Aktivirati ga je mogoče s posebno aplikacijo, uporabljale pa bi ga lahko predvsem reševalne službe, ki zaradi oddaljenosti ali težje dostopnosti ne morejo hitro do bolnika, ki je doživel (ali doživlja) srčni zastoj.

Pred dnevi so trote prvič uporabili tudi gasilci, ki se na območju kalifornijske gorske verige Sierra Nevada borijo s hudimi požari v naravi - brezpilotna letala so jim namreč pomagala odkriti najhujša žarišča požarov, tako da so lahko tja usmerjali helikopterje in letala, ki so sodelovala pri gašenju, poroča Huffington Post.

Troti kot varnostniki ...
Perujsko ministrstvo za kulturo pa resno razmišlja o nakupu več trotov za varovanje in nadzor arheoloških najdišč. Razlogov za to je več. Kriza je namreč domačine spodbudila k ropanju najdišč, poleg tega pa si arheološka skupnost še vedno ni opomogla od šoka ob odkritju, da so gradbinci porušili okoli 5.000 let staro piramido v bližini Lime. V istem mesecu so rudarji, ki so kopali kremenjak, poškodovali trinadstropno predinkovsko stanovanjsko zgradbo v Yanamarci, piše Guardian. "Trote vidimo kot nekaj nujno potrebnega za zaščito naše dediščine," je dejala Ana Maria Hoyle, arheologinja, ki je zaposlena na kulturnem ministrstvu.

... in iskalci arheoloških najdišč
Pa tudi sicer so troti zelo priljubljeno "orodje" arheologov. S pomočjo fotografij, ki jih brezpilotna letala posnamejo, namreč hitreje in lažje najdejo potencialna še neodkrita arheološka najdišča, kar je sploh v Južni Ameriki lahko zelo zamudno, saj se odprave skozi gosto džunglo ali čez visoke Ande prebijajo le stežka.

Precej koristna pa so brezpilotna letala tudi, ko gre za raziskovanje manj gostoljubnih predelov Zemlje, na primer Antarktike in Arktike. Tja so jih namreč strokovnjaki iz različnih raziskovalnih ustanov s sedežem v različnih državah sveta "poslali", da lahko na daljavo spremljajo, kako hitro se taja led oz. kako hitro se v resnici dogajajo podnebne spremembe.

Čeprav ekstremni pogoji na skrajnem severu zemeljske oble načeloma nanje ne vplivajo najboljše, pa so se troti, ki jih je tja poslala aljaška univerza, še kar dobro obnesli. "Po naših izkušnjah brezpilotna vozila delujejo brezhibno tudi pri temperaturah pod lediščem," je pojasnil raziskovalec Ro Bailey in dodal: "Več težav imamo z našimi prenosnimi računalniki, ki očitno res ne marajo zmrzali."

Namesto kukanja skozi ključavnico ...
Male naprave, ki so lahko na prvi pogled videti kot otroške daljinsko vodene igračke, pa lahko predstavljajo tudi grožnjo za vdor v zasebnost. V Queenslandu v Avstraliji so tako v zadnjih mesecih opazili več primerov, ko so ljudje prek spleta (za borih 800 ameriških dolarjev) kupili neregistrirane trote, ki so nato "zašli" na zasebne plaže, javna stranišča ipd. "V Avstraliji ne obstaja nikakršen zakon, ki bi ščitil zasebnost posameznikov pred vdori trotov vanjo. Nihče ni pomislil na to, da ga bodo lahko en sosed izkoristil za vohunjenjem za drugim," je za tamkajšnji časnik The Courier-Mail opozoril informacijski pooblaščenec Lemm Ex.

Nujnost zakonskih omejitev
Vse širša in vse pogostejša uporaba trotov ima seveda tudi druge negativne plati - ker pravila letenja tovrstnih naprav še niso določena, se dogajajo tudi takšne nesreče, kot se je zgodila prejšnjo soboto v ameriški zvezni državi Virginia. Trot, ki je za zasebno podjetje delal posnetke iz zraka, je iz neznanega razloga strmoglavil v množico gledalcev vsakoletnega teka pred biki. Na srečo jo je peščica poškodovanih odnesla z le nekaj praskami in modricami, a je pripetljaj znova pokazal na nujnost zakonske ureditve uporabe brezpilotnih vozil.

V ZDA zdaj veljajo le ohlapne smernice, ki določajo, da troti ne smejo poleteti više od 120 metrov in da jih ni dovoljeno uporabljati v strnjenih naseljih, a za leto 2015 že napovedujejo celovitejši zakon, ki bo urejal vse te podrobnosti.

Ko ljudje pomislijo na trote, pomislijo na izstrelke. Doseči pa želimo to, da bodo nekega dne ob omembi trotov pomislili na kabernet sovinjon.

Juan Sainz

Trote vidimo kot nekaj nujno potrebnega za zaščito naše dediščine.

Ana Maria Hoyle, arheologinja s perujskega kulturnega ministrstva

Nihče ni pomislil na to, da ga bo lahko en sosed izkoristil za vohunjenjem za drugim.

Informacijski pooblaščenec avstralske zvezne države Queensland o pasteh trotov