Odkritje Cerna bi lahko zamajalo Einsteinovo teorijo. Foto: EPA
Odkritje Cerna bi lahko zamajalo Einsteinovo teorijo. Foto: EPA

Ta ugotovitev bi lahko zamajala enega izmed temeljnih stebrov fizike, teorijo Alberta Einsteina, da nič ne potuje hitreje od svetlobe.

"Ugotovitve so presenetljive"
Na podlagi treh let merjenj so znanstveniki ugotovili, da nevtrini na razdalji 730 kilometrov med Cernom v Ženevi v Švici in laboratorijem v Gran Sassu v Italiji potujejo 60 nanosekund hitreje od svetlobe.

"Poskušali smo najti vse mogoče razlage za to," je dejal avtor poročila, znanstvenik Antonio Ereditato. "Želeli smo najti napako - trivialne napake, zapletenejše napake ali neljube učinke -, a jih nismo," je povedal za BBC.

V Cernu so poudarili, da so njihove ugotovitve zanesljive, vendar so tako presenetljive, da jih morajo zdaj preveriti še drugi znanstveniki. "Ko ne najdeš napake, si rečeš: 'No, zdaj sem pa prisiljen podatek razkriti in prositi skupnosti, da ga preuči'," je povedal Ereditato.

Nevtrinov je več vrst
Svetlobna hitrost je končna omejitev hitrosti v vesolju in večina moderne fizike je odvisna od Einsteinove ideje iz teorije relativnosti, da je nič ne preseže.

Znanstveniki so izvedli na tisoče poskusov, da bi jo izmerili še natančnejše, in noben izmed njih ni nikoli pokazal, da bi kakšen delček potoval čez to mejo.

Ereditato in njegovi kolegi so v treh letih izvajali eksperiment, ki nakazuje, da to lahko storijo nevtrini, delci, ki jih je več vrst in spontano prehajajo iz ene vrste v drugo.

Znanstveniki opravili nekaj 15.000 merjenj
Ekipa je pripravila žarek le enega tipa nevtrinov (mi nevtrini) in ga iz Cerna poslala v Gran Sasso, da bi videla, koliko bi se jih preoblikovalo v drug tip (tau nevtrini).

Med izvajanjem tega poskusa so raziskovalci opazili, da so delci to pot prepotovali nekaj milijardink sekunde hitreje kot svetloba. Potovalni čas nevtrinov so izmerili nekaj 15.000-krat in dosegli raven statistične pomembnosti, ki v znanstvenih krogih šteje kot formalno odkritje.

"Naš rezultat je res nor"
Zavedali so se, da so mogoče sistemske napake, ki bi lahko privedle do napačnega rezultata. To jih je spodbudilo, da so meritve javno objavili. "Moje sanje so, da bi drug, neodvisen avtor ugotovil isto - potem bi si oddahnil," je dejal Ereditato.

"A za zdaj stvari ne trdimo, želimo le pomoč skupnosti in razumeti naš nori rezultat - kajti res je nor," je pojasnil in dodal, da bi lahko bile posledice odkritja zelo resne.