Rachel in Philip Ridgeway iz mesta Portland v Oregonu sta imela že štiri otroke, ko sta se odločila, da preizkusita še nosečnost z uporabo darovanih zarodkov. V ZDA postopku pogovorno rečejo "posvojitev zarodka". Posvojena dvojčka Timothy in Lydia Ridgeway sta se rodila 31. oktobra.

Dvojčka sta se po podatkih Nacionalnega centra za donacije zarodkov razvila iz embriov, ki so bili zamrznjeni najdlje časa. Zarodka sta bila namreč spočeta že aprila 1992, ko sta njuna novopečena starša imela šele tri oziroma pet let.

"Na neki način sta najina najstarejša otroka, čeprav sta najmanjša," je mati Rachel Ridgeway povedala za ameriško televizijo CNN. "V tem je nekaj osupljivega. Bil sem star pet let, ko je Bog dal življenje Lydii in Timothyju, in od takrat to življenje ohranja," pa je povedal oče Philip Ridgeway in dodal, da sta si želela zarodkov, "ki so čakali najdlje".

Dvojčka ob rojstvu običajne velikosti

V posebnem postopku so na kliniki Southeastern Fertility v zvezni državi Tennessee najprej odmrznili pet 30-letnih zarodkov. Pri postopku odmrznitve je stopnja preživetja okoli 80-odstotna, poroča CNN.

Preživeli so trije, ki so jih 2. marca letos – natanko 29 let in deset mesecev po zamrznitvi – "vstavili" v Rachel. Dva zarodka sta preživela nosečnost. Študije kažejo, da se sicer samo med 25 in 40 odstotkov prenosov zamrznjenih zarodkov konča z uspešnim porodom, še navaja CNN.

Dvojčka sta se rodila 31. oktobra letos. Lidija je imela ob rojstvu 2,3, Timothy pa natanko 3 kilograme. Rachel in Phiip sta za CNN povedala, da so ju njuni bratje in sestre že sprejeli v družino. "Bila sta dobrih velikosti," je ocenila 31-letna mati.

Zarodki so bili sicer pred 30 leti ustvarjeni za anonimni zakonski par, ki sta si želela otroka z in vitro oploditvijo, vendar se za to nikoli nista odločila. Zarodke so v tekočem dušiku zamrznili 22. aprila 1992 in jih v laboratoriju za plodnost hranili pri konstantni temperaturi -200 stopinj Celzija. Par, ki je dal ustvariti zarodke, jih je leta 2007 podaril Nacionalnemu centru za donacije zarodkov v Tennesseeju, da bi jih lahko nekoč uporabil drug par.

"Posvojitev zarodka" pod vodstvom Nacionalnega centra

Nacionalni center za donacije zarodkov je posredoval pri rojstvu 1260 otrok. Foto: Reuters
Nacionalni center za donacije zarodkov je posredoval pri rojstvu 1260 otrok. Foto: Reuters

"Posvojitev" zarodka je sicer v ZDA precej zapleten postopek. "Viški" zarodkov so ustvarjeni pri oploditvah in vitro, ko proizvedejo več zarodkov, kot jih dejansko uporabijo.

Presežne zarodke je nato mogoče donirati za raziskave, podariti ljudem, ki bi radi imeli otroke, ali pa jih zamrzniti za prihodnjo uporabo. Zarodki morajo kot pri drugih darovanjih človeških tkiv izpolnjevati smernice ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA), pri čemer jih pregledajo tudi za nalezljive bolezni.

Izraza posvojitev ni mogoče enačiti s posvojitvami živih otrok, poudarja Ameriško združenje za reproduktivno medicino in dodaja, da lahko izraz "povzroči breme prejemnikom". Nacionalni center za donacije zarodkov na drugi strani trdi, da lahko izraz "staršem pomaga sprejeti proces vzgajanje genetsko nesorodnega otroka".

Nacionalni center za donacije zarodkov je sicer zasebna organizacija pod vodstvom skupnosti kristjanov. Prejemniki zarodkov morajo pred vsaditvijo embriov opraviti "družinsko oceno", pogoj je tudi, da gre za najmanj tri leta poročen par – moškega in žensko. Center navaja, da je pomagal pri rojstvu več kot 1260 dojenčkov iz darovanih zarodkov.

Zamrznitev zaustavi biološke procese

Ali bo starost zarodka vplivala na dojenčka, ki sta na neki način že 30 let na tem svetu? Strokovnjaki pravijo, da ne. "Če ste zamrznjeni pri skoraj 200 stopinjah pod ničlo, se biološki procesi upočasnijo na skoraj nič dogajanja. Razlika med zamrznitvijo za teden, mesec, leto, desetletje, pravzaprav ni pomembna," je povedal zdravnik družine Ridgeway John Gordon.
"Zdi se, da sperma, jajčece ali zarodek, shranjeni v tekočem dušiku, ne doživljajo časa. Gre za isto stvar kot pri Ripu Van Winklu. Preprosti se zbudijo 30 let kasneje in ne vedo, da so v tem času spali," pa zamrzovanje zarodkov primerja specialist za plodnost Jim Toner.